Sääuutiset ja blogi> Näin sade- ja ukkoskuurot etenevät – ”Ukkospuuskat voivat aiheuttaa…
Uutiset |

Näin sade- ja ukkoskuurot etenevät – ”Ukkospuuskat voivat aiheuttaa paikallista tuulituhoa ja rankkasateet tulvimista”

Salama taivaalla.
Tällä viikolla sää on erittäin lämmintä. Ajoittain liikkeellä on sadekuuroja ja ukkosia. Arkistokuva: Pixabay

Kuuman sään lisäksi viikkoon mahtuu sade- ja ukkoskuuroja viikon puolivälin ympäristössä ja ajoittain loppuviikollakin. Sateet voivat olla paikon rankkoja, salamointi voimakasta ja ukkospuuskat rajuja. Suomi on tällä viikolla kovan helleaallon kourissa. Alkuviikolla on paikoin mitattu jo jopa 30–31 asteen lukemia. Kuumuus jatkuu myös loppuviikolla laajalti.

Lämmön lisäksi odotettavissa on myös sade- ja ukkoskuuroja. Sateita ja ukkosia on tullut paikoin jo tiistaina, mutta ne yleistyvät etenkin keskiviikkona ja torstaina.

– Sää on nyt hyvin lämmintä ja lämpimän ilmavirran mukana Suomeen on tullut etelämpää myös kosteutta. Ruotsin puolella on tiistaina laajalti sadekuuroja ja ukkosia, mutta Suomessa niitä tulee tiistaina lähinnä paikoin lännessä, varsinkin Pohjanmaan maakunnissa aina Oulun seudulle asti ja tiistaina illalla myös Meri-Lapissa. Ukkospuuskat voivat aiheuttaa paikallisia tuulituhoja ja rankkasateet voivat etenkin kaupunkialueilla aiheuttaa hetkellistä tulvimista esimerkiksi alikulkujen kohdalla, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Myös rakeet ovat mahdollisia viikon mittaan.

Lue myös: Hurjaa lämpöä: Tiistaina mitattiin 31,7 astetta – tämä on myöhäisin 31 asteen ylitys ainakin vuodesta 1959 lähtien

Keskiviikoksi sade- ja ukkoskuurojen alue laajenee

Keskiviikon vastaiseksi yöksi tilanne rauhoittuu, mutta keskiviikkona matalapaineen alue vaikuttaa jo enemmän Suomen säähän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sateita ja ukkosia leviää meille kahdesta suunnasta: maan länsiosaan etelästä ja Lappiin luoteesta. Keskiviikkona sateiden ja ukkoskuurojen painopiste on maan länsiosassa, läntisellä Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi- sekä Pohjois-Lapissa. Sadekuurot voivat jälleen olla paikoin rankkoja. Myös koviin ukkospuuskiin on hyvä varautua, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta sateiden ja helteiden ennuste tiistaista perjantaille!

Vettä voi tulla varsinkin keskiviikkona kunnon sadekuurojen kohdalla vuorokauden aikana paikoin yli 20 millimetriä, Länsi- ja Pohjois-Lapissa paikoin reilusti yli 30 millimetriä.

– Jos tuollainen sade tulee äkillisesti yksittäisestä sadekuurosta, niin kyllä silloin voi kaduilla hetken aikaa lainehtia, Anna Latvala toteaa.

Ennuste 17.–18.8.2022.
Ennuste 17.–18.8.2022.

Loppuviikollakin ropisee ja jyrisee paikoin

Sateiden paikat ja ajoitukset ovat vielä hieman vaihdelleet ennusteissa, mutta tämän hetken ennusteen mukaan torstain vastaisena yönä lännen sateet ovat jo paikallisempia. Sadealue kulkee näillä näkymin Pohjois-Suomen yli kohti itää ja koillista torstain vastaisena yönä ja torstaiaamuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Torstaina päivän kuluessa pahimmat sateet hellittävät pohjoisestakin. Iltapäivän sateet väistyvät Kainuusta ja Koillismaalta vähitellen itään. Maan etelä- ja keskiosassakin voi tulla jokunen ukkoskuuro.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan perjantain kuurosateet ukkosineen painottuvat aluksi maan keskiosaan, vähitellen pohjoisemmaksi Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

Ennuste 19.–21.8.2022
Ennuste 19.–21.8.2022

– Lauantai voi olla jo poutaisempi päivä, mutta ennuste tarkentuu myöhemmin, Anna Latvala toteaa.

Lue seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 16.8.2022 klo 22.33

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat