Sääuutiset ja blogi> Aurinkoa nähdään hetkittäin, 15 astetta mahdollista paikoin – viikonloppuna…
Uutiset |

Aurinkoa nähdään hetkittäin, 15 astetta mahdollista paikoin – viikonloppuna käänne säähän

Syyskuinen sateenkaari Jyväskylässä.
Loppuviikon ennusteessa on sekä aurinkoa että sateita. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 18.9.2022

Sää jatkuu vaihtelevana syyskuun lopussa. Lämpötilat ovat loppuviikolla ylimmillään paikoin noin 15 asteessa, alimmillaan öisin on osassa maata pakkasta ja hallaa. Muutamien korkeapainepainotteisten päivien jälkeen matalapaineita saapuu Suomeen jälleen viikonloppuna ja ensi viikolla.

Keskiviikon vastainen yö oli Suomessa kylmä: pakkasta oli laajalti pohjoisessa ja paikoin myös lännessä Pohjanmaan maakunnissa. Yön ja aamun kylmin lämpötila oli Sodankylän Vuotson havaintoasemalla mitattu −7,1 astetta. Syksyn tähän mennessä kylmin lukema on Ylivieskassa 8. syyskuuta mitattu −7,5 astetta.

– Keskiviikon vastaisena yönä pakkasta mitattiin eteläisimmillään Kauhajoella ja hallaa jopa Kemiönsaaressa ja Ahvenanmaalla asti. Nyt Suomeen levittäytyy lännestä korkeapaineen selänne ja sää pysyttelee alkuun paljolti poutaisena. Poikkeuksen tähän tekevät Lappi ja Koillismaa, sillä Pohjois-Lapissa satelee jo keskiviikkona päivällä vähän vettä. Hajanainen sadealue kulkee keskiviikkoillan ja torstaiaamun aikana maan pohjoisosan yli itään, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Säässä on näkyvissä käänteitä sateisempaan suuntaan loppuviikon ja ensi viikon aikana.

– Korkeapaineen selänne ei ole Suomessa pitkäikäinen, sillä se liiskautuu sekä lännestä että kaakosta lähestyvien matalapaineiden väliin ja alkaa hiljalleen vetäytyä pois. Skandinavian sateet lähestyvät Suomea, Anna Latvala sanoo.

Lue myös: Mikä on hallan ja yöpakkasen ero?

Torstain vastaisena yönä etelässä voi olla paikoin pakkasta

Pakkasta ja hallaa on ennusteissa paikoin myös torstain vastaiselle yölle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Torstaiaamu voi olla kylmä etelää myöten. Tuulen heikentyessä entisestään lämpötila saattaa laskea etelässäkin selkeillä alueilla paikoin nollan tuntumaan tai jopa hieman pakkasen puolelle. Sen sijaan Lapin niillä alueilla, joilla on pilvistä ja sateista, lämpötila on 2–6 astetta plussan puolella, Anna Latvala ennustaa.

Ennuste 22.–23.9.2022.
Ennuste iltapäiville 22.–23.9.2022.

Torstaiaamun kuluessa Lapin ja Koillismaan hajanainen sadealue väistyy itään. Torstaina päivällä lähes koko maassa on poutaa, paikoin aurinkoistakin. Aurinkoisinta on maan etelä- ja länsiosassa sekä läntisessä Lapissa.

Päivälämpötila on torstaina laajalti 10–15 astetta, maan itäosasta Itä-Lappiin yltävällä alueella on 8–13 astetta.

– Perjantain vastaisena yönä varsinkin maan länsiosassa lämpötila voi laskea jälleen nollan tuntumaan, mutta yleisesti yölämpötila on 2–6 astetta.

Miltä näyttävät perjantai ja viikonloppu?

Perjantaina ja lauantaina pilvisyys vaihtelee suuressa osassa maata ja on runsainta länsirannikolla sekä Lapin luoteisosassa.

– Näillä alueilla voi tulla myös vesisateita, muualla maassa sateet jäävät yksittäisiksi sadekuuroiksi. Toisin kuin aiemmassa ennusteessa näytti, nyt keskiviikkona tehtyjen ennusteiden mukaan lännen sateet eivät pääsisi levittäytymään sen enempää Suomeen. Tämä tilanne voi kuitenkin vielä elää. Perjantaina etelän ja kaakon välinen tuuli voimistuu Lapissa ja länsirannikolla kohtalaiseksi, Anna Latvala sanoo.

Päivälämpötila on perjantaina ja lauantaina laajalti 10–15 astetta, Enontekiöllä 5–10 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantain vastaisena yönä selkeillä alueilla ollaan laajalti 0–5 plusasteessa, pilvisillä alueilla on hieman lämpimämpää. Maan pohjoisosassa lämpötila voi kuitenkin selkeillä alueilla käväistä paikoin hieman pakkasen puolella.

Ennuste 24.–26.9.2022.
Ennuste iltapäiville 24.–26.9.2022.

Korkeapaine jatkaa väistymistään lauantaina.

– Lauantai-illasta alkaen kaakon matalapaine alkaa levittää sateita idästä alkaen Suomeen. Sunnuntaina hajanainen sadealue etenee maan itä- ja pohjoisosaan. Aurinkoisinta ja poutaisinta sunnuntaina on tämänhetkisen ennusteen mukaan lännessä, mutta matalapaineen ajoitus ja sateiden sijainti voivat vielä muuttua, Anna Latvala sanoo.

Päivälämpötila saattaa sunnuntaina kohota yhä lännen aurinkoisilla alueilla 10–14 asteeseen, jopa lähelle 15 asteen lukemia. Idän ja pohjoisen pilvisillä ja sateisilla alueilla on sunnuntaina 7–10 astetta.

Ensi viikon ennusteissa sateista matalapainesäätä

Ensi viikolla kannattaa varautua sateisiin.

– Ensi viikolla on sekä tämänhetkisen päivittäissääennusteen että kuukausiennusteen mukaan tulossa sateista matalapainesäätä. Tuuli voimistuu jälleen ja ajoittaisia sateita tulee pitkin maata. Lämpötila voi edelleen kohota poutaisilla ja aurinkoisilla alueilla 15 asteen tuntumaan, varsinkin maan etelä- ja keskiosassa. Yölämpötiloja ajoittainen tuulinen, pilvinen ja sateinen sää kuitenkin nostaa, Anna Latvala sanoo.

Syyskuu on ollut tällä kertaa melko viileä. Esimerkiksi 20 asteen lukemia ei ole mitattu kuukauden aikana kertaakaan. Kuukauden korkein lämpötila tähän mennessä on Raaseporin Jussarössä 6. syyskuuta mitattu 19,5 astetta.

Lue seuraavaksi: Syyskuun lopun ja lokakuun alkupuoliskon kuukausiennuste julki – näin meteorologi kommentoi syksyn etenemistä

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat