Sääuutiset ja blogi> Syyskuun lopun ja lokakuun alkupuoliskon kuukausiennuste julki – näin…
Kuukausiennuste |

Syyskuun lopun ja lokakuun alkupuoliskon kuukausiennuste julki – näin meteorologi kommentoi syksyn etenemistä

Syksyn ruskaa.
Kuukausiennusteen mukaan sää on tällä viikolla tavanomaista syyskuun loppupuolta vähäsateisempaa. Kuva: Heikki Turunen, Juuka

Lähiviikkoina edessä on vaihtelevaa syyssäätä. Mikäli uusi kuukausiennuste toteutuu, syksy etenee meteorologin mukaan melko tavalliseen tapaan. Ennustetut poikkeamat ajankohdan tavanomaisista lämpötiloista ovat melko pieniä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 19. syyskuuta uuden kuukausiennusteen.

– Tällä viikolla meillä alkaa vaikuttaa korkeapaine. Sää on kuukausiennusteen mukaan viikkokeskiarvoiltaan vähäsateista, mutta laajalti viileää. Tulevilla viikoilla syys–lokakuun vaihteessa ja lokakuun alussa matalapainetoiminta lisääntyy. Sää muuttuu tämän hetken ennusteen mukaan sateisemmaksi ja keskilämpötilaltaan melko keskiarvoiseksi. Tämän kuukausiennusteen perusteella syksy näyttäisi etenevän melko tavalliseen tapaan. Viikkokeskilämpötilojen poikkeamat ajankohdan keskiarvoista eivät ole suuria, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tuoreessa kuukausiennusteessa näkyy muutoksia edelliseen kuukausiennusteeseen verrattuna. Aiempi ennuste esimerkiksi ennakoi tälle viikolle koko maahan keskimääräistä kylmempää ja lokakuun alkuun puolestaan keskimääräistä lämpimämpää jaksoa.

– Viime torstain ennusteeseen verrattuna Pohjois-Euroopan tämän viikon korkeapaine on vahvistunut, toisaalta ensi viikon matalapaine on syventynyt. Tämän viikon lämpötilaennusteessa ei ole tapahtunut peräkkäisten ennusteiden välillä suuria muutoksia, mutta Venäjän lämmin alue on levittäytynyt pohjoisessa hieman laajemmalle alueelle uudessa ennusteessa. Tämä näkyy meillä Pohjois-Lapissa jopa keskimääräistä lämpimämpänä säänä, kun aiempi ennuste näytti koko maahan keskimääräistä viileämpää viikkoa.

– Lisäksi viime torstaina julkaistussa lämpötilapoikkeamaennusteessa Euroopan laaja kylmä alue heikkeni aiemmin kuin uudessa ennusteessa. Nyt kylmästä alueesta näkyy jonkinlaisia merkkejä vielä ennusteen kolmannella ja neljännelläkin viikolla, kun vielä viime viikolla näytti siltä, että kylmä alue katoaa kartoilta täysin viikon tai parin jälkeen, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 19.9.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
19.–25.9.Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on hieman tavanomaista viileämpi, Lapissa tavanomainen tai jopa tavanomaista lämpimämpi. Sateita tulee ajankohtaan nähden vähänlaisesti.Hyvä
26.9.–2.10.Viikko on lämpötilaltaan laajalti keskiarvoinen, Lapissa hieman keskiarvoa lämpimämpi. Sateita tulee tavanomaista runsaammin.Kohtalainen
3.–9.10.Sää on muuttunut huonosti ennustettavaksi. Sää on vaihtelevaa ja todennäköisemmin keskimääräistä viileämpää kuin keskimääräistä lämpimämpää.Heikko
10.–16.10.Sää on huonosti ennustuvaa. Sää on edelleen vaihtelevaa ja todennäköisemmin viileää kuin lämmintä.Heikko

Syyskuun 19. päivä alkanut viikko: Sateita tulee tavanomaista vähemmän

Sää on 19. syyskuuta alkaneella viikolla Suomessa, kuten koko Pohjois-Euroopassa, korkeapainepainotteista.

– Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan meillä ajankohdan keskiarvoja vähemmän, mutta viikko on keskilämpötilaltaan maan etelä- ja keskiosassa 0–1 astetta ajankohdan keskiarvoja viileämpi. Viikko ei kuitenkaan ole maan etelä- ja keskiosassa lämpötilaltaan joka päivä ajankohdan keskiarvoja viileämpi, vaan mukaan mahtuu sekä lämpimiä että viileitä päiviä. Viikon keskiarvo kallistuu kuitenkin hieman viileän puolelle. Sateita tulee tulevina päivinä vain paikallisesti ja vähän, suuressa osassa maata ei lainkaan, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

– Pilvisyys on tällä viikolla vaihtelevaa etenkin maan etelä- ja keskiosassa. Sumupilveä, ajoittain paksumpaankin pilveä, liikkuu Suomen yli repaleisina lauttoina. Keskiviikon vastaisena yönä Lapissa on laajalla alueella selkeää ja heikkotuulista, ja lämpötila laskee laajalti pakkasen puolelle. Maan etelä- ja keskiosassa on keskiviikon vastaisena yönä enimmäkseen plusasteita, vaikka paikallinen pakkanen on pilvipeitteen rakoillessa mahdollista. Loppuviikon öinä yöpakkasten todennäköisyys vähenee, sillä ilmamassa Suomen yllä lämpenee, Joanna Rinne ennustaa.

Yleisesti ottaen päivälämpötilat nousevat hieman viikon edetessä koko maassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Etelässä ero on pienin, lämpötila nousee tiistaista perjantaihin mennessä parilla asteella 10–12 asteesta 12–14 asteeseen. Maan keskiosassa noustaan 8–11 asteesta 10–14 asteeseen ja Lapissa 3–8 asteesta 7–13 asteeseen. Perjantai on näillä näkymin viikon lämpimin päivä, sen jälkeen lämpötilat laskevat hieman.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Tämän viikon sateet ovat paikallisia kuurosateita, joita esiintyy vain pienillä alueilla Suomessa. Alueet vaihtelevat päivittäin. Suuressa osassa maata päivät ovat täysin poutaisia. Viikonloppuna on mahdollista, että ainakin osaan Suomea pääsee laajempikin sadealue. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan sateita tulisi silloin lähinnä lännessä ja pohjoisessa, mutta näin pitkälle ulottuva sade-ennuste on jo epävarma, Joanna Rinne sanoo.

Muualla Euroopassa 19. syyskuuta alkanut viikko on kuukausiennusteen mukaan laajalla alueella keskimääräistä viileämpi, etenkin Itä-Euroopassa.

Espanjassa ja Etelä-Ranskassa sateita tulee hieman tavanomaista enemmän, mutta muualla on enimmäkseen ajankohtaan nähden vähäsateista.

Syyskuun 26. päivä alkava viikko: Sää muuttuu sateisempaan suuntaan

Syyskuun 26. päivä alkavalla viikolla laaja matalapaineen alue näyttäisi levittäytyvän Eurooppaan.

– Sää on Euroopassa vaihtelevaa ja sateista. Viikon lämpötilakeskiarvoissa Länsi-Euroopassa on ajankohdan keskiarvoja kylmempää ja Venäjällä sekä Kaakkois-Euroopassa keskiarvoja lämpimämpää. Suomessa ollaan lämpötilojen osalta laajalti varsin lähellä ajankohdan keskiarvoja, Lapissa enimmillään asteen verran keskiarvojen yläpuolella. Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan Suomessa keskimääräistä enemmän, Joanna Rinne kertoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syys–lokakuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 6–10 astetta, osassa pohjoista Lappia 4–6 astetta.

Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.
Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.

Sateita tulee kuukausiennusteen perusteella 26. syyskuuta alkavalla viikolla lähes koko Euroopassa tavanomaista enemmän laajan matalapaineen yhteydessä.

Lokakuun 3. ja 10. päivä alkavat viikot: Ennusteessa ei enää vahvoja signaaleja

Lokakuun 3. ja 10. päivä alkavilla viikoilla kuukausiennusteessa ei tällä hetkellä näy kovinkaan voimakkaita signaaleja suuntaan eikä toiseen Suomen osalta. Sää on muuttunut jo selvästi aiempaa huonommin ennustettavaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpötilojen ja sateiden poikkeamista kertovat värit kuukausiennusteen kartoilla ovat laimentuneet. Kuukausiennusteen muodostavat osaennusteet kallistuvat kuitenkin koko Euroopassa pääosin siihen suuntaan, että laaja matalapaine saattaa vaikuttaa Euroopassa edelleen. Sää on todennäköisesti vaihtelevaa ja pikemmin ajankohtaan nähden viileää kuin lämmintä, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun pitkä ennuste! Katso myös ensisilmäys pidemmälle talveen

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat