Sääuutiset ja blogi> Hurjaa lämpöä: Tiistaina mitattiin 31,7 astetta – tämä on myöhäisin…
Uutiset |

Hurjaa lämpöä: Tiistaina mitattiin 31,7 astetta – tämä on myöhäisin 31 asteen ylitys ainakin vuodesta 1959 lähtien

Helle houkutti rannalle Vaasassa elokuussa 2022.
Viikko on laajalti kuuma. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 15.8.2022

Lämpötila on kivunnut tiistaina korkeimmillaan jo yli 31 asteen lukemiin. Näin korkeaa lämpötilaa ei ole mitattu Suomessa näin myöhään elokuussa kertaakaan ainakaan vuoden 1959 jälkeen – tämä on siis myöhäisin 31 asteen ylitys yli 60 vuoteen. Tukala helle jatkuu viikon loppupuolelle asti. Lämpötilat voivat kohota osassa maata edelleen paikoin jopa 30–31 asteeseen.

Tiistaina korkein lämpötila kello 17.30 mennessä on alustavien tietojen mukaan Porissa mitattu 31,7 astetta. Kokemäellä on ollut 31,4 astetta, Heinolassa 31,3 astetta sekä Raumalla ja Kankaanpäässä 31,0 astetta. Esimerkiksi Utsjoella Pohjois-Lapissakin on ollut yli 26 astetta.

Jo maanantaina 15. elokuuta Kokemäellä yllettiin 30,1 asteeseen ja tiistaina on siis ollut vieläkin lämpimämpää. Yli 30 asteen lukemat näin myöhään elokuussa ovat hyvin epätavallisia.

Aiemmin Suomessa on mitattu yli 30 asteen lämpötiloja 15. elokuuta tai sen jälkeen vain vuonna 1959, jolloin korkein lämpötila oli 23. elokuuta 1959 Järvenpäässä mitattu 30,7 astetta. Tiistaina mitatut yli 31 asteen lukemat ovat siis korkeimpia elokuun loppupuoliskon lämpötiloja ja ainoita elokuun loppupuoliskon 31 asteen ylityksiä ainakin vuodesta 1959 lähtien, mistä alkavat Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen digitoidut tilastot. Sitä ennenkin tilastointia on tehty, mutta kaikkia tietoja ei ole digitoitu.

Suomen elokuun lämpöennätys on 33,8 astetta. Se on mitattu 7. elokuuta 2010 Heinolassa ja 8. elokuuta 2010 Lahdessa.

Mikä saa aikaan näin korkeita lämpötiloja? Ja mitä on tulossa vielä viikon mittaan?

Suomeen virtaa nyt voimalla lämmintä ilmaa etelästä ja kaakosta. Kuumuuden lisäksi viikon puolivälin ympäristöön ennustetaan myös paikoin rankkoja sateita ja ukkosia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suomen itäpuolella on korkeapaine ja länsipuolella puolestaan matalapaine. Näiden välistä on etelämpää Euroopasta ja kaakosta virrannut Suomeen hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa. Eri puolilla Suomea on erittäin lämmintä lähes koko viikon ajan, vain Lapissa viileämpi sää käväisee viikon puolivaiheilla, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Korkeimmillaan lämpötila voi kivuta myös loppuviikolla paikoin jopa 31 asteen yläpuolelle. Ennusteen mukaan päivälämpötilat ovat Etelä-Suomessa lauantaille asti enimmäkseen 25–30 asteessa. Maan keskiosassakin on poutaisilla alueilla viikon mittaan enimmäkseen hellettä. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Lue myös: Näin sade- ja ukkoskuurot etenevät – ”Ukkospuuskat voivat aiheuttaa paikallista tuulituhoa ja rankkasateet tulvimista”

Ennuste 17.–18.8.2022.
Ennuste 17.–18.8.2022. Kuumuuden lisäksi liikkeellä on sade- ja ukkoskuuroja.

Lapissa lämpötilat vaihtelevat viikon mittaan: alkuviikolla ja loppuviikolla ylletään osassa Lappia hellelukemiin, viikon puolivälin tienoilla ja sen jälkeen on hetken viilemmän sään vuoro, kun pohjoisesta virtaa kylmempää ilmaa.

– Keskiviikkona sää viilenee jo Käsivarressa, mutta varsinainen muutos on edessä torstaina. Sateiden jäljessä Lappiin virtaa torstaina viileämpää ilmaa ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa on päivällä 10–15 astetta, Etelä-Lapissa 14–19 astetta. Samaan aikaan maan etelä- ja keskiosassa on siis poutaisilla alueilla paljolti 25–29 astetta, sateessa lämpötila laskee lähelle 20 asteen lukemia.

Paikoin trooppisia öitä – miltä näyttävät viikonloppu ja ensi viikko?

Tämän hetken ennusteen mukaan perjantaina Oulun eteläpuolella on enimmäkseen 25–30 astetta, mutta sade laskee edelleen paikoin lämpötilaa. Etelä-Lapissa ollaan 18–23 asteessa. Päivän kuluessa Keski- ja Pohjois-Lapissakin päästään monin paikoin 15 asteen yläpuolelle.

Lauantai on tämän hetken ennusteen mukaan lämmin päivä koko maassa, lämpötilat ovat laajalti 25–30 asteessa. Lapissa jäädään paikoin 20–25 asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ennuste 19.–21.8.2022
Ennuste 19.–21.8.2022. Sunnuntaina sää on mahdollisesti hieman viilenemässä.

– Viikonvaihteessa lännestä on kuitenkin lähestymässä sateita, joiden ajoitus on vielä epävarma. Ne vaikuttavat varsinkin sunnuntain tilanteeseen, mutta sateiden edellä voi olla vielä varsinkin maan itäosasta eteläiseen Lappiin hellettä. Sateet pyyhkäisevät kaikista lämpimimmän ilman mennessään matkallaan itään, mutta ei niiden jäljessä ole varsinaisesti kylmääkään. Onkin mahdollista, että helteinen sää jatkuu ensi viikolla, Anna Latvala sanoo.

Yöt ovat tällä viikolla paikoin trooppisia etenkin lämpimien vesistöjen läheisyydessä. Trooppisen yön aikana lämpötila ei laske 20 asteen alapuolelle yön aikana. Jo tiistain vastainen yö oli trooppinen useilla havaintoasemilla lounais-, etelä- ja länsirannikon edustalla. Esimerkiksi Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla yön alin lämpötila oli 21,3 astetta.

Lue seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

16.8.2022: Päivitetty päivän korkeimpia lämpötiloja.

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 16.8.2022 klo 22.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat