Sääuutiset ja blogi> Kuvat: Paikoin jo satanut räntää ja lunta – miltä näyttää jatko?
Uutiset |

Kuvat: Paikoin jo satanut räntää ja lunta – miltä näyttää jatko?

Sotkamossa satoi lunta syyskuun viimeisenä päivänä 2022.
Muun muassa Sotkamossa satoi lunta syyskuun viimeisenä päivänä. Kuva: Pertti Karjalainen, Sotkamo, 30.9.2022 

Pohjoisessa on satanut paikoin räntää ja lunta perjantain vastaisena yönä ja perjantaina. Maan etelä- ja keskiosassa sateet pysynevät lähiaikoina vetenä. Lappiin ei ole lähipäivinä odotettavissa merkittäviä sateita, mutta räntä- ja lumisateet ovat paikoin mahdollisia vesisateiden lomassa.

Pohjoisessa on paikoin tullut taivaalta jo lumihiutaleita ja räntää perjantain vastaisen yön ja perjantain aikana. Ilmatieteen laitoksen mukaan Puolangan Paljakan havaintoasemalla Kainuussa on mitattu ensilumi perjantaina aamulla. Ensilumi on satanut silloin, kun maassa on lunta vähintään yksi senttimetri kesäaikaan kello 9 tai talviaikaan kello 8 aamulla. Puolangalla lunta mitattiin aamulla kaksi senttimetriä.

– Sateita on tullut räntänä tai lumena paikoin ainakin Kainuussa ja itäisessä Lapissa. Suomessa vaikuttaa nyt pohjoisen puolelta tullut kolea ilmamassa, joka on mahdollistanut ajoittaiset hiutaleet maan pohjoisosan sateissa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Suomussalmella satoi räntää ja lunta syyskuun lopussa 2022.
Kuva: Fintraffic, Suomussalmi, 30.9.2022

Pakkaslukemia oli perjantain vastaisena yönä etenkin Lapissa. Kylmin lämpötila mitattiin Kittilän Lompolonvuoman havaintoasemalla, −7,2 astetta. Syksyn kylmin lämpötila tähän mennessä on Ylivieskassa 8. syyskuuta mitattu −7,5 astetta.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Sotkamossa satoi lunta syyskuun viimeisenä päivänä 2022.
Kuva: Pertti Karjalainen, Sotkamo, 30.9.2022

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tienpientareille kertyi vähän lunta Puolangalla syyskuun lopussa 2022.
Kuva: Fintraffic, Puolanka, 30.9.2022

Jatkuvatko räntä- ja lumisateet?

Loppuviikolla nähdään paikoin aurinkoa, paikoin sateita. Maan etelä- ja keskiosassa sateet ovat ennusteiden mukaan vettä. Suurin todennäköisyys paikallisille lumi- ja räntäsateille on lähiaikoina Lapissa, vaikka Lapissakin sateet ovat enimmäkseen vettä.

– Merkittäviä sateita ei ole odotettavissa Lappiin lähipäivinä, mutta mahdolliset paikalliset vähäiset sateet saattavat perjantaina tulla itäisessä ja pohjoisessa Lapissa hiutaleolomuodossa. Viikonloppuna ja ensi viikon alussa vähäiset sateet tulevat Lapissa enimmäkseen vetenä, mutta yksittäiset hiutaleet vesisateen joukossa ovat mahdollisia. Varsinaista kertymää ei mahdollisista hiutaleista pääse tulemaan, Joanna Rinne sanoo.

Kuhmossa hiutaloi syyskuun lopussa 2022.
Kuva: Fintraffic, Kuhmo, 30.9.2022

Päivälämpötila jää Lapissa perjantaina 2–5 asteeseen.

– Lauantain vastaisena yönä lämpötila on Lapissa nollan molemmin puolin. Mikäli pilvipeite pääsee paikoin rakoilemaan odotettua enemmän, lämpötila voi pudota selvemminkin pakkasen puolelle. Viikonlopun tulevina öinä ja alkuviikolla pilvisyys pitää mahdolliset pakkaslukemat paikallisina ja lämpötilat enimmäkseen plussan puolella Lapissakin. Muualla maassa sekä viikonloppuna että alkuviikolla paikalliset pakkaslukemat ovat mahdollisia öisin, mutta laajoja pakkastilanteita ei ole näkyvissä, Joanna Rinne sanoo.

Päivälämpötilat ovat lauantaina etelässä enimmäkseen 10–13 astetta, maan keskiosassa 5–10 astetta ja Lapissa 2–6 astetta.

Sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötilat ovat 9–12 asteessa, Lapissa 3–8 asteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ensilumi tilastoissa vertailukaudella 1991-2020

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan säätilastojen mukaan ensilumi tulee esimerkiksi pohjoisessa Lapissa keskimäärin syyskuun lopussa tai lokakuun alkupuoliskon mittaan.

– Ensimmäiset vesisateen sekaiset räntä- ja lumisadetilanteet nähdään yleensä jo ennen ensimmäistä ehjää lumipeitettä, joten näihin aikoihin vuodesta ajoittaiset hiutaleet eivät ole mitenkään tavattomia, ne kuuluvat normaaliin syksyn etenemiseen, Joanna Rinne toteaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan aikaisimmat ensilumet ovat osuneet elo–syyskuun vaihteeseen, myöhäisimmillään lokakuun lopulle. 

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun pitkä ennuste! Katso myös ensisilmäys pidemmälle talveen

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 30.9.2022 klo 19.27

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat