Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lapissa jo −29 astetta, lunta tällä viikolla ajoittain eteläänkin – katso viikon sääennuste
  Uutiset |

  Lapissa jo −29 astetta, lunta tällä viikolla ajoittain eteläänkin – katso viikon sääennuste

  Luminen marraskuun päivä Karigasniemellä.
  Suomen säähän mahtuu tällä viikolla niin kylmiä pakkaslukemia kuin osassa maata lauhempiakin hetkiä. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 20.11.2021

  Pohjoiseen on tulossa talvinen viikko, etelämpänä sahataan viikon aikana talvisen ja lauhemman sään välillä. Lunta sataa ajoittain maan eteläosassakin, mutta osa sateista on maan etelä- ja keskiosassa vettä. Lapissa pakkanen paukkuu paikoin yli 20 pakkasasteen lukemissa.

  Maanantain ja tiistain välisenä yönä on mitattu syystalven tähän asti kylmin lämpötila, kun Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla on ollut –29,0 astetta. Utsjoen Kevon asemalla on ollut puolestaan –26,3, Enontekiön lentoasemalla –26,0 ja Sallan Naruskan asemalla –25,8 astetta. Jo maanantaina aamulla Enontekiön Näkkälässä mitattiin –25,8 astetta.

  Näitä aiempi syystalven kylmin lukema oli 19. marraskuuta Enontekiön lentoasemalla havaittu –23,0 astetta. Lapissa 25 pakkasasteen puolin ja toisin olevat lukemat ovat paikoin mahdollisia viikon edetessäkin.

  Viikon aikana on tulossa lumisateita, vaikka ajoittain osassa maata sataa myös vettä.

  – Pohjoisessa viikon kaikki sateet tulevat lumena. Etelässä ja lännessä sataa ajoittain lunta ja ajoittain vettä. Idässä suurin osa sateista on lunta, mutta viikon keskivaiheilla idässäkin voi sataa paikoin vettä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Useita matalapaineita viikon mittaan Suomeen: Lunta, räntää ja vettä

  Useampikin matalapaine kulkee viikon aikana Suomen yli. Yleisilmeeltään viikko on pilvinen, vaikka aurinko ajoittain pilkahteleekin.

  Maanantai-iltapäivästä tiistaiaamuun sadealue etenee lännestä maan keski- ja eteläosan yli kohti kaakkoa. Iso osa sateista on lunta, mutta mukana on myös vettä ja räntää etelässä ja lännessä.

  Tiistain aikana lämpötilat ovat länsi- ja etelärannikolla nollan molemmin puolin, muualla maassa on pakkasta. Lapissa tulee lumisateita tiistain aikana.

  – Tiistaina lumikertymät ovat etelästä Lappiin paikka paikoin 2–5 senttimetriä, paikallisesti maan keskivaiheilla 10 senttimetriä. Pidemmäksi aikaa tästä ei jää kuitenkaan ainakaan etelään paljoakaan lunta, sillä vesisadetta on tulossa päälle, Jenna Salminen sanoo.

  Katso videolta lumi- ja vesisateiden ennuste!

  Tiistaina illalla uusi sadealue leviää lännestä lähes koko maan pituudelta Suomeen. Viikon puolivälin tienoon matalapaineet tuovat lauhempaa ilmaa osaan maata. Plusasteita on odotettavissa läntiseen, eteläiseen ja paikoin itäiseenkin Suomeen.

  – Keskiviikon vastaisen yön ja torstain sateissa mukana on vettä laajemmin lännessä ja etelässä. Näiden sateiden osalta alkuun lännessä ja etelässä tulee pääosin lunta, mutta sade muuttuu loppupuolella vedeksi. Torstaipäivän jälkeen viileä virtaus voimistuu jälleen. Torstaina Etelä-Suomen suunnalla liikkuvassa sadealueen jälkiosassa vesisade muuttuu pohjoisesta alkaen lumeksi torstai-illan ja perjantaiaamun välillä, Jenna Salminen ennustaa.

  Torstaina lunta jopa 10–20 senttimetriä?

  Keskiviikon lumikertymät ovat enimmillään viitisen senttimetriä, torstaina lunta kertyy mahdollisesti paikoin selvästi enemmänkin.

  – Torstain aikana maan keskivaiheille lunta voi sataa 5–15 senttimetriä. Pohjanmaan maakunnista Koillismaalle lunta voi tulla jopa 20 senttimetriä, mutta saattaa olla, että maahan jää vain 10–15 senttimetriä, sillä osa sateista voi olla tälläkin alueella vettä tai räntää. Märempi lumi painuu kasaan, mutta lisäksi tuuli puhaltaa ja voi kinostaa lunta, joten maahan jäävissä määrissä esiintynee eroja, Jenna Salminen kertoo.

  Etelään lunta ei kerry ainakaan lähipäivinä vielä kovinkaan paljoa.

  – Etelään talven ihmemaan maisemia ei heti ole odotettavissa, sillä lauhoina hetkinä tulee myös vettä. Paikoin jonnekin etelän sisämaahan voi kuitenkin tulla lunta päivittäin 2–5 senttimetriä. Mutta koska plus- ja miinusasteet vaihtelevat ja samalla sateen olomuoto vaihtelee, niin lunta ei vielä ainakaan ennen loppuviikkoa pääse juurikaan kertymään, vaikka hiutaleita näkyisikin, Jenna Salminen sanoo.

  Alkavan talven revontulia Oulujoen varrella.
  Revontulia Oulujoen varrella. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 9.11.2021

  Miltä näyttää loppuviikko – entä termisen talven tilanne?

  Nyt näyttää, että loppuviikolla kylmää ilmaa virtaa uudelleen laajalle Suomeen.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan viikonloppuna etelään ja itään tulisi lumisateita, mutta ennusteissa on vielä vaihtelua. Lumisade saattaa levitä laajemmallekin tai etelässä voi tulla lumisateiden lisäksi räntä- tai vesisadettakin. Ennuste tarkentuu viikon edetessä, sanoo Jenna Salminen.

  Matalapaineiden yhteydessä tuuli voimistuu.

  – Vähintään myrskypuuskien mahdollisuus merellä ja rannikoilla kasvaa viikon puolivälin matalapaineiden yhteydessä, samoin viikonlopun tienoilla saapuvan matalapaineen yhteydessä.

  Näyttää siltä, että terminen talvi on alkanut jo ainakin Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, mahdollisesti paikoin myös Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

  Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
  Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.

  – Maan keskivaiheillakin terminen talvi vaikuttaisi jo paikoin alkaneen etenkin alueen pohjoisen ja koillisen puoleisilla seuduilla. Erityisesti lännessä nollan puolin ja toisin jojoileva lämpötila tekee kuitenkin talven alun tarkan ajankohdan määrittämisestä vielä toistaiseksi haasteellista, Jenna Salminen toteaa.

  Lue seuraavaksi: Odotettu koko talven ennuste: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

  22.11.2021 ja 23.11.2021: Päivitetty kylmimpiä lämpötiloja.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 23.11.2021 klo 09.47

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat