Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kesäkuun lämpöennätyksestä jäätiin vain vähän – päivän korkein…
Uutiset |

Kesäkuun lämpöennätyksestä jäätiin vain vähän – päivän korkein lukema 33,6 astetta

Auringonlasku Oulujärvellä.
Kesäkuu on ollut tänä vuonna lämmin. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 21.6.2021

Suomen mittaushistorian kesäkuun lämpöennätys säästyi tiistaina täpärästi. Päivän korkein lämpötila oli 33,6 astetta, kun kesäkuun 1930-luvulta peräisin oleva ennätys on 33,8 astetta.

Lämpötila kohosi tiistaina seitsemällä paikkakunnalla 33 asteeseen tai sen yläpuolelle. Korkein lukema mitattiin iltapäivällä Parikkalassa Etelä-Karjalassa, 33,6 astetta. Tämä lukema jäi vain vähän Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä, joka on 24. kesäkuuta 1935 Ähtärissä mitattu 33,8 astetta.

– Desimaalipeliähän tämä oli ja lähellä ennätystä oltiin. Parikkalassa tuuli alkoi hieman viritä iltapäivän aikana, joten todennäköisesti tuuli alkoi sekoittaa ilmaa pystysuunnassa. Ennätykseen olisi ehkä tarvittu hiukan heikompaa tuulta ja pitempään pilvetöntä taivasta. Mahdollisesti jossain on ollut lämpimämpää kuin 33,8 astetta, mutta lukemat eivät ole osuneet virallisille havaintoasemille. Kaiken kaikkiaan tällaiset lukemat ovat poikkeuksellisia kesäkuulle. Joka vuosi ei päästä 33 asteeseen, kaikkina vuosina edes koko kesän korkein lukema ei ole 30 asteessa, sanoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Viimeksi tämän päivän korkeimpaa lukemaa lämpimämpää on ollut Suomessa 28. heinäkuuta 2019, jolloin Porvoossa oli 33,7 astetta.

Korkeimmat lämpötilat 22.6.2021 kello 18.30 mennessä
Lämpötila (°C)Havaintoasema
33,6Parikkala (Koitsanlahti)
33,4Jämsä (Halli Lentoasemantie ja lentoasema)
33,2Tampere (Härmälä ja Tampella)
33,1Savonlinna (lentoasema)
33,1Mikkeli (lentoasema)
33,0Pirkkala (Tampere-Pirkkala lentoasema)
33,0Kuopio (Savilahti)

Lähes ennätykseen kivunneeseen kuumuuteen meteorologi löytää useita syitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Venäjällä olevan korkeapaineen länsipuolitse on virrannut aina Kaspianmeren ja Mustanmeren ympäristöstä hyvin kuumaa ilmaa kohti pohjoista. Voimakkaat ilmavirtaukset ovat sitten edistäneet lämpimän ilman kulkeutumista Suomeen asti. Ilmamassa itsessään on ollut hyvin lämmintä. Lisäksi kuumimmilla alueilla aurinko on paistanut ja ilma sekä maaperä ovat olleet kuivia. Jos olisi ollut kovin kosteaa, lämpötilat tuskin olisivat päässeet nousemaan näin korkealle.

Hellelukemia myös loppuviikolla

Myös lähipäivinä on lämmintä, mutta kesäkuun lämpöennätystä ei enää ennusteiden mukaan hätyytellä. Sade- ja ukkoskuuroja tulee yhä loppuviikonkin aikana.

– Kaakkois-Suomessa voidaan yltää keskiviikkona vielä ylimmillään 32 asteen tienoille. 30 asteen lukemien todennäköisyys hiipuu loppuviikolla, mutta hellelukemia kuitenkin mittaillaan osassa maata vielä juhannuksenakin. Asetelma pysyy siis kesäisenä. Ensi viikollakin hellettä voi olla ajoittain etelässä. Tästä voi tulla johonkin päin eteläistä Suomea pitkä helleputki, Markus Mäntykannas toteaa.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Myös viime vuonna kesäkuun lämpöennätys oli lähellä, kun 25. kesäkuuta 2020 Kankaanpäässä Niinisalon lentokentällä oli 33,5 astetta.

Suomen mittaushistorian korkein lämpötila on 37,2 astetta. Se on mitattu 29. heinäkuuta 2010 Liperissä Joensuun lentoasemalla.

Lue myös: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun jakso

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 22.6.2021 klo 19.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat