Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Talvilomien kuukausiennuste: “Suomi on tulevat viikot kahden tulen välissä”…
Kuukausiennuste |

Talvilomien kuukausiennuste: “Suomi on tulevat viikot kahden tulen välissä” – näkyykö jo kevättä?

Suomi on lähiviikkoina itäisen kylmän ja läntisen lauhemman ilmamassan välissä.
Suomi on lähiviikkoina itäisen kylmän ja läntisen lauhemman ilmamassan välissä. Taustakuva: Matti Hietala, Ylistaro, 11.2.2021

Suomen sää on helmikuun lopussa vaihtelevaa. Kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempi. Sateet yleistyvät loppuviikolla ja ensi viikolla.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan Suomen säässä on odotettavissa vaihtelua lähiviikkoina.

– Suomi sijaitsee tulevat viikot “kahden tulen välissä”: maan itäpuolella on erittäin kylmä ilmamassa, kun taas länsipuolelle virtaa etelästä vuodenaikaan nähden lämmintä ilmaa. Näiden kahden ilmamassan keskinäiset voimasuhteet määrittävät, minkälaista Suomen sää on. Keikkuminen molempiin suuntiin on mahdollista, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

– Kokonaisten viikkojen mittakaavassa itäisessä Suomessa kylmän sään jatkuminen on todennäköisintä, lännessä mahdollisuudet ajoittaiseen lauhaan säähän ovat suuremmat.

Jopa 30 pakkasastetta etelässä asti tällä viikolla – loppuviikolla lumisateita

Tällä viikolla idänpuoleinen kylmä ilmamassa on pääosin voitolla Suomessa. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on koko maan itäpuoliskolla jopa 7–9 astetta vuodenajan keskiarvoa kylmempi, Vaasan eteläpuolisella länsirannikolla eroa vuodenajan keskiarvoon on 2–3 astetta tavanomaista kylmempään suuntaan. Tulossa on jopa kireitä pakkasia koko maahan.

– Keskiviikko ja torstai ovat tämän viikon kylmimmät päivät, kylmimmillään etelässäkin voi yöllä olla jopa 30 astetta pakkasta. Päivisin pakkasta on 10–20 astetta, paikallisesti enemmänkin, Joanna Rinne ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Perjantaina pilvisyys lisääntyy. Maan länsi- ja keskiosaan leviää lumisateita. Kuukausiennuste näyttääkin, että tämän viikon sademäärät ovat Suomessa tavanomaista suurempia.

– Suuressa osassa Suomea on odotettavissa lumisateita koko viikonlopun ajan. Poutaisinta on Keski- ja Pohjois-Lapissa. Viikonloppuna lumentulo yhdistyy tuuliseen säähän. Suuressa osassa maata pakkasta on yhä 15–20 astetta, joten sää voi tuntua tuulen takia vielä selvästi todellisia lukemia kylmemmältä. Maan lounaisosaan pääsee kuitenkin lounaasta lauhaa ilmaa. Siellä sateet voivat tulla jopa osin vetenä, Joanna Rinne sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa helmikuun puolivälissä maan eteläosassa 0–6 pakkasastetta, maan keskiosassa 2–8 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 6–10 pakkasastetta.

Euroopassa lämpenee – pakkasista jopa lähes kesäisiin lukemiin

Viime viikolla kylmä sää ja lumisateet valtasivat alaa Euroopassa. Nyt sää lämpenee läntisessä ja keskisessä Euroopassa, paikoin voimakkaasti.

– Suomen itäpuolinen kylmä alue pitää pintansa, mutta Keski-Eurooppaan alkaa virrata entistä lämpimämpää ilmaa. Saksan tienoilla asti lämpötila saattaa ensi viikonloppuna nousta jopa 20 asteen lähelle, mikäli tämänhetkinen ennuste toteutuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan suuressa osassa Eurooppaa vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpi, Länsi-Euroopassa jo laajalti 3–5 astetta vuodenajan keskiarvoa korkeampi. Venäjällä sekä paikoin itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa viikko on tavanomaista kylmempi. 

Suurimmassa osassa Eurooppaa viikko on vuodenaikaan nähden vähäsateinen. Tavanomaista sateisempaa on Fennoskandiassa, Britteinsaarilla ja Turkissa. Kreikan ja Turkin alueen lumisateet väistyvät Turkin yli itään lähipäivinä.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Koululaisten talvilomat alkavat – sää on lauhtumassa

Koululaisten talvilomia vietetään porrastetusti kolmen viikon aikana helmi–maaliskuussa 22. helmikuuta alkaen. Ensi viikolla eli koululaisten ensimmäisellä talvilomaviikolla näyttää, että läntinen, vuodenaikaan nähden lauha ilmamassa vahvistuu Suomessa, kun itäinen, kylmä ilmamassa antaa jo hieman periksi.

– Ensi viikosta ennustetaan keskilämpötilaltaan maan itäosassa koko Suomen pituudelta vuodenaikaan nähden tavanomaista kylmempää, mutta läntisessä Suomessa noustaan vuodenajan keskiarvon tuntumaan, Joanna Rinne kertoo.

Ennusteissa näkyykin viitteitä, että lämpötilat muuttuvat ensi viikolla lauhemmiksi etenkin lännessä, missä sateet saattavat tulla osin jopa vetenä. Pääasiassa lämpötilat pysyvät kuitenkin pakkasella. Suomeen näyttäisi tulevan tavanomaista enemmän sateita.

Katso kuukausiennuste sateista!

– Sadealueita liikkuu ensi viikolla Suomen yli lähes päivittäin. Tilanne on otollinen muun muassa jäätäville sateille, sillä maa on kylmä ja lämpötilat ovat pakkasella, mutta ylempänä ilmakehässä on lämpimämpää ilmaa. Tämän hetken ennusteissa näkyykin etelään ja länteen useana päivänä vesisadetta pakkasella sekä laajoja alueita jäätävää sadetta, sanoo Joanna Rinne.

Muualla Euroopassa sää on helmikuun viimeisellä viikolla laajalti tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa.

Toisella talvilomaviikolla kylmä ilmamassa palaa

Koululaisten toisella talvilomaviikolla eli maaliskuun ensimmäisellä viikolla itäinen kylmä ilmamassa näyttää valtaavan hieman alaa takaisin.

– Suomessa vuodenaikaan nähden kylmin viikon keskilämpötila olisi edelleen idässä, mutta lännessäkin pysyttäisiin enimmäkseen vuodenaikaan nähden tavanomaista kylmemmissä keskilämpötiloissa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Aurinkoa ja ulkoilua Vaasassa.
Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 7.2.2021

Viikon sadekertymä on ennusteen mukaan ajankohdan keskiarvon tasolla. Tämä voi kuitenkin kertoa myös siitä, että sateet ovat muuttuneet tässä vaiheessa huonosti ennustettaviksi.

Muualla Euroopassa vuodenaikaan nähden lämmin väritys alkaa kadota kartoilta.

– Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että sään ennustettavuus on jo heikentynyt niin, että kuukausiennusteen osaennusteista osa ennustaa sään pysyvän vuodenaikaan nähden lämpimänä, osa ennustaa sen jälleen viilenevän, Joanna Rinne toteaa.

Kolmas talvilomaviikko: Kylmä ilmamassa vahvana Suomessa

Koululaisten kolmas talvilomaviikko eli maaliskuun toinen viikko näyttää ennusteessa edelleen kokonaisuutena Suomessa vuodenaikaan nähden tavanomaista kylmemmältä, suuressa osassa muuta Eurooppaa puolestaan vuodenaikaan nähden mahdollisesti hieman tavanomaista lämpimämmältä.

– Itäinen, kylmä ilmamassa pysyy meillä vielä vahvana. Sadekartta vaikuttaa myös varovaisen vähäsateiselta pikemmin kuin runsassateiselta sekä Suomessa että suuressa osassa Eurooppaa, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Tällainen on maaliskuun sää tilastojen valossa

Joko meteorologi näkee kevättä ilmassa?

Viime talvi 2019–2020 oli kokonaisuudessaan erittäin lauha. Terminen talvi alkoi paikoin etelässä, lännessä sekä Ahvenanmaalla vasta 25. helmikuuta, terminen kevät puolestaan alkoi paikoin etelässä ja lounaassa jo 1. maaliskuuta. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa terminen talvi kesti vain viisi päivää. Tänä talvena etelässäkin on ollut ajoittain kireitä pakkasia ja reilusti lunta.

Mitä voidaan todeta talven jatkosta ja kevään alusta tässä vaiheessa?

– Kokonaisuutena voi sanoa, että sää jatkuu toistaiseksi talvisena, mutta läntinen lauha ilmamassa saattaa tuoda ajoittain lauhempia aaltoja ainakin osaan Suomea. Auringonsäteilyn lisääntyessä talvi alkaa hitaasti taittua, mutta mikäli vuodenaikaan nähden kylmä sää jatkuu, on mahdollista, että alkukevät tulee keskiarvoihin nähden viiveellä. Äkillinen lämpeneminen voisi silti pitää kevään aikataulussaan, joten vasta aika näyttää, minkälainen kevään ajoitus tulee olemaan, Joanna Rinne toteaa.

Tilastojen mukaan terminen kevät alkaa maan eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa, maan keskiosassa huhtikuun alkupuoliskolla ja Lapissa laajalti huhtikuun loppupuoliskolla.

Lue seuraavaksi: Pohjois-Amerikkaa piinaa nyt ilmiö, joka ei meteorologisesti olisi mahdollinen muualla: "Pakkaset kolkuttelevat tropiikkia"

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 16.2.2021 klo 15.49

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat