Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Suomessako muka kuuma? Tänään hätyytellään Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätystä: "Niin kuumaa, että asfalttikin sulaa"
  Uutiset |

  Suomessako muka kuuma? Tänään hätyytellään Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätystä: "Niin kuumaa, että asfalttikin sulaa"

  Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätys on 48,0 astetta ja se on mitattu 10.7.1977 Kreikan Ateenassa. Lämpötila voi tänään maanantaina Manner-Espanjassa lähelle tätä lukemaa, kun alueen itäosassa kivutaan paikoin yli 45 asteen.
  Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätys on tasan 48 astetta ja se on mitattu 10.7.1977 Kreikan Ateenassa. Lämpötila voi kohota tänään maanantaina Manner-Espanjassa lähelle tätä lukemaa, kun alueen itäosassa kivutaan paikoin yli 45 asteen.

  Kuumuus kurittaa nyt hyvin useita alueita pohjoisella pallonpuoliskolla, eikä loppua näy. Jos kesä Suomessa on tuntunut kuumalta, niin kaukana ollaan vielä siitä, mitä on tänään edessä Iberian niemimaalla. Lämpötila kohoaa itäisessä Espanjassa paikoin lähelle Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätystä, 48 astetta, joka on vuodelta 1977.

  Iberian niemimaalle on virrannut viikonlopun aikana Pohjois-Afrikasta hyvin kuumaa ilmamassaa. Manner-Espanjassa mitattiin jo eilen kuluneen kesän korkeimmat lämpötilat, kun Espanjan sisämaassa lämpötila kipusi 42–44 asteeseen.

  Lue myös: Viileä vilahdus ennustekartoilla! Katkeaako helleputki, tuleeko ennätyksiä? 

  45 astetta voi ylittyä

  Kuumuus huipentuu tänään maanantaina Manner-Espanjan itäkolkassa, missä päivän ylimmät lukemat kohoavat jopa 45–46 asteeseen. Ilma on niin kuumaa, että asfalttikin voi sulaa.

  "Kuumuus huipentuu tänään maanantaina Manner-Espanjan itäkolkassa, missä päivän ylimmät lukemat kohoavat jopa 45–46 asteeseen. Ilma on niin kuumaa, että asfalttikin voi sulaa."

  Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätys, 48,0 astetta, vuodelta 1977 tuskin tulee ylittymään, mutta paikallisesti lämpötila voi kohota lähelle tätä lukemaa. Espanjan oma lämpöennätys on Corbodassa mitattu 47,3 astetta heinäkuulta 2017.

  Espanjassa koetut lämpötilavaihtelut ovat olleet tänä vuonna äärimmäisen suuria, sillä talvella maassa mitattiin kaikkien aikojen uusi kylmyysennätys, kun pakkanen kiristyi 35,8 asteeseen. Talven ja kesän väliset lämpötilaerot voivat siis tänä vuonna kohota maassa yli 80 asteeseen.

  Lue seuraavaksi: On vain ajan kysymys, milloin 50 asteen raja ylittyy Euroopassa ja 40:n Suomessa

  Auringonlasku Torcal-vuoriston yllä.
  Espanjan vuoristoissa tavataan lämpimiä laskutuulia eli föhn-tuulia, jotka kuljettavat lämmintä ilmaa erityisesti laaksoalueille. Kuva: Jenna Salminen, Andalucia, Espanja, 9.2.2019

  Taustalla kuuma ilma ja föhn-tuuli

  Maanantaina Euroopan huippulukemat tullaan mittaamaan kapealla alueella Espanjan itä- ja kaakkoisosassa Beettisen vuorijonon itäpuolella, missä vaikuttaa myös paikallinen föhn-ilmiö.

  Erityisesti Valencian ja Murcian itsehallintoalueilla päivän ylimmät lämpötilat kohoavat sisämassa monin paikoin 35 ja 45 asteen välille, mutta paikoitellen kivutaan 45 asteen kuumemmalle puolelle.

  Alueella mitataan muuhun Eurooppaan nähden toisinaan hyvinkin korkeita lämpötiloja, sillä vuorijonon muodostamat lämpimät laskutuulet eli föhn-tuulet lämmittävät ilmaa entisestään erityisesti laaksoalueilla. Tammikuussa lämpötila kohosi samaisen ilmiön ansiosta esimerkiksi Alicantessa lähelle 30 astetta.

  Nyt kun mukana on vielä Afrikan Saharasta saapuvaa kuumaa ja kuivaa ilmaa, voi lämpötila kohota lähelle kaikkien aikojen ennätyslukemia. Kuuman ilman kääntöpuolena maastopalojen riski on nyt erittäin suuri.

  Lämpötila voi kohota maanantaina Manner-Espanjassa yli 45 asteeseen.
  Lämpötila voi kohota maanantaina Manner-Espanjassa yli 45 asteeseen. Kuva: Pixabay

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 12.7. klo 07.32

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa