Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi lumipyry loppuviikolla: Lunta voi sataa paikoin jopa 30 senttimetriä…
Uutiset |

Uusi lumipyry loppuviikolla: Lunta voi sataa paikoin jopa 30 senttimetriä – etenkin etelässä osa sateista vettä

Lumipyryä ja lauhaa.
Loppuviikon aikana sää on vaihtelevaa. Kuvat: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 14.2.2024 ja Markku Kuisma, Helsinki, 31.1.2024

Suomeen on tulossa uusi ja voimakas lumipyry perjantain ja lauantain aikana. Ennusteen mukaan maan keskiosaan lunta voi sataa paikoin jopa noin 30 senttimetriä, mutta ennusteessa on vielä epävarmuutta. Etelässä ja mahdollisesti paikoin maan keskiosassakin osa loppuviikon sateista on vettä. Myös jäätävät sateet ovat mahdollisia viikon mittaan.

Tiistain puolella alkanut ja keskiviikkona kohti itää edennyt lumipyry on huonontanut laajalti ajokeliä.

– Lumisadealue siirtyy keskiviikkoiltaa kohti maan itä- ja pohjoisosaan ja yön aikana edelleen Suomen itäpuolelle. Sen jäljessä heikkoja lumisateita tulee siellä täällä ja tuuli vähän heikkenee. Etelässä ja lännessä jäätävä tihkukin on mahdollista. Viikko jatkuu melko sateisena, mutta pakkaset ovat selvästi alkuviikkoa heikompia. Etelässä ja mahdollisesti myös maan keskiosassa käväistään jopa suojasään puolella, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Torstain vastaisena yönä pakkasta on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 1–10 astetta, lounaassa ollaan nollan vaiheilla. Idässä ja pohjoisessa on 10–20 pakkasastetta. Kylmintä on paikoin Pohjois-Lapissa.

Torstaina heikkoja lumisateita – etelässä ja lännessä mahdollisesti myös räntää, vettä ja jäätävää tihkua

Torstaina pitkin maata tulee ajoittain heikkoja lumisateita.

– Maan etelä- ja länsiosassa osa sateesta voi tulla myös räntänä, vetenä tai jäätävänä tihkuna, Anna Latvala kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötila pysyttelee torstaina etelässä ja lännessä monin paikoin −3 ja 2 asteen välillä. Idässä ja pohjoisessa pakkasta on enimmäkseen 5–15 astetta.

Katso videolta loppuviikon sateiden ennuste!

Perjantaina ja lauantaina uusi lumipyry: Jopa 30 senttimetrin lumikertymät mahdollisia – etenkin etelään myös vesisateita

Perjantaina kaakkoistuuli voimistuu. Maan etelä- sekä keskiosassa puuskat voivat olla paikoin kovia. Pohjois-Lapissa tuuli puhaltaa lounaasta.

Pilvipeite rakoilee, mutta lännestä lähestyy jo seuraava matalapaine sateineen.

– Tämänhetkisen ennusteen mukaan sateet leviävät perjantaina iltapäivän aikana länteen sekä eteläisen Suomen länsiosaan, illalla myös eteläisen Suomen itäpuoliskolle sekä maan itä- ja pohjoisosaan. Matalapaineen yhteydessä Suomeen virtaa melko lauhaa ilmaa. Lämpötila nousee etelässä nollan yläpuolelle, mahdollisesti myös maan keskiosassa. Osa sateesta tulee vetenä tai jäätävänä vesisateena, etelässä jopa suurempi osa vetenä, vaikka tämä on vielä epävarmaa. Pohjois-Suomessa kuitenkin lämpötila pysyy näillä näkymin pakkasen puolella ja sade on lunta, Anna Latvala sanoo.

Lauantaina aamulla sateita tulee vielä laajalti, mutta lauantain aikana sateet väistyvät Suomen itäpuolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Eniten sateita on perjantaina ja lauantaina tulossa maan etelä- ja keskiosaan, vähiten Pohjois-Lappiin.

– Alueilla, joilla maan keskiosassa lämpötila pysyy pakkasella, satava lumi on ilmavaa ja sitä voi kertyä paikallisesti jopa yli 30 senttimetriä. Ennuste on kuitenkin epävarma – sademääräennuste on vielä vaihdellut paljon viime päivinä, Anna Latvala toteaa.

Tuuli kääntyy lauantaina puhaltamaan luoteesta. Lämpötila laskee jälleen pakkaselle koko maassa. Sää muuttuu vähitellen myös selkeämmäksi luoteesta alkaen.

Sunnuntai on suuressa osassa maata aurinkoinen päivä. Pakkasta on enimmäkseen 1–10 astetta.

Lue seuraavaksi: Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne – näin meteorologi kommentoi kevään alkua

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 14.2.2024 klo 15.27

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat