Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lumisateet valtaavat Suomen: Näille alueille jopa 30 senttimetriä lunta loppuviikolla – ajokeli laajalti huono
  Uutiset |

  Lumisateet valtaavat Suomen: Näille alueille jopa 30 senttimetriä lunta loppuviikolla – ajokeli laajalti huono

  Lumisateita Jyväskylässä.
  Lumisateita tulee laajoilla alueilla lähipäivinä. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

  Aurinkoiset pakkaspäivät vaihtuvat lumisateisiin ja pilvisempään säähän. Lunta tulee loppuviikolla laajalla alueella yli 10 senttimetriä, paikoin jopa 20–30 senttimetriä. Ajokeli on lumisateen alueilla huono. Lounaassa osa sateista on vettä.

  Talvilomakausi on käynnistymässä toden teolla viikonloppuna. Edessä on paikoin runsaitakin lumisateita jo perjantaista alkaen.

  – Kolmen vuorokauden lumikertymä perjantaista sunnuntaille on tämän hetken ennusteen mukaan laajalti etelässä, lännessä ja osassa itää 10–25 senttimetriä, mutta paikoin länteen Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan suunnalle osuvista lumisateista voi kertyä yhteensä jopa 30 senttimetriä lunta. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin länsiosissa lunta tulee 5–10 senttimetriä. Lounaisessa Suomessa osa sateista on vettä, joten lunta kertyy lounaassa alle kymmenen senttimetriä, paikoin vain viitisen senttimetriä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Näin lumisateet leviävät – varaudu huonoon ajokeliin

  Torstain vastaisen yön ja torstaiaamun kylmin lukema mitattiin Muoniossa, −35,0 astetta. Eteläisessä Suomessa yö oli yksi talven kylmimmistä, paikoin vuoden kylmin tähän mennessä. Lappeenrannan Konnunsuon asemalla oli −33,1 astetta, Vihdin Maasojan asemalla −30,0 astetta. Nyt sää on vähitellen lauhtumassa osassa maata.

  – Koillisesta Suomen säähän vaikuttaa yhä kylmä ilma. Osin Lapissa sekä paikoin Koillismaalla sekä mahdollisesti Kainuun itärajalla on selkeän sään alueita, joilla esiintyy yhä kireää pakkasta. Muualla maassa sää lauhtuu, kun pilvisyys lisääntyy ja lauha ilma lähestyy Suomea lounaasta.

  Jo torstai-iltana lumisateita tulee Perämeren ympäristössä sekä pidemmällä sisämaassa pohjoisessa ja maan keskiosassa. 

  – Perjantaipäiväksi nämä sateet heikkenevät, mutta lännestä leviää jo perjantaiaamuksi uusi alue runsaampaa lumisadetta. Runsas lumisade painottuu maan länsiosaan, mutta sade ulottuu myös laajemmin maan keskivaiheille ja osin pohjoisen ylle. Perjantain edetessä sateita yltää myös etelään, Jenna Salminen ennustaa.

  Perjantaina poutaisinta ja todennäköisesti aurinkoistakin on Lapin itäosassa.

  Kaakkoistuuli alkaa voimistua, mutta on vielä perjantaina heikkoa tai kohtalaista.

  Ennuste iltapäivälle 19.2.2021.
  Ennuste iltapäivälle 19.2.2021.

  Lauantaina lunta sataa laajalti koko maassa, mutta etenkin Lapin itäosassa ja Koillismaan suunnalla on mahdollisesti yhä poutaista ja muuta maata selkeämpää. 

  – Lumisateet heikkenevät vähitellen lauantain aikana, mutta heti perään illaksi ja yöksi länteen ja etelään on leviämässä seuraava runsaamman lumisateen alue. Lapin länsiosassakin on yhä liikkeellä lumisateita.

  Lauantaina tuuli on jo laajemmin kohtalaista ja länsirannikolla navakkaa, Lapissa heikompaa.

  Ennuste iltapäivälle 20.2.2021.
  Ennuste iltapäivälle 20.2.2021.

  Sunnuntaina pyryttää – lounaaseen myös vettä ja jäätävää sadetta

  Sunnuntaiaamuksi lumisade ulottuu jo myös itään, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, mutta näillä alueilla on vielä liikkeellä myös edellisten sateiden rippeitä.

  Ennuste aamulle 21.2.2021.
  Ennuste aamulle 21.2.2021.

  – Sunnuntain vastaisena yönä ja sunnuntaina päivällä sää lauhtuu lounaassa plussalle. Osa sateista muuttuu vedeksi ja myös jäätävää sadetta voi esiintyä. Lännen ja etelän sateet väistyvät mahdollisesti kohti kaakkoa sunnuntai-iltapäiväksi, mutta jälkipuolelle saattaa syntyä saderintama, joka toisi vielä myöhemmin sunnuntaina sadetta etelään ja länteen sekä mahdollisesti Pohjois-Suomen länsiosaan. Pohjoiseen sade tulisi lumena, lounaaseen sekä lumena, vetenä että jäätävänä sateena, Jenna Salminen toteaa.

  Sunnuntain lumisateet tulevat pyryttämällä. Tuuli voimistuu jo sunnuntain vastaisena yönä. Sunnuntaina päivällä tuuli on puuskaista ja kohtalaista tai paikka paikoin etenkin etelä- ja länsirannikolla navakkaa kaakkoistuulta. Kovien puuskien mahdollisuus kasvaa rannikkoalueilla. Tuuli purevoittaa pakkasta.

  Ennuste iltapäivälle 21.2.2021.
  Ennuste iltapäivälle 21.2.2021.

  Maan itäpuoliskolla sää muuttuu tämän hetken ennusteen mukaan poutaisemmaksi sunnuntai-iltaa kohti.

  Lue myös: Helmareiden EM-karsintapeliin kylmä sääennuste – tuuli purevoittaa pakkasta reilusti

  Lämpötilat 30 asteen pakkasista plusasteisiin

  Loppuviikolla kylmin ilma on siis vetäytymässä maan länsiosan yltä, mutta maan itäpuolelle saapuva matalapaine kiskoo yhä pohjoisesta kylmää ilmaa itärajan tuntumaan. Osassa maata mitataan edelleen kireitäkin pakkasia.

  Perjantain vastaisena yönä yli 30 asteen pakkaset ovat mahdollisia idän ja pohjoisen selkeillä alueilla, etenkin itärajalla. Muuten yölämpötila on enimmäkseen 10–20 pakkasastetta, aivan läntisimmässä osassa maata hieman alle 10 pakkasastetta. 

  Etelässä ja lännessä lämpötilat ovat lähipäivinä laajalti alle 10 pakkasasteessa, rannikolla on pikkupakkasta, kaakossa paikoin yli 10 pakkasastetta. Lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana noustaan paikoin plussalle länsirannikolla ja lounaassa. Lounaassa on plusasteita myös sunnuntaina päivällä.

  Idässä ja pohjoisen pilvisillä alueilla on loppuviikolla päivisin pääosin 10–20 pakkasastetta. Itä- ja Pohjois-Lapissa selkeä sää mahdollistaa 20–30 asteen päiväpakkaset.

  Viikonlopun öinä 30 asteen puolin ja toisin olevia pakkasia voi esiintyä pääosin idän ja Lapin välisillä selkeillä alueilla. Kylmimmät yöt ovat odotettavissa lähempänä itärajaa.

  Lue seuraavaksi: Talvilomien kuukausiennuste: “Suomi on tulevat viikot kahden tulen välissä” – näkyykö jo kevättä?

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 18.2. klo 19.57

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa