Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uskomaton ennuste: Suomessa voi pian alkaa helleputki, joka ei ihan heti lopu – hellettä viimeksi 29. kesäkuuta
  Uutiset |

  Uskomaton ennuste: Suomessa voi pian alkaa helleputki, joka ei ihan heti lopu – hellettä viimeksi 29. kesäkuuta

  Uimareita hellesäällä
  Uimareita hellesäällä. Kuva: Markus Mäntykannas, Padva, arkistokuva

  Uskomatonta mutta totta: ennustemallit ovat lämmenneet päivä päivältä ja väläyttelevät nyt jopa helleputken mahdollisuutta. Helleraja voi mennä rikki pitkän tauon jälkeen ensimmäistä kertaa jo torstaina tai perjantaina.

  Heinäkuun viileät ja epävakaiset säät ovat vähitellen vaihtumassa kuivempaan ja lämpimämpään säätyyppiin. Jo keskiviikkona suuressa osassa maata kolkutellaan kesäisiä 20 asteen lukemia ja paikoin etelässä kivutaan sen yläpuolelle. Pilvisyys sanelee sen, kuinka korkealle lämpötila kohoaa – vielä alkuun pilviä on osassa maata enemmän.

  Lue myös: Missä päin Suomea on eniten hellepäiviä?

  Hellettä viimeksi yli kaksi viikkoa sitten

  Edellinen hellepäivä oli Suomessa kesäkuun 29. päivä, jolloin Oulussa mitattiin 26,2 astetta. Tämän jälkeen 20 asteen ylityksetkin ovat tehneet tiukkaa ja heinäkuun ensimmäinen puolisko onkin ollut laajalti tavanomaista viileämpi.

  Helleputki voi alkaa torstaista: "Heinäkuu pääsee viimein näyttämään kyntensä"

  Lämpötila voi kohota hellerajan eli 25 asteen yläpuolelle maan lounaisosassa jo torstaista alkaen. Todennäköisimmin hellettä mitataan kuitenkin viikonloppuna, jolloin 25 astetta ylittynee eri puolilla maata, mikäli pilvisyys vain antaa periksi. 

  Lämpötilan nousun lisäksi säässä on toinenkin suuri muutos: kuurosateet vähenevät ja muuttuvat paikallisemmiksi. Heinäkuu pääsee viimein näyttämään kyntensä!

  "Euroopan keskuksen uusimmassa säämallissa hellettä riittää ainakin ensi viikon puoliväliin saakka jossain päin Suomea. Palella ei enää tarvitse missään päin maata, sillä päivän ylimmät lukemat kohoavat yli 20 asteen Hangosta Utsjoelle."

  Tällä kertaa alkava helle näyttää kuitenkin edeltävää helleputkea maltillisemmalta ja lyhytkestoisemmalta: 30 asteen ylityksiä ei kesäkuiseen tapaan tulla näkemään. Korkeimmat lukemat tulevat asettumaan 25–27 asteen haarukkaan.

  Myöhemmin ensi viikolla sään lasketaan muuttuvan epävakaisempaan suuntaan, mutta hellepotentiaali voi pysyä maan itäpuoliskolla vielä loppuviikkoon saakka. Ennuste muuttuu kuitenkin jo huomattavasti epävarmempaan suuntaan alkuviikon jälkeen.

  Lämpö houkutteli ihmisiä rannalle kesäkuussa 2020 Vaasassa.
  Rantakelit näyttävät pian tekevän paluun. Kuva: Matti Hietala, kesäkuu 2020

  Trooppiset yöt mahdollisia

  Viikonloppuna alkava lämmin sää voi lämmittää vesistöt nopeasti yli 20-asteisiksi. Tämän myötä jopa trooppiset yöt ovat vesistöjen äärellä mahdollisia viikonlopusta alkaen.

  Ilma tuntuu kesäkuun helteitä kosteammalta, joten vaikka lämpötila ei kohoakaan niin korkeisiin lukemiin, voi viikonloppuna hiki tulla pintaan herkemmin kosteuden vuoksi. Runsaampi ilman kosteus hillitsee lämpötilan laskemista myös yöaikana.

  Lue seuraavaksi: Tämä on trooppisen yön kriteeri

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 14.7. klo 22.32

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa