Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Myräkkä saapui: Ajokelissä neljä vaaratekijää sijainnista riippuen
Uutiset |

Myräkkä saapui: Ajokelissä neljä vaaratekijää sijainnista riippuen

Sulamisvedet ja rankat vesisateet ovat saaneet ajoväylät tulvimaan maan etelä- ja lounaisosassa.
Sulamisvedet ja rankat vesisateet ovat saaneet ajoväylät tulvimaan maan etelä- ja lounaisosassa tiistaiaamuna. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 14.3.2023

Tiistaina huonoon tai jopa erittäin huonoon ajokeliin kannattaa varautua koko maassa. Vaikka pääväylät vapautuvatkin etelässä lumesta lauhan sään ja vesisateiden siivittäminä, voi sivuteillä olla petollisen liukasta.

Maaliskuinen myräkkä rantautui Suomeen tiistaiyön aikana. Suomenlahdella tuulenpuuskat ovat yltyneet myrskylukemiin (yli 21 m/s). 

Sateet alkoivat laajalti lumena, mutta muuttuivat yön aikana vedeksi maan etelä- ja lounaisosassa. Eniten sadetta on vedeksi muutettuna kertynyt iltakahdeksan (13.3.) ja aamukuuden (14.3.) välillä Espoon Nuuksiossa, 17,8 mm. Suurimmat sadekertymät ovat osuneet Uudellemaalle pääkaupunkiseudun ympäristöön.

Tiistaina liikenteessä kannattaa kiinnittää huomiota haastaviin sääolosuhteisiin ja varata ylimääräistä aikaa tien päälle. Tilannenopeus on päivän sana, koska ajokeliä heikentäviä tekijöitä on peräti neljä:

  • vesiliirto
  • loska
  • liukkaus
  • pöllyävä lumi.
Aamulla ajokeli on luminen varsinkin maan itä-, keski- ja pohjoisosassa. Etelässä sateet ovat yön aikana muuttuneet vedeksi.
Lappeenrannassa ajokeli näytti aamuyöllä hyvin lumiselta, mutta kyllä tämä vielä loskaksi muuttuu aamun aikana. Kuva: Fintraffic, kelikamerat

Vesiliirtoa, loskaa ja liukkautta maan etelä- ja keskiosassa

Maan etelä- ja keskiosassa liikkuvat kohtaavat erityisesti tiistaiaamuna haastavia olosuhteita. Tuoreen lumikerroksen päälle satava vesi ja lämpöasteet voivat tehdä ajokelistä hyvin loskaisen. Rapa siis kirjaimellisesti roiskuu tänään autoilijoiden tuulilaseille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Erityisesti pääväylillä, missä lumi sulaa nopeasti, vaarana on vuodenaikaan nähden yllättävä ilmiö, vesiliirto. Päivän ylin lämpötila kipuaa iltapäivällä maan etelä- ja keskiosassa paikoin yli viiteen lämpöasteeseen, joten sulamisvesiä muodostuu nopeasti ja paljon.

Etelässä ja osin myös lännessä sateet ovat jo aamuyön aikana tulleet vetenä. Iltapäivän aikana vettä voi tulla myös maan keskivaiheilla.
Etelässä ja osin myös lännessä sateet ovat jo aamuyön aikana tulleet vetenä. Iltapäivän aikana vettä voi tulla myös maan keskivaiheilla. Kuva: Forecan sadetutka

Sivuteillä ja kevyen liikenteen väylillä suurimpana huolenaiheena on liukkaus. Loskaa voi olla kävelijöiden riesana paksu kerros, ja vesisateet tekevät tamppaantuneen lumen päälle petollisen liukkaan kerroksen. Nastakengät ovat hyvä valinta tänään.

Lue myös: Sää ja liikenneasiantuntija: Jussi Pohjonen paljastaa, minkälainen sää ja ajokeli johtavat todennäköisimmin onnettomuuteen

Pohjoisessa lumi pöllyää

Maan pohjoisosaan lämpöasteet eivät tällä erää yllä, ja siellä ilma pysyy talvisen kylmänä. Itä- ja Pohjois-Lapissa pakkasta on yön ja aamuyön aikana mitattu 20–30 astetta, mutta aamun kuluessa sää lauhtuu.

Sään nopea lauhtuminen ja lumisateet liukastuttavat tienpintoja ja tuovat huonon ajokelin laajalti myös Lappiin. Lunta kertynee monin paikoin 2–5 senttimetriä, mutta osassa Lappia lumentulo jatkuu vielä keskiviikkoon saakka. Pakkaslumi pöllyää tienpinnoilla ja tekee näkyvyydestä kehnon.

Lue seuraavaksi: Näin lumi- ja vesisateet kulkevat: Lunta jopa 15 senttimetriä, osaan maata pääkallokeliä ja 6 plusastetta

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 14.3.2023 klo 08.21

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat