Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste julki: “Tämä voi olla kesän lämpimin viikko” – hirmuhelle paahtaa hetken, mutta käänne jo näkyvissä
  Uutiset |

  Kuukausiennuste julki: “Tämä voi olla kesän lämpimin viikko” – hirmuhelle paahtaa hetken, mutta käänne jo näkyvissä

  Lämpö houkutteli ihmisiä rannalle kesäkuussa 2020 Vaasassa.
  Tätä viikkoa vietetään Suomessa lämpimässä säässä. Kuva: Matti Hietala, kesäkuu 2020

  Tällä viikolla lämpötilat kipuavat useana päivänä 30 asteeseen, paikoin sen yläpuolellekin. Heinäkuulle ennustetaan vaihtelevaa kesäsäätä.

  Tuoreen Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa jopa 6–9 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella, kun sulkukorkeapaine pitää Suomea otteessaan. Koko loppuviikon ajan 30 asteen lukemat ovat mahdollisia jossain päin maata.

  – Tämä voi olla jopa kesän lämpimin viikko. Helteinen korkeapainesää jatkuu kuukausiennusteen mukaan vielä tämän viikon ajan, sen jälkeen palataan lähemmäs keskimääräistä Suomen kesää. Kuukausiennusteen perusteella näyttää siltä, että heinäkuun lomia vietetään perinteisessä suomalaisessa kesäsäässä, jossa vuorottelevat lämpimät ja viileämmät päivät. Aurinko paistaa, mutta ajoittain mukaan mahtuu myös sateita, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Lue myös: Mitä tarkoittaa helle?

  Ensi viikosta alkaen koko heinäkuun ajan kunkin viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi tai keskiarvon tuntumassa.

  – Muutos ei tarkoita, ettei helteitä tulisi lainkaan, vaan että mahdolliset helteet tasapainottuvat viileämmillä säillä, sanoo Joanna Rinne.

  Tilastojen mukaan kesä-heinäkuun vaihteen keskimääräinen ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 20–22 astetta, pohjoisessa laajalti 16–20 astetta.

  Heinäkuun sademäärät ovat kuukausiennusteessa lähellä ajankohdan tavanomaisia arvoja.

  – Heinä- ja elokuu ovat tilastollisesti Suomen sateisimmat kuukaudet, sillä kesäisissä iltapäivän sadekuuroissa sademäärät voivat paikallisesti olla suuria, toteaa Joanna Rinne.

  Tällä viikolla kuumaa, ensi viikolla viilenevää

  Tällä viikolla 30 asteen lämpötiloja vilkkuu ennusteissa vielä laajalti. Sää on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen aurinkoinen ja poutainen, Lapissa pilvisyys on vaihtelevaa. Keskiviikkona ja torstaina Pohjois-Suomen yli liikkuu runsaampaa pilvisyyttä ja kuurosateita, sen jälkeen sää muuttuu jälleen aurinkoisemmaksi myös pohjoisessa.

  – Rannikoita viilentää merituuli, joten korkeimmat lämpötilat havaitaan todennäköisesti sisämaassa. Näillä näkymin kuumin päivä tällä viikolla tulee olemaan torstai, jolloin 30 asteen yläpuolelle noustaan laajalla alueella. Viikonlopun lähestyessä maan pohjoisosaan alkaa virrata pohjoisesta viileämpää ilmaa, joten viikonloppuna lämpötilat ovat 30 asteen tuntumassa vain etelässä. Ensi viikolla sää muuttuu viileämmäksi ja vaihtelevammaksi, ennustaa Joanna Rinne.

  Lue seuraavaksi: Millainen on heinäkuun sää tilastojen mukaan?

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 23.6. klo 14.34

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa