Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Voimakas puuskatuuli iskee – ”Ensi viikolla sateet muuttuvat taas lumisempaan…
Uutiset |

Voimakas puuskatuuli iskee – ”Ensi viikolla sateet muuttuvat taas lumisempaan suuntaan”

Tuulta Pyhärannassa.
Sää on keskiviikkona ja torstaina tuulista. Kuva: Keijo Väänänen, 3.4.2024, Pyhäranta

Tuuli on myös torstaina puuskaista ja voimistuu maa-alueilla. Kovimpia puuskia ennakoidaan Kainuuseen ja maan itäosaan, missä tuuli voi aiheuttaa paikoin vahinkoa. Tällä viikolla sateet ovat enimmäkseen vettä, mutta etenkin pohjoisessa satelee paikoin myös räntää ja lunta. Ensi viikon ennusteissa on kylmenevää, jolloin sateet muuttuvat jälleen lumisempaan suuntaan. Lumisateiden mahdollisuutta ei voi sulkea pois eteläisessäkään Suomessa.

Keskiviikkona mitattiin vuoden tähän asti korkein lämpötila, kun Lappeenrannan Konnunsuon havaintoasemalla oli 20,1 astetta. Länsi- ja Pohjois-Suomessa on liikkunut paikoin sateita. Etenkin Pohjanmaan maakuntien rannikon tuntumassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa on myös ukkostanut.

– Lisäksi tuuli puhaltaa keskiviikkona laajalti puuskaisena. Keskituulen voimakkuus voi Merenkurkussa ja Perämerellä kohota jopa myrskyrajan tuntumaan. Maa-alueilla tuuli on torstaina vielä keskiviikon tuulia voimakkaampaa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lisäksi ennusteiden mukaan Suomen yllä on viikon keskivaiheilla ilmavirtausten mukana levinnyttä Saharan hiekkapölyä.

Torstaina aurinkoa ja lisää sateita Suomeen – tuuli puuskaista

Torstain vastaisen yön aikana maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu hajanainen kuurosadealue itään, lisäksi myös Lapin yli liikkuu hajanaisia sateita. Suurin osa sateista tulee vetenä, mutta Pohjois-Lapissa voi sataa paikoin myös räntää tai lunta. Yölämpötila on enimmäkseen 1–5 plusastetta.

Torstaiaamuksi sää selkenee suuressa osassa maata, mutta päivän edetessä kuitenkin maan etelä- ja keskiosassa sää jälleen pilvistyy lounaasta alkaen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Torstai-iltapäivästä alkaen maan etelä- ja keskiosaan leviää lounaan puolelta laaja sadealue. Pohjoisessa on enimmäkseen poutaista ja osin aurinkoista, Lapissa on pohjoista kohden pilvisempää, Joanna Rinne kertoo.

Torstaina päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 6–12 astetta ja Lapissa 3–10 astetta.

– Lännen ja lounaan välinen tuuli on torstaina koko maassa voimakasta ja puuskaista, Kainuun suunnalla jopa 20 m/s puuskat ovat mahdollisia. Lievien tuulituhojen riski onkin tuulisimmilla alueilla Kainuussa ja maan itäosassa olemassa. Tuuli on voimakkaimmillaan iltapäivällä, Joanna Rinne toteaa.

Katso videolta sateiden ja tuulten ennuste!

Perjantaina lämpötilat voivat olla ylimmillään 15 asteen tienoilla

Tämän hetken ennusteen mukaan viikonlopun lähestyessä Suomeen alkaa levitä lännestä uusi annos etelän puolelta tulevaa lämmintä ilmaa.

– Perjantaina sää on pääosin poutainen, pilvisyys vaihtelee päivän mittaan ja alueittain. Aamulla maan itäosassa voi sataa vielä paikoin vettä, mutta päivän edetessä sadealue väistyy. Illalla Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin leviää lännestä hajanainen sadealue, jonka sateet tulevat Keski- ja Pohjois-Lapissa osin vetenä, osin räntänä tai lumena, mutta muualla vetenä, Joanna Rinne ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantain päivälämpötila nousee maan etelä- ja länsiosan aurinkoisilla alueilla reilusti yli 10 asteeseen, mahdollisesti jopa 15 asteen tuntumaan. Muuten maan etelä- ja keskiosassa on 5–10 astetta, Lapissa 2–7 astetta.

Viikonloppuna niin aurinkoa kuin sateitakin

Viikonloppuna sää on hyvinkin vaihtelevaa.

– Suomen yli liikkuu useita sadealueita, mutta väleissä luvassa on myös osin aurinkoista poutasäätä. Pilvisyys vaihtelee. Päivälämpötilat pysyvät maan pohjoisosassa 5–10 asteessa, maan etelä- ja keskiosassa ne riippuvat pilvisyydestä. Aurinkoisilla alueilla paikallisesti jopa yli 15 asteen lämpötilat ovat mahdollisia, mutta laajalla alueella lämpötila on 10–15 astetta. Pilvisillä alueilla puolestaan jäädään usein alle 10 asteeseen. Pohjoisessa ollaan enimmäkseen 5–10 asteessa, mutta paikallisesti 10 asteen ylityksetkin ovat mahdollisia, Joanna Rinne ennustaa.

Sää kylmenee ensi viikolla – lumisateitakin ennusteissa

Ensi viikolla Suomeen leviää tämän hetken ennusteen mukaan selvästi kylmempää ilmaa. 

– On mahdollista, että ensi viikon edetessä maan eteläosassa päivälämpötilat pysyvät vain jonkin verran plussan puolella, ja pakkaslukemia mitataan päivisinkin paikoin maan keskiosassa ja pohjoisessa laajalti. Ensi viikolla sateet muuttuvat taas lumisempaan suuntaan. Etelässäkään lumisateiden mahdollisuus ei ole vielä täysin poislaskettu, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 11.4.2024 klo 09.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat