Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Sääviikko: Ensin copy-paste-päiviä, sitten sää muuttuu
  Uutiset |

  Sääviikko: Ensin copy-paste-päiviä, sitten sää muuttuu

  Syksyistä korkeapainesäätä Oulunjoella.
  Syksyistä korkeapainesäätä Oulunjoella. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 19.9.2021

  Korkeapaine on tuonut pilvipoutapäiviä toisensa perään. Korkeapainejakso on kuitenkin pian päättymässä, ja tilalle tulevat sateet.

  Korkeapainesään ajaltellaan helposti tarkoittavan aurinkoista poutasäätä, mutta näin käy vain osassa korkeapainetilanteista. Viileällä ja etenkin kylmällä säällä vähäinenkin määrä ilmankosteutta saattaa riittää muodostamaan sumupilvikerroksen, joka on ohut, mutta sitkeä.

  Korkeapaine Suomen yllä on pitänyt sään meillä viime päivinä enimmäkseen pilvipoutaisena, ja sellaisena alkaa myös uusi sääviikko.

  Maanantaista keskiviikkoon sää on harmaata, yksi asia kuitenkin muuttuu

  Enimmäkseen pilvinen syyssää jatkuu lähes koko maassa maanantaista keskiviikkoon. Pilvipeite voi kuitenkin paikallisesti rakoilla. Ennusteissa suurimmat mahdollisuudet pilvipeitteen rakoilulle ovat maanantaina Inarin ja Utsjoen Lapissa, mutta muuallakin rakoilua esiintyy.

  Ennuste maanantaista keskiviikkoon.
  Ennuste maanantaista keskiviikkoon. Kuva: Foreca

  Päivälämpötilat pysyvät edellispäivien kaltaisina. Korkeimmillaan lämpötila nousee etelässä 10 asteen tuntumaan. Yleisesti maan etelä- ja keskiosassa on päivisin 7–10 astetta ja Lapissa 4–9 astetta.

  Suurin muutos säässä tapahtuu keskiviikkona: tuuli, joka useamman päivän ajan on pysynyt heikkona, kääntyy etelän puolelle ja voimistuu puuskaiseksi erityisesti maan pohjoisosassa. Pohjois-Lapissa jopa vähäiset tuulituhot ovat puuskien takia mahdollisia.

  Viikon jälkipuolella säätyyppi muuttuu, ja sateet valtaavat maan

  Suomea pitkään otteessaan pitänyt korkeapaine heikkenee lopulta viikon edetessä ja väistyy idemmäksi. Sen tilalle tulevaksi ennustemallit tarjoavat kahta kilpailevaa vaihtoehtoa: lännestä leviävää lämpimän ilmamassan aaltoa tai kaakosta työntyvää viileämpää lämpötila-aluetta. Vielä on epävarmaa, kumpi pääsee voitolle.

  Molemmissa tapauksissa sää muuttuu jonkin verran sateisemmaksi. Suomen yli on ennusteiden mukaan liikkumassa useita sadealueita, joista osa on jatkuvamman sateen alueita, osan yhteydessä tulee sateita lähinnä kuuroittain. Sateita on odotettavissa etenkin viikonloppuna.

  Ennuste torstaista perjantaihin.
  Ennuste torstaista perjantaihin. Kuva: Foreca

  Päivälämpötiloissa ei näy viikon edetessä suuria muutoksia tämänhetkiseen tilanteeseen.  Aiemmat ennusteet toivat Suomeen selvästi tämänhetkistä lämpimämpää ilmaa, mutta nykyisissä ennusteissa lämpö jää Norjan, korkeintaan eteläisen Ruotsin tienoille.

  20.9.2021 kello 11: Päivitetty ennustetta tuoreen sääennustemalliajon mukaiseksi.

  Lue seuraavaksi: Tuoreessa kuukausiennusteessa karu alku – katso ennuste syys–lokakuulle!

  Joanna Rinne

  Päivitetty 20.9. klo 11.12

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat