Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Helmikuun viimeinen viikko alkaa – Suomeen sekä lumipyryä että lauhaa
  Uutiset |

  Helmikuun viimeinen viikko alkaa – Suomeen sekä lumipyryä että lauhaa

  Talven 2021 lumia.
  Helmikuu on ollut kylmä ja lumisateinen, mutta nyt sää on lauhtumassa ainakin väliaikaisesti. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 20.2.2021

  Helmikuun viimeinen viikko alkoi varhain maanantaina pakkassäässä lähes koko Suomessa, mutta muutos on tulossa. Lähipäivinä saadaan sekä lumi- että vesisadetta ja sää lauhtuu.

  Viikonloppuna satoi reippaasti lunta, esimerkiksi Kuopion Savilahden mittausasemalla lumensyvyys oli perjantaiaamuna kello kahdeksan 52 senttimetriä ja tänään maanantaina samaan aikaan 70 senttimetriä. Tällä viikolla lumitilanteeseen vaikuttavat sekä lumisateet että lauhtuva ilma vesisateineen. Varsinkin lounaassa lumipeite ohenee.

  Tiistaina aamulla lännestä leviää uusi matalapaine lumisateineen. Lunta pyryttää koko maan pituudelta ja enimmäkseen kaakosta puhaltava tuuli on puuskissa navakkaa tai jopa kovaa. Lunta kertyy päivän aikana laajalti 10–20 senttimetriä, lähinnä lounaassa sekä Pohjois-Karjalassa satelee vähemmän.

  Lumipyry valtaa tiistaina Suomen, mutta lounaassa sade muuttuu pian vesisateeksi.
  Tiistaina lumipyry valtaa Suomen, mutta lounaassa sade muuttuu pian vesisateeksi.

  Viikonlopun sateiden jäljiltä osa teistä on vielä paikoin jäisiä, ja jään päälle satava lumi voi tehdä kelistä entistäkin huonomman. Tiistain sadealue voi tuoda maan etelä- ja länsiosaan vielä lisää jäätävää vesisadetta, etenkin lumisateen jäljessä. Lounaassa tulee sään lauhtuessa tavallistakin vesisadetta. Tuuli heikkenee yötä kohti.

  Tiistaiaamuna itärajan lähettyvillä idässä ja pohjoisessa pakkanen voi olla vielä kireää ennen pilvisyyden runsastumista. Päivällä lounaisrannikolla lämpötila nousee jo 0–2 plusasteeseen, mutta sää kylmenee kohti itää ja pohjoista, jossa on enimmäkseen 12–16 pakkasastetta.

  Lue myös: Jäätävä sade ja jäätävä tihku virittävät autoille jääkentän

  Lumikertymä tiistaina 23.2.2021
  Tiistaina lunta sataa eniten Suomenlahden itäosasta Perämerelle yltävällä alueella.

  Viikon puolivälissä lauhtuvaa

  Sateet väistyvät myöhään illalla ja yöllä suurimmaksi osaksi Suomen itäpuolelle, keskiviikkoaamuna maan itäosassa voi sadella vielä vähän lunta. Seuraava sadealue on kuitenkin lähestymässä ja leviää Suomeen jo keskiviikon aikana. Sateet tulevat maan itä- ja pohjoisosassa lumena, etelässä ja lännessä sade on vähäisempää ja tulee laajalti vetenä. Jäätäväkin sade on edelleen mahdollista varsinkin maan keskiosassa.

  Etelätuuli voimistuu keskiviikkona jälleen kohtalaiseksi ja kääntyy sateiden jäljessä maan etelä- ja keskiosassa länteen. Sää on päivällä entistäkin lauhempi etelässä ja lännessä, lounaisrannikolla lämpötila voi nousta paikoin +5 asteeseen. Idässä ja pohjoisessa on vielä 5–10 pakkasastetta, mutta sää on muuttumassa sielläkin lauhempaan suuntaan.

  Torstain vastaisena yönä lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa laajalti nollan yläpuolella.

  Jäätävä sade kuorrutti auton.
  Viikonloppuna jäätävä sade kuorrutti pinnat paikoin jäähän ja lisää jäätäviä sateita tulee vielä viikon kuluessa. Kuva: Foreca, Vantaa, 21.2.2021

  Torstaina Suomessa vallitsee enimmäkseen kohtalainen länsituuli. Pilvisyys on maan keskivaiheilta eteläiseen Lappiin vaihtelevaa, mutta maan eteläisimmillä ja pohjoisimmilla alueilla runsasta. Lännestä leviää maan etelä- ja keskiosaan hajanaisia vesisateita.

  Suomen ylle virrannut lämmin ilma sekä mahdollisesti myös föhn-tuuli nostavat lämpötilaa torstaina. Lämpötila nousee etelässä ja maan keskivaiheilla laajalti 2–5 plusasteeseen, paikoin lounaassa ja etelässä jopa 5–8 plusasteeseen. Suojasää voi yltää pohjoiseen asti, mutta ainakin Lapin pohjoisosassa lämpötila pysynee heikon pakkasen puolella.

  Suomi on kuluvalla viikolla lauhtuvasta säästä huolimatta edelleen idän kylmän ja lännen lämpimän ilmamassan välissä. Matalapaineiden vyöryessä Suomeen myös kylmä ilma väistyy itään, mutta jää kuitenkin lähistölle ja lauhtuminen voi jäädä väliaikaiseksi. Tämänhetkisen ennusteen mukaan torstain jälkeen sää viilenee hitaasti, mutta pysyy edelleen viime viikkoja lauhempana. Lämpimin ilma jää Ruotsin puolelle, ja Ruotsin eteläosassa lämpötila nousee jo tänään maanantaina aurinkoisilla alueilla paikoin +10 asteen tienoille.

  Lue seuraavaksi: Kevättalven kuukausiennuste tuo rajun muutoksen: Tältä näyttää talvilomien sää

  Anna Latvala

  Päivitetty 22.2. klo 13.44

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa