Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja puskee Suomeen etelästä: Rakeet ja ukkospuuskat mahdollisia – meneekö idässä keskiviikkona jopa +30 astetta rikki?
  Uutiset |

  Voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja puskee Suomeen etelästä: Rakeet ja ukkospuuskat mahdollisia – meneekö idässä keskiviikkona jopa +30 astetta rikki?

  Salamointia Lempäälässä kesäkuussa 2019.
  Salamointia on nähty viime päivinä eri puolilla maata. Arkistokuva: Anneli Manninen, Lempäälä

  Voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja on tulossa Suomeen tiistain mittaan etelästä. Sateet ja ukkoset jatkuvat myös keskiviikkona ja loppuviikolla osassa maata. Idässä lämpötila voi kohota keskiviikkona jopa 30 asteen tienoille.

  Viime päivinä Suomessa on tullut sateita ja ukkosia. Sama meno jatkuu viikon edetessä.

  Tänään tiistaina sateita kulkee maan itäpuoliskolla etelästä kohti pohjoista. Mukana on myös ukkosta, ennusteen mukaan iltaa kohti voimistuen. Virossa ukkonen on jytissyt jo iltapäivällä.

  – Tiistaina iltapäivällä idässä, Kainuussa ja Koillismaalla liikkuvat ukkoskuurot ovat hajanaisempia. Etelästä ja kaakosta on kuitenkin puskemassa Suomeen voimistuvan sateen alue, joka tuo etelään ja itään tiistai-illaksi runsaita sadekuuroja. Näissä on potentiaalia ponnistaa paikallisesti voimakkaiksi ukkoskuuroiksi, myös rakeet ovat mahdollisia, ennustaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Seuraa sateiden ja ukkosten etenemistä Forecan sadetutkasta!

  – Yleisesti tuuli ei ole kovinkaan voimakasta tiistain aikana, mutta yksittäisten, voimakkaiden sadekuurojen kohdalla puuskat voivat päästä yllättämään, etenkin illalla.

  Tuulivahingot ovatkin paikoin mahdollisia.

  Keskiviikon vastaisena yönä kuurosateiden alue muuttuu yhtenäisemmäksi, laajaksi sadealueeksi, joka levittäytyy maan länsi- ja eteläosasta alkaen myös maan pohjoisosaan. Yöllä ukkoset hiipuvat hetkeksi.

  Keskiviikkona lisää ukkosia ja sateita – itään jopa 30 asteen lämpötiloja?

  Keskiviikkona sadealue ulottuu lännestä Lappiin.

  – Tämän laajemman sateen itäpuolella tulee runsaitakin kuurosateita, joiden ohessa ukkostaa paikka paikoin etelästä aina Koillismaalle. Idässä aurinkoa näkyy kuitenkin siellä täällä pilvien välissä, Jenna Salminen sanoo.

  Keskiviikkona idässä lämpötilahaarukka on ennusteen mukaan 20 asteesta jopa 30 asteeseen.

  – Lämpimin ilma liikkuu itärajan suunnalla, missä sadekuurojen lomassa poutaisemmilla ja aurinkoisemmilla alueilla 30 asteen hätyyttely on mahdollista. Sateen länsipuolella lämpötila on 15 asteen ympäristössä lännessä ja enimmäkseen 10–15 astetta Lapissa. Sateen alla lämpötila voi paikoin olla alle 10 astetta.

  Torstain vastaisena yönä sateet vetäytyvät matalapaineen mukana pohjoiseen. Yöksi ukkoset jälleen hiipuvat, mutta jokunen ukkoskuuro voi pysyä hengissä myöhemmällekin iltaan.

  Loppuviikollakin ukkosta ilmassa

  Torstaiaamuna sateet painottuvat Lappiin, mutta jokunen paikallinen sade voi liikkua myös etelämpänä.

  – Torstaina etelän ja idän väliltä lähestyy seuraava matalapaine, mutta aamulla ehtinee olla vielä pilvipoutaista säätä isossa osaa maata. Hetkittäin, todennäköisimmin lännessä, sää voi olla aurinkoistakin. Sateet yleistyvät kuitenkin tämän hetken ennusteen mukaan torstain mittaan idästä ja etelästä alkaen. Iltapäivällä ukkosen mahdollisuus kasvaa jälleen sateen yhteydessä. Lapista edelliset sateet väistävät koilliseen torstain aikana, Jenna Salminen toteaa.

  Salamointia kesäillassa.
  Ukkosta on ilmassa myös loppuviikolla. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Pori

  Torstaina aivan itärajalla poutaisilla alueilla 20–25 asteen lämpötilat ovat yhä mahdollisia. Muuten etelässä ja maan keskivaiheilla on yleisesti 15–20 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa enimmäkseen 10–15 astetta. Sateen alla on kuitenkin viileämpää. Lapissa lämpötila vaihtelee Lapin pohjoisosan parista lämpöasteesta Lapin kaakkoisosan 15–20 asteeseen.

  Loppuviikolla torstainen matalapaine sateineen kulkee kohti pohjoista. Uusia sadealueita on lähestymässä Suomea jo etelän ja lännen puolelta. 

  – Loppuviikonkin sää tuo monin paikoin sateita, myös ukkosta on ilmassa. Siellä täällä sää ehtii välillä kuitenkin myös poutaantua ja seljetä. Kuuma ilma maan itäpuoliskolla ja rajan takana alkaa vähitellen loitota. Sää viilenee idässä. Pohjoiseen kurkottaa viileämpää ilmaa ja ainakin Lapissa selkeillä alueilla voi esiintyä yöpakkasta.

  Lue myös: Miten salama syntyy?

  Perjantaina 20 asteen lukemat ovat tämän hetken ennusteen mukaan itärajan takana, mutta voivat vielä hipoa itärajaa. Etelässä lämpötila on 15 asteen molemmin puolin, sateessa lämpötilat voivat jäädä jopa alle 10 asteeseen. 

  – Lapissa lämpötila on sateessa pääosin 0–5 astetta ja paikoin sade tulee jopa räntänä, muuten lämpötila vaihtelee Käsivarren hieman alle 5 asteesta Lapin koillisosan noin 10 asteeseen. 

  Muualla maassa lämpötilat ovat perjantaina Pohjanmaan maakuntien 5–10 asteesta idän ja Kainuun sekä mahdollisesti Koillismaan 15–20 asteeseen, sateessa lämpötila on 10 asteen ympäristössä.

  – Viikonloppuna sateessa on jonkin verran viileämpää, mutta maan eteläosassa lämpötila on 15 asteen puolin ja toisin sateiden välissä. Osassa pohjoista päivälämpötila voi jäädä viikonloppunakin jopa 0–5 asteeseen, mutta enimmäkseen pohjoisessa on odotettavissa 5–15 astetta, Jenna Salminen sanoo.

  Lue seuraavaksi: Kesälomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 18.5. klo 15.32

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa