Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusin kuukausiennuste jakaa Suomen kahtia: jotkut saavat vettä, toisilla…
Kuukausiennuste |

Uusin kuukausiennuste jakaa Suomen kahtia: jotkut saavat vettä, toisilla kuivuus jatkuu

Kalajoen metsäpaloalueella kaivataan kipeästi sadetta.
Kalajoen metsäpaloalueella kaivataan kipeästi sadetta. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 28.7.2021

Kuivan kesän keskelle odotetaan hetkellistä helpotusta, kun sadealueet pyyhkivät Suomen yli yksi toisensa jälkeen. Kuivuus saattaa kuukausiennusteen mukaan kuitenkin vielä palata takaisin.

Kulunut kesä on ollut kuiva. Helteisessä korkeapainesäässä sadekuuroja ei ole päässyt juuri syntymään, ja rintamasateet ovat kiertäneet Suomen kaukaa. Luonto kaipaa vettä.

Sekä ECMWF:n (Euroopan keskipitkien sääennusteiden laitos) kuukausiennuste että paikallissääennusteet ennustavat, että ensi viikolla eli elokuun ensimmäisellä viikolla kaivattuja sateita on luvassa – ainakin osaan Suomea.

Samalla helteestä kärsivät saavat helpotusta, kun viikko on keskilämpötilaltaan vuodenajan keskiarvoa viileämpi.

Elokuu alkaa osassa Suomea sateisena, mutta jatkossa sateet vähenevät

Sateiden kuukausiennusteen mukaan itäinen Suomi tulee ensi viikolla saamaan runsaastikin vettä, kun taas läntisessä sademäärä jää jopa hieman vuodenajan keskiarvoa alhaisemmaksi. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Selitys erikoiselle kuviolle löytyy päivittäissääkartoilta, jotka näyttävät sadealueiden liikkeet päivä päivältä. Niiden mukaan ensi viikon alussa Itä-Suomen yli vyöryy erittäin runsassateinen sadealue kohti pohjoista. Sadealue liittyy matalapaineen keskukseen, joka saattaa sateiden lisäksi tuoda itään ja pohjoiseen hyvinkin voimakkaita puuskatuulia.

Seuraavalla viikolla eli elokuun toisella viikolla värit tasoittuvat kartalla, eli ennusteen mukaan sateisuus on Suomessa melko lailla vuodenajan keskiarvon luokkaa. Elokuu on keskimäärin Suomessa vuoden sateisin kuukausi, joten mikäli ennuste toteutuu, sateita on ainakin ajoittain odotettavissa.

Elokuun jälkimmäisellä puoliskolla palataan taas kuivempaan säähän.

Sama kuvio näkyy suuressa osassa Eurooppaa: Ensi viikko on Keski-Euroopassa sateinen, sen jälkeen elokuun edetessä palataan vähitellen sademäärissä keskiarvon tuntumaan tai jopa sen kuivalle puolelle.

Lämpötilan kuukausiennuste: viileän sään jälkeen lämpenee

Lämpötilan kuukausiennusteen hallitseva väri ensi viikolle on sininen. Viikon keskilämpötila on selvästi vuodenajan keskiarvoa alhaisempi Suomessa ja lähes koko Euroopassa. Ainoastaan kaakkoisessa Euroopassa viikko on kokonaisuudessaan vuodenaikaan nähden lämmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viileys kestää kuitenkin vain ensi viikon ajan. Sen jälkeen Suomessa palataan keskiarvon tuntumaan, jopa sitä lämpimämpiin viikon keskilämpötiloihin.

Ranskan tienoilla pysytään viileissä ja Kaakkois-Euroopassa vuodenaikaan nähden lämpimissä lukemissa, muuten viikot ovat ennusteen mukaan kokonaisuudessaan lämpötiloiltaan melko keskimääräisiä.

Tekeekö korkeapainesää paluun?

Selkeä sää Saimaalla
Kesällä korkeapaineet tuovat Suomessa täysin tai melkein selkeää säätä. Kuva: Joanna Rinne

Kuukausiennusteen sääkarttojen mukaan Suomessa ja laajalti myös Keski-Euroopassa suursäätilanne mahdollistaa tällä viikolla sadealueiden kulkeutumisen alueelle Atlantilta.

Elokuun edetessä sulkukorkeapaine näyttäisi palaavan ainakin osa-aikaisesti, joskin todennäköisesti lämpötilat eivät nouse aivan yhtä korkealle kuin kesä- ja heinäkuussa. 

Kuukausiennusteen kartat eivät ota kantaa siihen, miten sää vaihtelee viikon sisällä. Sekä sateissa että lämpötiloissa viikon sisäinen vaihtelu voi olla suurtakin.

On hyvä muistaa, että kuukausiennusteet ovat kokeiluasteella, ja Euroopan vaihtelevassa ilmastossa sään ennustettavuus edes kokonaisten viikkojen tasolla heikkenee selvästi parin viikon jälkeen.

Lue seuraavaksi: Kulunut kesä on paikoin ollut ennätyksellisen kuiva – taustalla vaikuttaa yläilmakehän ilmiö, joka voi jämähtää päälle kuukausiksi

Joanna Rinne

Päivitetty 30.7.2021 klo 15.06

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat