Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikonloppuna kylmiä öitä ja päiviä, vaalipäivänä pääasiassa…
Uutiset |

Viikonloppuna kylmiä öitä ja päiviä, vaalipäivänä pääasiassa poutaa – ensi viikolla muutoksia säässä

Pakkaspäivä Paltamossa.
Viikonloppuna pilvisyys vaihtelee, aurinkokin näyttäytyy osassa maata. Kuva: Pertti Karjalainen, Paltamo, 8.2.2024

Viikonloppuna edessä on kylmiä öitä ja pakkaspäiviä, aurinkoakin nähdään. Lumisateita tulee lauantaina paikoin idässä ja pohjoisessa. Sunnuntaina presidentinvaalien vaalipäivänä on enimmäkseen poutaa, mutta paikoin voi tulla kevyttä pakkaslunta. Ensi viikon säässä edessä on todennäköisesti isoa vaihtelua päivien välillä.

Perjantaina herättiin monin paikoin erittäin kylmään aamuun. Yön ja aamun kylmin lämpötila mitattiin Itä-Lapissa Savukoskella, missä oli −39,7 astetta. Eteläisimmillään yli 30 pakkasasteen lukemia mitattiin Lappeenrannassa, missä oli kylmimmillään −32,9 astetta.

Viikonloppuna Suomessa vallitsee edelleen heikko korkeapaine.

– Pakkassää jatkuu. Lumisateet jäävät heikoiksi, mutta niitä tulee varsinkin maan itäosassa. Ensi viikon alussa korkeapaine on edelleen Suomessa, mutta siirtyy pohjoisemmaksi. Maan etelä- ja keskiosaan saattaa levitä jo lounaasta lumisateita. Näillä näkymin kireät pakkaset väistyvät kuitenkin myös maan pohjoisosasta viikon kuluessa. Jopa lauhoja hetkiä voi mahtua ensi viikkoon, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lauantain vastaisena yönä kireitä pakkasia – päivällä lumisateita idässä ja pohjoisessa

Perjantain ja lauantain välisenä yönä pakkasta on enimmäkseen 15–25 astetta. Paikoin Lapissa ja maan länsiosassa, etenkin pohjalaismaakunnissa, pakkasta voi olla yli 30 astetta.

Lauantaina idässä on pilvistä ja siellä satelee monin paikoin lunta. Pohjoisessa pilvipeite alkaa rakoilla, mutta kevyttä pakkaslunta tulee siellä täällä. Etelään alkaa levitä mereltä paikoin pilvilauttaa. Lännessä on vielä laajalti selkeää tai puolipilvistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pakkasta on lauantaina päivällä enimmäkseen 10–20 astetta. Kylmintä on paikoin Lapissa, kun taas etelä- ja lounaisrannikolla ollaan 10 pakkasasteen tuntumassa tai vähän jopa sitä lauhemmassa säässä, Anna Latvala kertoo.

Ennuste iltapäiville 10.–12.2.2024.
Ennuste iltapäiville 10.–12.2.2024.

Sunnuntain vastaisena yönä sää kylmenee. Etelän sisämaassa pakkasta on taas paikoin 15–20 astetta ja maan keski- ja pohjoisosassa 15–25 astetta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa lukemat voivat olla paikoin 30 pakkasasteen tienoilla.

Sunnuntain vaalipäivänä pakkasta ja enimmäkseen poutaa – paikoin voi tulla heikkoa lumisadetta

Presidentinvaalien vaalipäivänä eli laskiaissunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa puhaltaa heikko, mutta pureva itäviima.

– Pilvisyys lisääntyy etelässä ja vaihtelee maan keski- sekä pohjoisosassa. Pilvisillä alueilla voi tulla paikoitellen kevyttä pakkaslunta, mutta yleisesti ottaen lumisateet jäävät vähiin, Anna Latvala ennustaa.

Sunnuntaina iltapäivällä lämpötila on maan etelä- ja lounaisosassa enimmäkseen 5–13 pakkasasteessa, lauhinta on lounaisrannikolla. Maan keskiosassa on enimmäkseen 10–15 pakkasastetta ja pohjoisessa 14–24 pakkasastetta.

Maanantain vastaisena yönä lämpötila vaihtelee etelärannikon 10 pakkasasteen vaiheilta pohjoisen enimmäkseen 20–30 pakkasasteeseen. Lapin keskivaiheilla voi olla yli 30 pakkasastetta.

Ensi viikolla vaihtelevaa säätä

Maanantaina kireät pakkaset jatkuvat pohjoisessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Maan etelä- ja keskiosassa on edelleen pakkasta, mutta itätuuli voimistuu ja lounaasta lähestyy lumisadealue, joka saattaa yltää jo etelään. Mukana voi olla myös jäätävää sadetta. Päivälämpötila on etelässä ja lännessä monin paikoin 5–10 pakkasastetta ja idässä ja pohjoisessa 10–20 pakkasastetta. Lapin keski- ja pohjoisosassa voi olla taas paikoin yli 20 pakkasastetta, Anna Latvala kertoo.

Tiistaina maan etelä- ja keskiosassa saattaa sadella lunta. Perjantaina 9. helmikuuta tehdyn ennusteen mukaan lämpötila on tiistaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 0–10 pakkasasteessa. Pohjoisessa on 10–20 pakkasastetta ja näillä näkymin suurimmaksi osaksi poutaista.

– Ensi viikolla loppuviikko kuluu vaihtelevassa säässä: välillä on pakkasta, välillä satelee lunta ja välillä sää lauhtuu lisää, osassa maata voi olla jopa suojasäätä ja osa sateesta vettä, Anna Latvala toteaa.

Lue seuraavaksi: Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne – näin meteorologi kommentoi kevään alkua

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat