Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikon sää: Hetkellisen viilenemisen jälkeen lämpö palaa
Uutiset |

Viikon sää: Hetkellisen viilenemisen jälkeen lämpö palaa

Säätilanne Suomessa iltapäivällä 19.5.2024.
Säätilanne Suomessa iltapäivällä 19.5.2024. Vasen kuva: Joanna Rinne, Espoo, 19.5.2024. Oikea kuva: Fintraffic, Tie 92 Inari, Nitsijärvi, 19.5.2024

Suomen yli pyyhkäisee kylmän ilmamassan aalto. Sen vaikutukset lämpötiloihin vaihtelevat sen mukaan, missä päin Suomea ollaan. Vähäsateinen sää jatkuu, maaston kuivuudelle ei näy helpotusta sääkartoilla ainakaan muutamaan päivään.

Hellepäiviä on Suomessa mitattu sunnuntaihin 19.5. mennessä jo kuusi kappaletta peräkkäin 14.5. alkaen. Ennusteiden mukaan hellepäivien putki kuitenkin katkeaa, kun Suomeen virtaa kylmän säärintaman jälkipuolella pohjoisesta viileämpää ilmaa.

Säärintaman sääilmiöt jäävät rauhallisiksi

Kylmä rintama on sunnuntain aikana liikkunut maan pohjoisosan yli, ja maanantain vastaisen yön aikana se liikkuu myös maan etelä- ja keskiosan yli. Pohjoiseen säärintama toi runsaampaa pilvisyyttä ja paikallisia sateita, Pohjois-Lappiin jopa paikallisia räntäsateita sekä paikallisia ukkosia. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maan etelä- ja keskiosan yli rintama kulkee lähes huomaamatta; se tuo maanantain vastaisen yön ja maanantain aikana kapean pilvisyysvyöhykkeen ja mahdollisuuden yksittäisiin, paikallisiin sadekuuroihin.
Maanantaina säärintama on jo ylittänyt Suomen, ja sää on jo koko maassa aurinkoinen ja lähes koko maassa poutainen. Pohjois-Lapissa tulee paikallisia vesi- ja räntäkuuroja. 

Sään viilenemisen seurauksena hellerajan rikkoutuminen on maanantaina epätodennäköistä. Päivälämpötila on maanantaina etelässä 19–21, maan keskiosassa 12–19 ja pohjoisessa enimmäkseen 2–12 astetta.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä pakkasta voi esiintyä laajemmin pohjoisessa ja paikallisesti maan keskiosassakin. 

Maanantain jälkeen sää lämpenee jälleen

Aurinkoinen ja enimmäkseen poutainen sää jatkuu, Suomen ylle voimistuu tulevien päivien aikana uusi korkeapaine. Sadekuurot jäävät vähäisiksi ja paikallisiksi, ja painottuvat maan pohjoisosaan.

Ennuste sunnuntailta tiistaille 19.–21.5.2024
Ennuste sunnuntailta tiistaille 19.–21.5.2024. Kuva: Foreca
Ennuste keskiviikolta perjantaille 22.–24.5.2024.
Ennuste keskiviikolta perjantaille 22.–24.5.2024. Kuva: Foreca

Lämpötilat nousevat päivä päivältä vähitellen, sillä Suomeen virtaa uudelleen lämmintä ilmamassaa etelän puolelta. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat nousevat jälleen helteisiksi, ja pohjoisessakin lämpimimmillään 20 asteen tuntumaan, jopa sen yläpuolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon jälkipuolella on mahdollista, että Lappiin virtaa pohjoisesta uudelleen viileämpää ilmaa, ja maan etelä- ja keskiosan helteissä sadekuurojen mahdollisuus alkaa kasvaa. Mahdollisten sadekuurojen esiintymisalueet kuitenkin tarkentuvat vasta tulevien päivien aikana.

Sateettoman sään takia maasto on kuivaa

Sateeton sää on aiheuttanut sen, että maasto on Suomessa kuivaa. Maastopalovaroitus onkin voimassa suuressa osassa maata tulevien päivien aikana.

Lue seuraavaksi:

Luonnossa liikkujalta kysytään nyt varovaisuutta – näillä alueilla erittäin suuri maastopaloriski

Joanna Rinne
meteorologi

Katso yli 100 paikan ennusteet:

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat