Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Koronavirus: Hyytävä ilma leviää epidemia-alueelle, Italiassa kylmempää kuin Suomessa
  Blogi |

  Koronavirus: Hyytävä ilma leviää epidemia-alueelle, Italiassa kylmempää kuin Suomessa

  Koronaviruksen epidemia-alueella Pohjois-Italiassa lämpötila painuu ensi yön aikana paikoin -10 asteeseen.
  Koronaviruksen epidemia-alueella Pohjois-Italiassa lämpötila painuu ensi yön aikana paikoin -10 asteeseen. Kuva: Foreca

  Pahimmalle epidemia-alueelle Pohjois-Italiaan leviää ensi yön aikana hyvin kylmää ilmaa, vuoristoisilla alueilla pakkasta voi olla yli 10 astetta. Myös muualla Välimeren maissa on paikoin talvista. Keskuslämmityksen puuttuessa kylmyys uhkaa tunkeutua myös sisätiloihin.

  Kerrassaan surkea ajoitus tällä kylmän ilman purkautumisella Välimerelle! Nyt kun eniten toivoisi valoa ja lämpöä koko Eurooppaan.

  Kylmin hetki ajoittuu pahimmalle epidemia-alueelle Italian pohjoisosaan ensi yönä, jolloin lämpötila laskee yleisesti 0 ja -10 asteen välille, vuoristoilla on tätäkin kylmempää. Myös Manner-Espanjassa lämpötila painuu paikoin reilusti pakkasen puolelle, ja yön alimmat lukemat käyvät pääkaupungissa Madridissa nollan vaiheilla. Luntakin on luvassa lähipäivinä Välimeren alueelle, sen sijaan Etelä- ja Keski-Italiassa on voimassa rankkasadevaroituksia.

  Henkilökohtainen kokemukseni muistuttaa, kuinka intensiivisenä välimerellinen talvikylmä tunkeutuu luihin ja ytimiin. Vietin opiskeluaikoinani talvikuukausien yli pidemmän pätkän Espanjan itärannikolla, enkä ole koskaan palellut yhtä paljoa sisätiloissa. Samassa yhteydessä sairastin myös elämäni sitkeimmän flunssan.

  Useimmissa asunnoissa Etelä-Euroopassa ei ole keskuslämmitystä, joten ulkoilman lämpötilan vaihtelut tuntuvat herkemmin myös sisätiloissa. Kylmyyttä ja kosteutta ei välttämättä pääse pakoon mihinkään. Tämän vuoksi olenkin huolissani tulevan säätilan vaikutuksesta koronatilanteeseen: erään tutkimuksen mukaan osa hengitystieviruksista levisi parhaiten kylmissä lämpötiloissa.

  Oli hengitystiepöpö mikä tahansa – toipumista tuskin edesauttaa, jos sisäilman lämpötilassa tai kosteudessa on paljon vaihteluita. Oppimani mukaan parasta olisi pysytellä lämpöisessä ilmassa ja nauttia runsaasti kuumia juomia.

  Euroopan keskuksen uusimman kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kylmemmän ilman painopiste näyttäisi visusti pysyttelevän epidemia-alueilla myös ensi viikolla. Erityisesti läntinen Välimeri ja Länsi-Eurooppa näyttävät saavan kylmää kyytiä riesakseen.

  Euroopan lumikertymä keskiviikosta lauantaihin (25.-28.3.2020). Lunta on paikoin tiedossa myös Välimeren vuoristoisille alueille.
  Euroopan lumikertymä keskiviikosta lauantaihin (25.-28.3.2020). Lunta on paikoin tiedossa myös Välimeren vuoristoisille alueille. Kuva: Foreca

   

  Kuva: Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa