Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pohjoistuuli puhaltaa ja sää kylmenee – päiväpakkaset leviävät…
Uutiset |

Pohjoistuuli puhaltaa ja sää kylmenee – päiväpakkaset leviävät paikoin maan keskiosaan asti

Pohjanmaan joet tulvivat herkästi lumen sulamiskaudella.
Maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla jokien tulvahuippu on jo paikoin saavutettu ja kylmenevä sää saa vedenkorkeuden vähitellen laskemaan. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 31.3.2024

Huhtikuun jälkimmäinen puolisko alkaa kylmenevässä säässä. Pohjois-Suomessa ja paikoin maan keskiosassa asti päivälämpötila laskee vähitellen pakkasen puolelle. Lumisateet ovat viikon mittaan mahdollisia koko maassa.

Viikonloppuna 13.–14. huhtikuuta lämpötila nousi vielä paikoin yli kymmeneen asteeseen. Lämpimintä oli Seinäjoen Pelmaan havaintoasemalla, jossa mitattiin lauantaina 15,8 astetta. Tällaiset lämpötilat väistyvät hetkeksi, kun pohjoisesta virtaa Suomeen kylmää ilmaa. Lunta voi tulla viikon aikana eri puolilla maata, Lapista aina etelärannikolle asti, mutta lumisateen määrä jää ainakin alkuviikosta melko pieneksi.

Kylmä sää hidastaa lumipeitteen sulamista ja vedenpintojen nousu lakkaa. Länsi-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kevättulvat ovat menossa, ja jo nyt Suomen ympäristökeskuksen mukaan Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan jokien tulvahuiput ovat pääosin ohi. 

Pohjoistuulta ja kylmenevää

Maanantaina pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu kohtalaiseksi. Sää on puolipilvinen tai pilvinen, ja kuurosateet jäävät paikallisiksi. Pohjois-Lapissa päivälläkin osa heikoista sateista on jo lunta tai räntää.

Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 5–10 astetta ja pohjoisosassa laajalti 1–6 astetta. Käsivarren Lapissa voi olla heikkoa pakkasta.

Yöllä paikoin satelee edelleen ja maan keskiosassa asti tulee myös hieman räntää tai lunta. Lämpötila on enimmäkseen −2 ja +3 asteen välillä, Lapissa on 1–8 pakkasastetta.

Tiistaina tuuli on etelässä heikkoa. Maan keski- ja pohjoisosassa puhaltaa kohtalainen koillistuuli. Pilvisyys on runsasta. Hajanaiset sateet yleistyvät maan etelä- ja keskiosassa: etelän sadekuurot tulevat vetenä, mutta maan keskiosassa osa on lunta tai räntää. Pohjoisessa sateet vähenevät entisestään ja muuttuvat päivän kuluessa lumeksi. 

Lämpötila on päivällä maan etelä- ja keskiosassa 3–8 astetta ja pohjoisosassa monin paikoin 0–5 astetta. Keski- ja Pohjois-Lapissa on pakkasta 0–5 asteen verran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikon vastaisena yönä lämpötila on maan etelä- ja länsiosassa −4 ja +2 asteen välillä. Idässä ja pohjoisessa pakkasta on 0–8 astetta, paikoin Lapissa ja Koillismaalla yli 10 astetta.

Sääennuste iltapäiville 15.-17. huhtikuuta.
Sääennuste iltapäiville 15.–17. huhtikuuta.

Keskiviikkona tuuli puhaltaa edelleen koillisen suunnalta ja sää kylmenee entisestään. Sää on suuressa osassa maata pilvinen, ja lähinnä maan etelä- ja keskiosassa paikoin satelee. Maan keskiosassa sateita tulee päivällä sekä lumena että vetenä. Illalla ja torstain vastaisena yönä etelässä asti sadekuurot voivat muuttua lumeksi.

Päivällä lämpötila on keskiviikkona etelässä 0–5 astetta, maan keskiosassa −3 ja +3 asteen välillä ja pohjoisessa 0–8 pakkasastetta. Kylmintä on paikoin Pohjois-Lapissa. Torstain vastaisena yönä lämpötila laskee pakkasen puolelle koko maassa.

Loppuviikolla viileä sää jatkuu

Torstaina säätilanne jatkuu melko samanlaisena, mutta sateet vähenevät ja runsain pilvisyys voi vähitellen väistyä. Tuuli heikkenee. Lämpötila saattaa jäädä etelässäkin päivällä alle 5 asteeseen, maan keskiosassa vaihtelee nollan molemmin puolin ja pohjoisessa on heikkoa pakkasta.

Perjantaina ja viikonloppuna sääennuste muuttuu epävarmemmaksi. Selkeinä öinä Lapissa pakkasta voi olla 10–20 astetta ja maan eteläosassa asti pikkupakkasta. 

Etelästä tulee kuitenkin Suomea kohti matalapaine, jonka reitti on vielä epävarma. Jos se menee Venäjän kautta ohi, lämpötila kohoaa vähän viikon puolivälin koleista päivistä. Viimeisimmissä ennusteissa se kuitenkin tuo lumisateita maan itä- ja pohjoisosaan. Tätä läntisempi reitti toisi lumisateita vielä laajemmin Suomeen ja sää jäisi kylmäksi. Ennuste tarkentuu viikon edetessä.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste näyttää: Raju käänne säähän – näin edetään kohti vappua

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan lähipäivien sääennuste!

Päivitetty 14.4.2024 klo 17.40

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat