Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Yhdysvaltojen maastopalojen savut yltävät jo Suomeen: “Savu on niin paksua, että sen voi havaita paljaalla silmällä” – auringonlaskut tavallista värikkäämpiä
  Uutiset |

  Yhdysvaltojen maastopalojen savut yltävät jo Suomeen: “Savu on niin paksua, että sen voi havaita paljaalla silmällä” – auringonlaskut tavallista värikkäämpiä

  Auringonlasku näyttää punaiselta valon siroamisen vuoksi.
  Arkistokuva: Anna Latvala

  Yhdysvalloissa riehuvien maastopalojen savut ovat levinneet Eurooppaan ja Suomeen saakka.

  Ilmakehän pienhiukkasennusteiden perusteella Yhdysvaltojen länsirannikon maastopaloista peräisin olevaa savua saapuu Suomeen etenkin tänään maanantaina.

  – NASAn tuoreen ennusteen mukaan paksuin savu on Suomen päällä iltapäivällä noin kello 15. Paksuimmillaan savu on maan keskivaiheilla. Paksu savupilvi liikkuu nopeasti Suomen yli, illalla tai viimeistään alkuyöstä tilanteen pitäisi olla jo ohi. Savua voi toki kulkeutua myöhemmin lisää, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Lipponen.

  Savua on havaittu pieninä määrinä erilaisilla mittalaitteilla jo noin kymmenen päivän ajan. Ilmanlaatuun savulla ei uskota olevan vaikutuksia, sillä savu kulkee usean kilometrin korkeudessa. 

  – Jotkin mallit kuitenkin näyttävät, että paikoin savua saattaa kulkeutua maanpinnalle. Silloin ilmanlaatu heikkenisi hieman.

  Savun voi Lipposen mukaan nähdä, mutta ei haistaa.

  – Tänään maanantaina saapuva savu on niin paksua, että se pitäisi pystyä havaitsemaan selkeästi paljaalla silmällä. Viime viikonlopun aikana paikoin Suomessa on nähty värikkäitä auringonlaskuja. Ne ovat johtuneet näistä savuista, toteaa Antti Lipponen.

  Savun vaikutuksia ovat punertavanoranssit auringonlaskut. 

  – Myös päiväsaikaan auringonvalon väri voi muuttua tavallista punertavammaksi ja jopa himmeämmäksi. Savu näkyy taivaalla utuisena taivaana ja taivaan sininen väri saattaa olla hieman normaalista poikkeava. Savua ei voi haistaa, koska se kulkee korkealla ja kuljettuaan noin viikon ilmakehässä, palokaasuja ei voi enää haistaa erinäisten kemiallisten reaktioiden seurauksena, kertoo Antti Lipponen.

  Savu sisältää pieniä pienhiukkasia, jotka suodattavat tehokkaammin muita värejä kuin punaista tai oranssia. 

  – Tämän takia muut värit vaimenevat tehokkaammin ja maanpinnalle saapuva valo on punertavaa. Ilmiö havaitaan parhaiten auringonlaskun ja auringonnousun aikaan, koska silloin auringonvalo kulkee pidemmän matkan ilmakehän läpi ja suodattuu tehokkaammin kuin esimerkiksi keskipäivällä auringon ollessa korkeammalla.

  Lue myös: Miksi auringonlasku on punainen?

  Mikäli pilvisyys sen sallii, myös tänään maanantaina auringonlasku voi olla savun takia tavanomaista punaisempi tai oranssimpi. Forecan meteorologin Jenna Salmisen mukaan pilvisyys vaihtelee auringonlaskun aikaan, osassa maata auringonlaskua tuskin nähdään. 

  – Pohjoisen yli itään liikkuu rintama sateineen, jonka yhteydessä sää on pilvinen tai melko pilvinen, Länsi-Lapissa on kuitenkin jo illalla selkeämpää. Rintaman runsasta pilvisyyttä yltää pohjoisesta myös maan keskivaiheille, missä pilvisyys vaihtelee. Haasteellisin tilanne on Kainuun ja Koillismaan suunnalla, missä on vielä illalla pilvistä ja sataa vettä. Runsasta pilvisyyttä on illalla myös idässä ja Pohjanmaan maakuntien yllä. Laajalti maan eteläosan ja keskivaiheenkin yllä on yläpilveä, joka voi kuitenkin paikoin antaa periksi. Eniten pilvisyys rakoilee lounaassa. Etelässä pilvisyys vaihtelee illalla pääosin selkeästä puolipilviseen, toteaa Jenna Salminen.

  Savut levinneet laajalle

  Tutkija Antti Lipposen mukaan Yhdysvaltojen maastopalojen savua on viime viikon aikana havaittu myös Keski-Euroopassa ja muun muassa Välimeren päällä. Nyt paksu savu kulkeutuu siis myös Pohjois-Eurooppaan.

  Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan savupilvi on laajuudeltaan yli 20 miljoonaa neliökilometriä eli suurempi kuin Venäjä. NASAn ennusteen toteutuessa savupilvi olisi yksi paksuimmista savuista Suomen päällä 2000-luvulla. 

  Palojen savuja on kulkeutunut Suomen ylle aiemminkin.

  – Esimerkiksi viime vuonna Kanadan metsäpalojen savuja havaittiin mittalaittein Suomessa, kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin nyt. Kesällä 2010 Venäjän metsäpalojen savuja kulkeutui Suomeen. Silloin savu havaittiin selkeästi, toteaa Antti Lipponen.

  Lue seuraavaksi: Sää lämpenee tällä viikolla – etelässä jopa 20 astetta

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 22.9. klo 13.54

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa