Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tyly loppu lämmölle: “Näyttää kunnon takatalvelta” – etelässäkin voi olla maa valkeana
  Uutiset |

  Tyly loppu lämmölle: “Näyttää kunnon takatalvelta” – etelässäkin voi olla maa valkeana

  Takatalvi toi lumipeitteen.
  Kevätlämpö vaihtuu vesi-, räntä- ja lumisateisiin. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 15.4.2020

  Sää on keikahtamassa rajusti kylmempään ja sateisempaan suuntaan. Loppuviikon ennusteissa näkyy takatalven merkkejä. Lumi- ja räntäsateet ovat mahdollisia etelässä asti, osassa maata lunta voi sataa jopa 10–15 senttimetriä. Ukkonenkin jyrähtelee todennäköisesti paikoin. Tuuli voi puhaltaa myrskylukemissa läntisillä merialueilla kolmen päivän ajan.

  Pitkähkö korkeapaine on hellittämässä. Tilalle on tulossa vesi-, räntä- ja lumisateita sekä tuulia.

  – Tämä keskiviikko on viimeinen päivä vähään aikaan, kun jossain päin Suomea ylletään 15 asteen lämpötilaan. Sitten sanotaan heipat näille aurinkoisille ja lämpöisille säille, kun matalapaine jämähtää Suomen ylle loppuviikoksi. Se tietää kylmenemistä, mahdollista ukkosta, lumipyryä, takatalveakin, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Lämmin jakso on ehtinyt sulattaa lumia niin, että maa on lumeton etelässä ja laajalti lännessä sekä maan keskiosassa. Lunta löytyy tällä hetkellä vielä etenkin pohjoisesta ja osasta itää. Loppuviikolla maa voi kuitenkin olla paikoin valkeana tämän hetken lumettomillakin alueilla.

  – Pohjanmaalla lunta voi tulla ihan pyryttämällä, näyttää kunnon takatalvelta etenkin maan länsiosassa sunnuntaina. Loppuviikon aikana lumikertymä on suurimmillaan Pohjanmaan suunnalla 10–15 senttimetriä, paikoin maan keskiosassakin. Valtaosa sateista tulee sunnuntain aikana. Sateiden olomuoto vaihtelee, suurelta osin sateet ovat märkää lunta, osa on räntää tai vetisempää sadetta. Maa voi käydä valkeana lumen tai jäärakeiden vuoksi ihan etelärannikkoa myöten jossain kohtaa viikonloppua, Markus Mäntykannas sanoo.

  Lue myös: Kun takatalvi iskee, mistä on kyse?

  Öisin laajalti pakkasta – ukkonen voi jyrähdellä

  Ennen viikonlopun räväkämpiä sateita jo keskiviikkona idästä leviää Suomeen runsaampaa pilvisyyttä ja sateita. Maan kaakkois- ja itäosassa tulee keskiviikon edetessä vettä ja räntää.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Torstain vastaisena yönä idän sadelue liikkuu kohti pohjoista. Idässä, Kainuussa ja Koillismaalla tulee lunta ja räntää. Lämpötila laskee pakkasen puolelle paikoin eteläistä Suomea myöten. Idässä ja pohjoisessa voi olla huonoa ajokeliä torstaina aamulla lumi- ja räntäsateiden ja pakastumisen vuoksi, Markus Mäntykannas sanoo.

  Katso videolta ennuste loppuviikon lumi- ja vesisateista sekä tuulista!

  Torstaina aamulla lämpötila nousee plussan puolelle. 

  – Iltapäivällä eteläisessä ja keskisessä Suomessa tulee monin paikoin sadekuuroja, osa voi olla räväköitäkin. Torstaina on jo pieni mahdollisuus, että jossain ukkonen jyrähtää paikallisesti.

  Maan etelä- ja keskiosassa 10 astetta ylittyy torstaina paikoin. Ajoittaiset sateet jatkuvat torstaina pohjoisessa, etenkin Itä- ja Pohjois-Lapissa, lumena, räntänä ja vetenä. Lämpötilat jäävät Lapissa paikoin päivälläkin pakkaselle.

  Varaudu lumisateisiin myös etelässä

  Perjantain vastaisena yönä Etelä- ja Keski-Suomen yllä pyörii sateita.

  – Siellä missä lämpötila laskee pakkaselle tai nollaan, sateet voivat olla lunta. Mahdollisesti perjantaiaamuna jo jossain päin eteläistä ja keskistä Suomea herätään talvisempaan maisemaan. Vielä on mahdotonta sanoa missä, mutta todennäköisemmin Itä-Suomessa ja Jyväskylän pohjoispuolella, ehkä etelämpänäkin, ennustaa Markus Mäntykannas.

  Perjantaina maan etelä- ja keskiosassa on kuuroherkkä säätilanne.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Sadekuuroja kehittyy yleisesti, mukana voi olla salamointia. Taivaalta voi tulla oikeastaan ihan mitä vaan, periaatteessa kaikki sateen olomuodot ovat mahdollisia perjantaina – lumi, räntä, vesi ja rakeet. Osa kuuroista voi olla melko voimakkaitakin. 

  Takatalvi iski Jyväskylään toukokuussa 2020.
  Viime vuonna lumisateita tuli esimerkiksi Jyväskylässä vielä lähellä toukokuun puoliväliäkin. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 11.5.2020

  Lämpötilat jäävät perjantaista alkaen koko maassa alle 10 asteeseen. Paikoin pohjoisessa Lapissa päivälämpötilakin on pakkasen puolella.

  Myös tuuli voimistuu perjantaina.

  – Läntisillä merialueilla keskituuli voi perjantain aikana yltyä jopa myrskylukemiin, vähintään puuskat puhaltavat myrskylukemissa. Voimakkaat puuskat näyttävät yltävän aika ajoin läntiselle rannikkokaistaleelle ja Perämeren rannikolle.

  Läntisillä merialueilla tuulinen tilanne jatkuu pitkään.

  – Tässä voi tulla jopa kolme perättäistä myrskypäivää perjantaista sunnuntaille. Koko ajan länsirannikon tuntumassa puuskat ovat voimakkaita ja lähellä myrskylukemia. Sunnuntaina puuskat voivat olla kovia laajemminkin sisämaassa, Markus Mäntykannas sanoo.

  Puuskaennuste sunnuntaille 25.4.2021.
  Puuskaennuste sunnuntaille 25.4.2021.

  Perjantaiset sateet kiepsahtavat lauantain vastaisena yönä Pohjanmaan rannikkoseudulle ja Etelä-Lappiin.

  – Tässä vaiheessa sateet tulevat suurelta osin lumena tai räntänä. Varsinkin Etelä-Lappi saa lauantaiaamuksi useamman senttimetrin lunta, 2–5 senttimetriä. Eiköhän jossain Pohjanmaallakin herätä lauantaiaamuna valkeampaan maisemaan. Jos on kesärenkaat alla, niin voi olla aika liukasta. Etelämpänäkin tulee paikallisesti kuurosateita, olomuoto on siinä vaiheessa lunta. Lauantaiaamu voi paikoin etelässäkin olla valkea, mutta lumi sulaa nopeasti aamun aikana, Markus Mäntykannas toteaa.

  Lue myös: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

  Runsaimmat lumisateet edessä sunnuntaina

  Lauantain aikana kuurosateet jatkuvat Etelä- ja Keski-Suomessa.

  – Sateiden olomuoto on edelleen arvaamaton, se voi olla mitä vaan. Ukkonenkaan ei ole pois suljettu.

  Lauantain aikana tuulisempi alue siirtyy kohti etelää. Lähellä myrskylukemia tai myrskylukemissa ollaan etenkin Ahvenanmaan ympäristössä.

  "Näyttää siltä, että koillistuuli pitää pintansa vielä vappuviikon alkupuolellakin. Sää on vuodenaikaan nähden viileää."

  Tämän hetken ennusteen mukaan lauantai-iltana Itä-Suomeen saapuu koillisesta runsaampia sateita.

  – Sateet levittäytyvät näillä näkymin sunnuntain vastaisena yönä idästä kohti länttä ja lounasta. Maan etelä- ja keskiosassa voi tulla sunnuntaiyönä ja sunnuntaiaamuna laajemminkin lunta ja räntää. Sunnuntai näyttää ihan kunnon takatalvelta etenkin keskisessä ja läntisessä Suomessa. Vähän vielä on kysymysmerkki, missä olomuodossa sateet tulevat etelärannikolla, mutta kannattaa pitää mielessä, että lumi- ja räntäsade on mahdollista sunnuntain vastaisena yönä, Markus Mäntykannas toteaa.

  Ennuste sunnuntaiaamun sateista 25.4.2021.
  Ennuste sunnuntaiaamun sateista 25.4.2021.

  Sunnuntain vastaisena yönä ja sunnuntaina tuuli yltyy myös sisämaassa. Sunnuntain aikana sateet liikkuvat Suomen lounaispuolelle. Pohjanmaalla päivälämpötila saattaa jäädä paikoin lähelle nollaa astetta. Idässä päivälämpötila kipuaa mahdollisesti 10 asteeseen, paikoin vähän sen yläpuolellekin.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Vappua kohti viileää

  Millaiselta sitten vaikuttaa vappuviikon sää tämän hetken ennusteen mukaan?

  – Näyttää siltä, että koillistuuli pitää pintansa vielä vappuviikon alkupuolellakin. Sää on vuodenaikaan nähden viileää. Tulossa on pakkasöitä, epävakaista sekä melko pilvistä säätä, joten päivisin ei juuri nähdä kymmentäkään astetta. Sadekuuroja tulee yleisesti. Sateet voivat yöaikaan olla etelämpänäkin lunta ja räntää. Eli vilpoinen lopetus huhtikuulle, toteaa Markus Mäntykannas.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Lumisateet eivät ole vielä ohi – karu lämpötilaennuste vappuviikoksi

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 21.4.2021 klo 17.16

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat