Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Alkuviikolla rysähtää kuukauden sademäärä kolmessa päivässä – mutta kukaan ei tiedä, sataako se Suomeen
  Uutiset |

  Alkuviikolla rysähtää kuukauden sademäärä kolmessa päivässä – mutta kukaan ei tiedä, sataako se Suomeen

  Kesäinen sadekuuro.
  Kuurosateita tulee alkuviikolla vielä yleisesti. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, arkistokuva

  Tuleeko alkuviikolla kuukauden sademäärä laajalla alueella, vain osassa Suomea vai jopa vain Suomen rajojen ulkopuolella? Ennusteet ovat hyvinkin erimielisiä.

  Epävakainen sää on pitänyt Suomea otteessaan pitkän hellejakson jälkeen. Pienialaisia kuuroja ukkosineen on viikonlopun aikana tullut yleisesti. Toisaalta kuurojen pienialaisuuden takia sadetta on voinut yhtäällä tulla reilusti, mutta vain muutaman kilometrin päässä sää on pysynyt täysin poutaisena.

  Maanantaina kuurottelu jatkuu, mutta kaakon puolelta lähestyvä matalapaineen keskus sateineen täyttää sääkartat kysymysmerkeillä.

  Sateissa voi tulla jopa kuukauden sademäärä kerralla

  Kaikki säätä ennustavat tietokonemallit ovat yhtämielisiä siitä, että Suomen itärajaa viistäen tulee lähipäivinä kulkemaan matalapaineen keskus, joka saapuu etelästä ja jatkaa itärajaa hipoen kohti pohjoista.

  Tietokonemallit ovat kuitenkin erimielisiä matalapaineen keskuksen ja siihen liittyvän sadealueen tarkasta reitistä. Videolla nähdään ennuste, joka tuo sateet melko pitkälle sisämaahan.

  Videon ennuste saattaa hyvinkin toteutua.

  Useiden tietokone-ennusteiden joukossa on sellaisia, jotka tuovat runsaat sateet suureen osaan maan etelä- ja keskiosaa, että sellaisia, jotka vievät sateet kokonaan Suomen rajojen ulkopuolella kohti pohjoista. Suurin osa ennustemalleista ennustaa jotakin siltä väliltä, eli että sateita tulee lähinnä maan itäosassa.

  Sadealueen yhteydessä on ennustettu kolmen vuorokauden sadekertymäksi maanantaista keskiviikkoon jopa yli 70 mm, mikä vastaa useilla Suomen alueilla tyypillistä koko elokuun keskimääräistä sademäärää. Sadealueen reitistä riippuu, satavatko nämä määrät Suomen rajojen sisä- vai ulkopuolelle.

  Maanantaina kannattaa siis seurata säätutkaa ja sade-ennusteita tarkasti.

  Vaikka pahin sade jäisi Suomen rajojen ulkopuolelle, kuuroja on silti odotettavissa maan etelä- ja keskiosassa, paikoin pohjoisessakin.

  Sadetutkan ja -ennusteen löydät tämän linkin takaa.

  Sadealue tuo mukanaan myös jopa tuulituhoja aiheuttavat puuskatuulet

  Sadealue liittyy matalapaineen keskukseen, johon liittyvät myös voimakkaat puuskatuulet. Ennustevideolla puuskatuuliennuste näkyy sadeanimaation jälkeen.

  Mitä läntisempää reittiä matalapaineen keskus Suomen yli kulkee, sitä laajemmalle alueelle meillä myös puuskatuulet leviävät etenkin Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa.

  Odotettavissa voi olla puuskia, joiden voimakkuus on yli 15 m/s, jopa myrskypuuskia. Näin voimakkaissa puuskissa on tuulituhojen riski.

  Mikäli matalapaineen reitti on odotettua itäisempi, voimakkaimmat puuskat jäävät rajojemme ulkopuolelle.

  Voit seurata tuuliennustetta tämän linkin takaa.

  Lue myös: Uusin kuukausiennuste jakaa Suomen kahtia: jotkut saavat vettä, toisilla kuivuus jatkuu

  Joanna Rinne

  Päivitetty 1.8. klo 18.09

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat