Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Juhannuksen ja alkuviikon kuuma ennuste: Lämpötilat jopa 30 ja 35 asteen välillä – kesäkuun lämpöennätys voi olla vaarassa! Menoliikenteessä sadetta, uimavedet lämpenemässä
  Uutiset |

  Juhannuksen ja alkuviikon kuuma ennuste: Lämpötilat jopa 30 ja 35 asteen välillä – kesäkuun lämpöennätys voi olla vaarassa! Menoliikenteessä sadetta, uimavedet lämpenemässä

  Lämpöä Vaasassa kesällä 2017.
  UV-säteily voi olla voimakasta juhannuksen aikaan. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa

  Sääennusteissa näkyy nyt kuumaa säätä Suomeen juhannukseksi ja juhannuksen jälkeiselle viikolle. Lämpötilat kipuavat näillä näkymin paikoin jopa yli 30 asteeseen – hellejakson aikana voidaan jopa hätyytellä Suomen mittaushistorian kesäkuun lämpöennätystä, joka on 33,8 astetta. Myös trooppiset yöt ovat mahdollisia. Juhannuksen menoliikenteessä torstaina on paikoin liikkeellä sateita. Sunnuntaiksi Lappiin ennustetaan ukkosia.

  Suomeen on tulossa kuumaa säätä juhannuksena ja juhannuksen jälkeisen viikon alussa.

  – Sulkukorkeapaine on vähitellen voimistumassa Suomen itäpuolelle ja vaikuttaa pitkälle ensi viikon alkuun. Lämmintä ilmaa virtaa Suomeen ensin perjantaina juhannusaattona Keski- ja Länsi-Euroopasta ja viikonloppuna idän korkeapaineesta, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lämpötilat saattavat tämän hetken ennusteen mukaan kohota hellejakson aikana ylimmillään jopa 30 ja 35 asteen välille. Hellejakson aikana voidaan siis hätyytellä jopa Suomen kesäkuun lämpöennätystä, joka on 33,8 astetta. Se on mitattu 24. kesäkuuta 1935 Ähtärissä.

  Torstaina juhannuksen menoliikenteessä sadetta ja aurinkoa

  Juhannuksen menoliikenteessä torstaina osassa maata on liikkeellä sateita.

  – Hajanaiset sateet painottuvat etenkin pohjoiseen ja Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle, ukkonenkin voi jyrähdellä paikoin. Ajokelissä kannattaa huomioida, että sateissa voi olla rankempiakin osuuksia, joissa vettä tulee hyvinkin reippaasti. Kun sade on runsasta, se heikentää näkyvyyttä ja vettä kertyy tielle, Jenna Salminen sanoo.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Etelämpänä on enimmäkseen poutaa. Aurinkoa nähdään, mutta pilvisyys vaihtelee.

  Katso videolta torstain menoliikenteen sateiden ennuste!

  Pohjoisen sateissa lämpötilat ovat torstaina paikoin 10–15 asteessa. Ylimmillään lukemat ovat etelässä ja lännessä, missä lämpötilat kohoavat laajalti 20–25 asteeseen. Paikoin idässäkin voidaan olla näissä lukemissa.

  Juhannusaattona laajalti 25–30 astetta

  Perjantaina juhannusaattona sää lämpenee.

  – Juhannusaatto on laajalti aurinkoinen ja lämmin. Isossa osassa maata lämpötilat kipuavat 25–30 asteeseen, paikoin voi olla jopa 30–32 astetta. Lapissa ollaan 20 asteen molemmin puolin, pohjoisessa Lapissa on 15–20 astetta. Kumpupilveä voi päivällä kehittyä taivaalle ja tipauttaa jossain vähän vettä, Lapissa voi tulla joitain sadekuuroja, mutta pääosin sää on poutaista, Jenna Salminen ennustaa.

  Juhannukseksi sää lämpenee. Rannikkoalueilla voi paikoin mereltä käyvä tuuli viilentää. Etenkin sisämaassa lämpötila voi kohota jopa 30 asteen tuntumaan tai jopa ylikin juhannusviikonlopun aikana. Sää on suurilta osin aurinkoista ja poutaista. 
  Sää lämpenee juhannukseksi. Etenkin sisämaassa lämpötila voi kohota paikoin 30 asteen tuntumaan tai jopa 30 asteen yläpuolelle juhannusviikonlopun aikana. Sää on laajalti aurinkoista ja poutaista. Rannikkoalueilla mereltä käyvä tuuli voi paikoin viilentää säätä.

  Lauantain vastainen yö on laajalti selkeä, paikoin mahdollisesti puolipilvinen.

  Sää jatkuu kuumana juhannuspäivänä, myös Lapissa lämpenee – trooppiset yöt mahdollisia

  Juhannuspäivänä lauantaina sää jatkuu laajalti aurinkoisena ja lämpenee edelleen monin paikoin. Aamulla sumua voi olla Perämeren rannikolla.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Päivällä lämpötilat kipuavat taas laajalti 25–30 asteeseen, jälleen jopa 30–32 astetta on paikoin mahdollista. Lapissakin on 25–30 astetta, Pohjois-Lapissa saattaa kuitenkin olla paikoin pienempiä lukemia. Kumpupilviä ja sadekuuroja voi syntyä paikoin etenkin idässä ja pohjoisessa, Jenna Salminen kertoo.

  Helle lämmittää myös vesistöjä helteiseksi.
  Näillä näkymin myös yölämpötilat ovat korkeita hellejakson aikana. Arkistokuva: Sirpa Jyske, Virrat, 2.7.2021

  – Juhannusviikonloppuna trooppisten öiden mahdollisuus kasvaa lämpenevien vesistöjen äärellä. Jos ensi viikolla sää jatkuu kuumana, kuten nyt näyttää, niin trooppiset yöt ovat mahdollisia myös ensi viikolla, Jenna Salminen toteaa.

  Trooppisella yöllä tarkoitetaan yötä, jolloin lämpötila ei laske alle 20 asteeseen.

  Sunnuntaina jopa 30–33 astetta, Lapissa ukkoset mahdollisia

  Sunnuntaina sää jatkuu kuumana.

  – Etelässä ja lännessä lämpötilat kohoavat yleisesti 30 asteen vaiheille, jopa 30–33 asteen lukemat ovat paikoin mahdollisia sunnuntaille. Jonkin verran pilviä syntyy taivaalle päivän mittaan. Idässä on enimmäkseen 26–30 astetta, pohjoisessa ylimmillään 25–30 astetta. Lounaan puolelta tulee tämän hetken ennusteen mukaan sunnuntaina sateita Lappiin, jolloin myös ukkosen mahdollisuus kasvaa. Juhannus voikin päättyä Lapissa paikoin aikamoiseen jytinään, Jenna Salminen sanoo.

  Sunnuntaina juhannuksen paluuliikenteessä sade- ja ukkoskuurot voivat siis huonontaa paikoin ajokeliä Lapissa.

  Juhannuksen jälkeen yhä vain kuumempaa?

  Moni aloittaa kesälomansa juhannuksena. Tämän hetken ennusteen mukaan kuuma sää jatkuu juhannuksen jälkeisen viikon alussa.

  – Korkeapaine pitää pintansa ainakin alkuviikolla. Sää on kuumaa hellesäätä, lämpötilat ovat 25–30 astetta isossa osassa maata. Tämän hetken ennusteen mukaan paikoin jopa 30 ja 35 asteen välille kohoavat lämpötilat voivat olla mahdollisia. Viikon puolivälin tienoilla on vielä epävarmaa, pitääkö korkeapaine edelleen valtaa Suomessa vai tuleeko reippaita sateita, räväköitä ukkosia ja hetkeksi viileämpää säätä. Mahdollisten sateidenkin jälkeen lämmin sää voi palata loppuviikolla, mutta ennusteet ovat vielä epävarmoja, Jenna Salminen toteaa.

  Uuden kuukausiennusteen mukaan helteet palaavat Suomeen heinäkuun loppupuolella.
  Lämpöjakso lämmittää myös pintavesiä. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Utula, Saimaa, 17.7.2021

  Sekä viime vuonna että vuonna 2020 Suomessa hätyyteltiin kesäkuun lämpöennätystä. Vuonna 2021 kesäkuun korkein lämpötila oli Parikkalassa 22. kesäkuuta mitattu 33,6 astetta. Vuonna 2020 puolestaan Kankaanpäässä Niinisalon lentokentällä mitattiin 25. kesäkuuta 33,5 astetta.

  Uimavedet lämpenemässä hellejakson aikana

  Kesäkuun 22. päivä tehdyissä Suomen ympäristökeskuksen mittauksissa pintavesien lämpötilat ovat olleet sisävesissä laajalti 14–19 asteessa, pohjoisessa Lapissa 6–13 asteessa. Lukemat ovat paikoin hieman keskimääräistä lämpimämpiä, paikoin hieman keskimääräistä viileämpiä.

  Katso sisävesien lämpötilat Forecan sivuilta!

  Järvien pintaveden lämpötilahavainnot tehdään aamuisin kahdeksan aikaan.
  Sisävesien pintavesien lämpötiloja 22. kesäkuuta kello 8. Kuva: Foreca

  Helteiden johdosta myös pintavesien lämpötiloissa on odotettavissa lämpenemistä, myös merellä.

  – Uimavedet ovat lämpenemässä jo juhannukseksi ainakin asteella tai muutamalla, Jenna Salminen sanoo.

  Katso meriveden lämpötila Forecan sivuilta!

  Lue myös: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet juhannukselle!

  Päivitetty 22.6.2022 klo 18.25

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat