Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tammikuu oli monin paikoin harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha: Föhn-tuuli…
Kuukausikooste |

Tammikuu oli monin paikoin harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha: Föhn-tuuli puhkui yli 8 plusasteen lukeman – osassa maata lumet tulivat ja menivät

Lumet olivat sulaneet tammikuun lopulla Helsingistä.
Lumet olivat vähissä tammikuun lopulla Helsingissä. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, Vallila, 26.1.2023

Tammikuu oli Suomessa monin paikoin jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha ja paikoin myös poikkeuksellisen sateinen. Kuukauden korkein lämpötila oli peräti 8,2 astetta, kylmin puolestaan −34,8 astetta. Lounaassa sekä osassa etelää ja länttä lumet tulivat ja menivät, lisäksi näillä alueilla koettiin tammikuun mittaan myös talvitulvia. Kainuussa lunta oli kuun lopussa jopa yli 90 senttimetriä.

Tammikuun sää oli vaihtelevaa. Ajoittain lumipyryt heikensivät ajokeliä, välillä föhn-tuuli lämmitti säätä.

– Kuukausi oli todella lauha ja sateinen, minkä vuoksi esiintyi muun muassa talvitulvia kuun puolivälin tienoilla. Suursäätilanne mahdollisti lännestä saapuvien matalapaineiden myötä runsaat sateet, lisäksi ilmavirtaukset kävivät suuren osan kuusta etelän ja lännen väliltä. Lounais-Suomessa oli varsinkin kuun loppupuoliskolla enimmäkseen lumetonta, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu oli monin paikoin jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha. Poikkeuksellinen tarkoittaa, että sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

Vihreät niityt tammikuussa
Maisema oli tammikuun mittaan ajoittain vihreä Liedossa Varsinais-Suomessa. Kuva: Juhani Peltonen, Lieto, 19.1.2023

Tammikuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 1 plusasteesta Pohjois-Lapin noin −10 asteeseen. Tammikuun keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata 2‒5 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoja korkeampia.

Suurimmat poikkeamat olivat Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa. Rovaniemellä tammikuu oli 1950-luvun lopusta alkaneen mittaushistorian lauhin.

Föhn-tuuli toi jopa yli 8 asteen lämpötilan – tammikuun kylmin lukema −34,8 astetta

Tammikuun korkein lämpötila oli 8,2 astetta. Se mitattiin 25. tammikuuta Vaasan lentoasemalla, kun föhn-tuuli ja lämmin ilmamassa nostivat lämpötiloja ajankohtaan nähden korkeisiin lukemiin.

Tammikuun lämpöennätys Suomessa on Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla 6. tammikuuta 1973 mitattu 10,9 astetta.

Tammikuun ylin ja alin lämpötila vuonna 2023
Tammikuun ylin lämpötila mitattiin Vaasassa ja alin Muoniossa.

Tammikuun kylmin lämpötila oli 7. tammikuuta Muonion kirkonkylän havaintoasemalla mitattu −34,8 astetta. Lukema on samalla tämän talven toistaiseksi kylmin lämpötila.

Tammikuun kylmyysennätys Suomessa on Kittilän Pokan havaintoasemalla 28. tammikuuta 1999 mitattu −51,5 astetta. Tämä lukema on myös Suomen mittaushistorian kylmin lämpötila.

Lue myös: Suomen sää tammikuussa tilastojen valossa

Hangen kantavuus on tärkeää hiihtämisen kannalta.
Idässä ja pohjoisessa lumensyvyydet olivat tammikuun päättyessä lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia. Kuva: Heikki Turunen, Juuka, 21.1.2023

Tammikuussa paikoin myös poikkeuksellisen sateista

Tammikuu oli tavanomaista sateisempi suurimmassa osassa maata, mutta etenkin länsirannikon tuntumassa sekä idässä sademäärät olivat Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin poikkeuksellisen suuria.

Eniten tammikuussa satoi Puolangalla Paljakan havaintoasemalla, 114,4 millimetriä. Vähiten satoi Inarissa Nellimin havaintoasemalla, 18,8 millimetriä.

Talvella lauha sää voi aiheuttaa tulvia sekä vesisateen että sulavan lumen vuoksi.
Talvella lauha sää voi aiheuttaa tulvia sekä vesisateen että sulavan lumen vuoksi. Kuva: Keijo Väänänen, Mynämäki, 14.1.2023

Suurin vuorokauden sademäärä oli 17,7 millimetriä. Se mitattiin Puolangan Paljakan havaintoasemalla 30. tammikuuta.

Tulvia osassa maata, lounaassa lumetonta – jäät tavanomaista ohuempia

Kuun puolivälin ympäristössä koettiin tulvia lounaassa, etelässä ja lännessä, kun sadetta tuli viikossa paikoin koko tammikuun keskimääräisiä sademääriä vastaavia määriä. Runsaat sateet ja sulavat lumet nostivat vesiä muun muassa pelloille ja teille.

Vesi tulvi pellolle Tuusulassa tammikuussa 2023.
Vesi tulvi pellolle Tuusulassa tammikuussa. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 17.1.2023

Etenkin lounaassa ja Ahvenanmaalla lumet tulivat ja menivät tammikuun mittaan. Myös paikoin etelässä ja lännessä lumet olivat ajoittain vähissä, paikoin havaintoasemilla oli muutamina tammikuun päivinä lumetonta.

Tammikuun viimeisenä päivänä lumetonta oli lounaassa osassa Varsinais-Suomea ja Ahvenanmaalla sekä muutamilla havaintoasemilla etelä- ja länsirannikon tuntumassa.

Tammikuun suurin lumensyvyys mitattiin 31. tammikuuta Puolangan Paljakan havaintoasemalla, 92 senttimetriä. Muualla maassa lumensyvyys vaihteli kuun lopussa lännen noin 5–30 senttimetristä idän ja pohjoisen 40–90 senttimetriin. Maan etelä- ja keskiosassa lunta oli yleisesti noin 10‒20 senttimetriä tavanomaista vähemmän, idässä ja pohjoisessa lumimäärät olivat lähempänä tavanomaisia.

Puut taipuivat lumesta Paltamossa tammikuussa 2023.
Puut taipuivat lumesta Paltamossa. Kuva: Pertti Karjalainen, Paltamo, Härmänmäki, 16.1.2023

Auringonpaistetunnit jäivät tammikuussa koko maassa tavanomaista pienemmiksi. Maan etelä- ja keskiosassa auringonpaistetunteja kertyi 10–30 tuntia ja pohjoisessa 5–20 tuntia.

Myrskypäiviä oli tammikuussa neljä kappaletta, kun niitä on tammikuussa keskimäärin 4,7.

Aallot saavat alkunsa tuulen aiheuttamasta pyörteisyydestä. Navakalla tuulella aallot murtuvat vaahtopäiden kera.
Sää oli ajoittain tuulista tammikuun mittaan. Kuva: Keijo Väänänen, Kustavi, 11.1.2023

Suomen ympäristökeskuksen mukaan jäät olivat tammikuun lopussa Suomen sisävesillä monin paikoin ajankohdan keskimääräisiä lukemia ohuempia.

Lue myös: Jäät ovat Suomessa paikoin jopa petollisen hauraita – tavallista vähemmän jäätä sekä järvissä että merellä

Tammikuun aikana taivaalla nähtiin paikoin näyttäviä helmiäispilviä.

Lue myös (24.1.2023): Helmiäispilvet loistivat taivaalla – katso kuvat!

Helmiäispilvet muodostuvat stratosfäärissä ja näkyvät vain auringonlaskun jälkeen tai ennen auringonnousua.
Helmiäispilvet muodostuvat stratosfäärissä ja näkyvät vain auringonlaskun jälkeen tai ennen auringonnousua. Kuva. Erkki Antikainen, Kilpisjärvi, Enontekiö, 24.1.2023

Euroopassa rikottiin alkukuusta jopa tammikuun lämpöennätyksiä – Aasiassa kylmiä alueita

Vuosi alkoi Euroopassa monin paikoin erittäin lämpimänä, paikoin rikottiin jopa tammikuun lämpöennätyksiä. Tammikuun 1. päivä Espanjan Bilbaossa mitattiin 25,1 astetta. Lisäksi 20 asteen raja rikkoutui Ranskassa, Italiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa.

Lue myös (2.1.2023): Tammikuun lämpöennätykset rikkoutuivat alustavasti seitsemässä maassa Euroopassa

Osa keskisen ja eteläisen Euroopan laskettelukeskuksista joutui jopa sulkemaan rinteitään lauhan sään ja vähäisten lumien vuoksi tammikuun alussa.

Lue myös (5.1.2023): Media: Osa Euroopan laskettelukeskuksista pulassa lauhan sään ja vähäisen lumen takia

Tammikuun puolivälin jälkeen Euroopassa koettiin puolestaan kylmä jakso.

Trooppinen sykloni Cheneso aiheutti tammikuussa tulvia, maanvyöryjä ja muuta tuhoa Madagaskarin saarella. Uutistoimisto AP:n mukaan ainakin 30 ihmistä menehtyi ja vähintään 20 on yhä kateissa. Cheneso vastasi kovimmillaan toisen kategorian hurrikaania.

Yhdysvaltojen Kaliforniassa kärsittiin tammikuun mittaan useista myrskyistä ja pahoista tulvista. Myös Uudessa-Seelannissa oli tammikuussa rajuja tulvia.

Kiinassa, Japanissa, Venäjällä sekä Etelä- ja Pohjois-Koreassa oli puolestaan paikoin erittäin kylmää tammikuussa. CNN:n mukaan Kiinassa Mohen kaupungissa mitattiin −53 asteen lukema, Venäjällä Siperiassa Jakutskin kaupungissa jopa −62,7 astetta. Myös esimerkiksi Afganistanissa kärsittiin tammikuun mittaan kylmyydestä. CNN:n mukaan lähes 160 ihmistä on menehtynyt Afganistanissa kylmässä säässä.

Muun muassa Accuweather kertoo, että New Yorkin kaupungissa Yhdysvalloissa tehtiin ennätys talven myöhäisimmästä ensimmäisestä mitattavasta lumesta Central Parkin havaintoasemalla, kun lunta ei kuulunut vielä tammikuun lopussakaan. Aiempi talven myöhäisimmän ensimmäisen lumen ennätys oli New Yorkin Central Parkissa 29. tammikuuta vuodelta 1973. New Yorkin tilastot alkavat vuodesta 1869. Talven ensimmäinen mitattava lumi satoi Central Parkiin 1. helmikuuta.

Lue seuraavaksi: Suomen sää helmikuussa tilastojen mukaan

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 1.2.2023 klo 17.40

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat