Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Suomessa lähiviikkoina ajoittain jo keväisen lämmintä
  Uutiset |

  Uusi kuukausiennuste: Suomessa lähiviikkoina ajoittain jo keväisen lämmintä

  Aurinkoinen helmikuun päivä.
  Helmikuun viimeisinä päivinä pilvisyys vaihtelee ja aurinko näyttäytyy lähes koko maassa. Kuva: Maarit Siitonen, Laukaa, 18.2.2021

  Suomi pysyttelee helmi–maaliskuun vaihteessa ja vielä maaliskuun puolellakin idän kylmän ja lännen lämpimän ilman välissä. Kylmin ilma väistyy tällä viikolla itään ja sää muuttuu viime viikkoja lauhemmaksi, föhn-tuulikin voi lähiviikkoina välillä puhaltaa. Koululaisten talvilomaviikot kuluvat siis ajoittain hyvin lauhassa, ajoittain pakkassäässä.

  Kuluvalla, 22. helmikuuta alkaneella viikolla kuiva korkeapaine vallitsee Keski- ja Etelä-Euroopassa. Matalapaineiden reitti työntyy pohjoisemmaksi Jäämeren seudulle, ja Suomi sekä Skandinavia saavat osansa matalapainesäästä. Tänään tiistaina laaja lumisadealue kulkee Suomen yli itään ja paikoin etelässä ja lännessä on tullut jäätäviäkin sateita. Seuraava sadealue saapuu jo keskiviikkona ja sade tulee sekä lumena että vetenä.

  Sää on kuitenkin lauhtumassa: viikon keskilämpötila on maan länsipuoliskolla 1–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, idässä on lähellä keskimääräistä. Viikon puolivaiheilla sää on Suomessa tuulinen ja lämpötila nousee varsinkin etelässä ja lännessä paikoin 5–8 plusasteeseen. Suomen itäpuolella Venäjällä on kuitenkin edelleen hyvin kylmää ilmamassaa, joka voi ajoittain vyöryä Suomeenkin ja tuoda pakkassään takaisin. Aurinko lämmittää tähän aikaan vuodesta enemmän kuin vielä kuukausi sitten, joten lämpötila nousee päivisin kylmästä ilmasta huolimatta.

  Lue myös: Suomen sää maaliskuussa tilastojen mukaan

  Skandinavian puolella kuluvan viikon keskilämpötila on eteläosassa jopa 5–8 astetta keskimääräistä korkeampi ja Ruotsin eteläosassa lämpötila nousee useina päivinä yli +10 asteeseen. Euroopan keskiosassakin lämpötila on 4–7 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

  Maaliskuun alussa ajoittain keväisen lämmintä

  Maaliskuun ensimmäisellä viikolla Euroopassa vallitsee edelleen korkeapaine ja sää on laajalla alueella tavallista kuivempi. Korkeapaineen painopiste siirtyy kuitenkin hieman lännemmäksi, kohti Britteinsaaria ja Skandinavian eteläosaa. Matalapaineet kulkevat enimmäkseen Jäämeren kautta, joten niiden ja korkeapaineen välinen länsivirtaus Skandien yli voi aiheuttaa Ruotsissa ja Suomessa ajoittain föhn-tuulta. Tähän viittaa myös Skandien länsipuolella Norjassa oleva tavallista suurempi sademäärä ja kuivahko sää vuorten itäpuolella. Föhn-tuuli syntyy, kun kostea ilma kohoaa, kuivuu ylittäessään vuoret ja lämpenee laskeutuessaan vuoriston toisella puolella.

  Ilmakuva talviselta Pirkanmaalta.
  Lauha sää madaltaa lähiviikkoina lumipeitettä. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 17.2.2021

  Viikon keskilämpötila on toisella talvilomaviikolla Suomessa hieman lämpimän puolella, enimmäkseen 0–3 astetta keskiarvon yläpuolella. Itäpuolella Venäjällä on edelleen kylmää, lännessä Skandinaviassa lämmintä. Keskimääräinen lämpötila helmi–maaliskuun vaihteessa on päivällä maan etelä- ja keskiosassa 0–5 pakkasasteessa, pohjoisessa muutaman asteen kylmempi. Öisin on tavallisesti pakkasta vielä koko maassa Ahvenanmaata myöten. Mahdollisessa föhn-tilanteessa tai matalapaineen tuodessa Suomeen lämmintä ilmaa lämpötila voi kohota hetkeksi selvästi keskimääräisen lämpötilan yläpuolelle.

  Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

  Muualla Euroopassa lämpötilapoikkeama on enimmäkseen lämpimän suuntaan. Etelä- ja Keski-Euroopassa viikon lämpötila on laajalti 0–4 astetta keskimääräistä korkeampi, Venäjältä Välimeren itäosaan 0–3 astetta kylmempi. Idempänä Venäjällä on edelleen hyvin kylmää ilmaa.

  Sää jatkuu vaihtelevana maaliskuun puolivaiheilla

  Viimeisellä talvilomaviikolla eli 8.–14. maaliskuuta ei kuukausiennusteen mukaan ole odotettavissa suurta muutosta säähän. Euroopan korkeapaine heikkenee ja matalapainetoiminta voi voimistua Pohjois-Euroopassa. Norjassa sademäärä pysyy tavallista korkeampana, Suomessa poikkeama keskimääräiseen on pieni. Suomi pysyy edelleen lännen lämpimän ja idän kylmän ilman välissä, eli todennäköisesti sää vaihtelee viikon aikana kylmän ja lämpimän välillä.

  Maaliskuun puolivälin jälkeen kuukausiennuste on sekä lämpötilan että sademäärän suhteen lähellä keskimääräistä. Ennusteen epävarmuus kasvaa jo selvästi, mutta toteutuessaan se tarkoittaisi maan etelä- ja paikoin keskiosassakin päivisin hieman nollan yläpuolelle kohoavaa lämpötilaa. Yöt olisivat vielä pakkasella.

  Keskimääräisenä vuotena terminen kevät alkaa etelässä sekä paikoin lännessä maaliskuun loppupuolella.

  Lue seuraavaksi: Helmikuun viimeinen viikko alkaa – Suomeen sekä lumipyryä että lauhaa

  Anna Latvala

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa