Sääuutiset ja blogi> Epävakainen alkuviikko – lämpötila laskee, sadekuuroja tulee pitkin…
Uutiset |

Epävakainen alkuviikko – lämpötila laskee, sadekuuroja tulee pitkin maata

Epävakaisessa säässä myös pilvisyys usein vaihtelee päivän mittaan.
Epävakaisessa säässä myös pilvisyys usein vaihtelee päivän mittaan. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 2.7.2022

Lämpötila on 4. heinäkuuta alkavalla viikolla laskusuunnassa, ja epävakainen sää vallitsee. Paikoin on edelleen myös ukkosta.

Hyvin lämmin kesä–heinäkuun vaihteen viikko on nyt päättymässä. Kuluneen viikonlopun korkein lämpötila oli lauantaina Heinolassa mitattu 31,9 astetta, ja sunnuntaina lämpötila ylti korkeimmillaan 28,9 asteeseen Ilomantsin Mekrijärvellä. Vuoden toistaiseksi korkein lämpötila mitattiin jo aiemmin, kun tiistaina 28. kesäkuuta Porissa oli 32,9 astetta.

Tänään sunnuntaina ukkoset painottuivat maan itäosaan sekä Pohjois-Suomen itäpuoliskolle, ja salamamäärä kohonnee vuoden toistaiseksi suurimmaksi. Kesäkuussa eniten maasalamoita, lähes 6000 kappaletta, havaittiin tiistaina 28. päivänä. Nyt sunnuntaina on kello 18.30 mennessä myös ollut vähän vajaa 6000 salamaa.

Alkuviikon aikana helle hellittää. Samalla sää muuttuu sateisempaan suuntaan, ja kuurosateita on liikkeellä tämänhetkisen ennusteen mukaan viikon jokaisena päivänä. Sade voi olla paikallisesti rankkaakin, mutta vastaavasti Suomeen jää todennäköisesti myös alueita, joille ei viikon aikana osu ainuttakaan sadepilveä.

Lue myös: Kesäkuu oli tavanomaista lämpimämpi – korkein lämpötila 32,9 astetta, salamointi vaisua

Viikon alussa lämpötila laskee päivä päivältä

Maanantai on alkuviikon ja todennäköisesti myös koko 4. heinäkuuta alkavan viikon lämpimin päivä. Hellettä ja poutasäätä on vielä laajalla alueella. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pilvisyys vaihtelee paikoin maan länsi- ja pohjoisosassa, mutta idässä on selkeämpää. Yksittäisiä sadekuuroja tulee varsinkin länsirannikon tuntumassa sekä Pohjois-Lapissa, ja Lapissa voi myös ukkostaa. Heikko tai kohtalainen tuuli puhaltaa enimmäkseen lounaan puolelta.

Maanantaina on monin paikoin lämmintä ja poutaista.
Maanantaina 4.7. on monin paikoin lämmintä ja poutaista. Kuva: Foreca

Päivälämpötila on maanantaina laajalti 24–28 astetta, mutta rannikoilla sekä Pohjois-Lapissa jäädään paikoin sen alle. Tiistain vastaisena yönä lämpötila laskee lähes koko maassa 12–17 asteeseen.

Tiistaina lounaistuuli voimistuu kohtalaiseksi, ja varsinkin maan etelä- ja keskiosassa puuskat ovat paikoin kovia. Lapissa tuulen suunta vaihtelee kaakon ja lounaan välillä.

Pilvisyys on vaihtelevaa, ja sadekuuroja ukkosineen tulee pitkin maata. Tiistaina aamupuolella kuurosateita tulee yleisimmin lännessä, illalla pohjoisessa. Idässä sateet jäävät paikallisemmiksi.

Sateita tulee jo tiistaina yleisemmin.
Sateita tulee tiistaina 5.7. jo yleisemmin. Kuva: Foreca

Lämpötila on päivällä enää 20–25 astetta, ja paikallisesti sade laskee lämpötilaa entisestään. Keskiviikon vastaisena yönä lämpötila on 10–15 astetta.

Keskiviikkona lounaistuuli on aluksi edelleen kohtalaista, mutta heikkenee illalla. Säässä ei ole suurta muutosta verrattuna tiistaihin: pilvisyys vaihtelee monin paikoin, ja myös sadekuuroja ukkosineen tulee eri puolilla Suomea.  Päivälämpötila on 17–22 astetta, Lapin luoteisosassa 10–16 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona epävakainen sää jatkuu.
Keskiviikkona 6.7. sadekuuroja voi tulla suuressa osassa maata. Kuva: Foreca

Loppuviikolla sateet jatkuvat

Viikon jälkimmäisellä puoliskolla kuurosateita tulee päivittäin laajoilla alueilla, ja myös ukkosen mahdollisuus pysyy päivästä toiseen. Päivälämpötilat asettuvat lähes koko maassa 17–22 asteeseen, ja Lapin pohjoisosassa sekä sateessa jäädään paikoin viiteentoista asteeseen tai jopa sen alle.

Tilastollisesti tavallinen päivän ylin lämpötila 10. heinäkuuta on maan eteläosasta Oulun korkeudelle asti 20–22 astetta, Lapissa ja Koillismaalla laajalti 18–22 astetta ja Pohjois-Lapissa 14–20 astetta. Loppuviikko mennään siis ajankohtaan nähden melko tavallisessa tai paikoin vähän sitä viileämmässä säässä.

Lue seuraavaksi: Heinäkuun kuukausiennuste täräyttää: Jyrkkä käänne kesäsäähän – lämpötilat romahtamassa

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 3.7.2022 klo 19.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat