Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Myrsky riepottelee Suomea alkuviikolla – ensi viikko erittäin lauha: “Tässä ehkä hätyytellään marraskuun lämpöennätystä”
  Uutiset |

  Myrsky riepottelee Suomea alkuviikolla – ensi viikko erittäin lauha: “Tässä ehkä hätyytellään marraskuun lämpöennätystä”

  Syysmyrsky Ailan tuulta ja aallokkoa Lohtajalla.
  Marraskuu alkaa tuulisena. Arkistokuva: Matti Hietala

  Tuuli voimistuu Suomessa todennäköisesti myrskyksi maanantaina. Ensi viikon alussa lämpötila voi kohota paikoin jopa 13 plusasteen tienoille.

  Lauantain vastaisena yönä pohjoisessa Lapissa saatetaan mitata paikoin 15–25 pakkasasteen lukemia. Lauantaina päivälläkin Lapissa on laajalti pakkasta. Sunnuntaiksi sää lauhtuu ja muuttuu viikonlopun jälkeen tuuliseksi, jopa myrskyisäksi.

  – Maanantain ja tiistain aikana Suomen länsipuolella kohti pohjoista liikkuva laaja matalapaine tuo Suomeenkin runsaita sateita. Merellä etelän ja lounaan välinen tuuli voimistuu maanantain aikana todennäköisesti myrskyksi asti. Puuskat ovat merellä voimakkaita, jopa yli 25 m/s, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Ennuste maanantai-iltapäivälle 2.11.2020.
  Ennuste maanantai-iltapäivälle 2.11.2020. Kuva: Foreca

  Jo sunnuntaina tuuli kääntyy puhaltamaan etelästä ja voimistuu kohtalaiseksi, länsirannikolla puuskat ovat kovia.

  – Maanantaina eteläkaakkoinen, illalla jo maan länsiosassa lounaasta päin puhaltava tuuli voimistuu vähitellen maa-alueillakin laajalti navakaksi. Myrskypuuskia on suuressa osassa maata, ennustaa Anna Latvala.

  Katso tuuliennuste marraskuun alkuun!

  Voimakas tuuli jatkuu vielä tiistain vastaisena yönäkin, mutta pahimmat tuulet väistyvät sen jälkeen. Tiistaina lounaanpuoleinen tuuli on maa-alueilla enimmäkseen kohtalaista, lähinnä Lapissa voi olla vielä navakkaa tuulta ja kovia puuskia.

  Tulvakeskuksen mukaan länsirannikon jokivesistöjen vedenkorkeudet ovat nousseet tulvalukemiin jo aiemmista sateista Vaasan seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Perämeren alueella. Vesi on noussut monin paikoin alavimmille pelloille. Vedenkorkeudet ovat kuitenkin kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Ensi viikon alun sateet voivat kääntää vedenkorkeudet uudelleen nousuun.

  Päästäänkö lähelle marraskuun lämpöennätystä?

  Lounaisvirtauksen mukana Suomeen saapuu viikon taitteessa myös hyvin lauhaa ilmaa.

  – Lounaassa, varsinkin saaristossa, lämpötila voi olla tämänhetkisen ennusteen mukaan ensi viikon alussa 13 asteen tienoilla, joten tässä ehkä hätyytellään marraskuun lämpöennätystä. Sää lauhtuu Pohjois-Lappia myöten, sielläkin lämpötila nousee useita asteita nollan yläpuolelle ja sade tulee enimmäkseen vetenä, toteaa Anna Latvala.

  Marraskuun lämpöennätys Suomessa on 14,3 astetta. Se on mitattu 3. marraskuuta 2015, paikkana Kemiönsaari.

  Lauha ja tuulinen sää jatkuu vielä alkuviikon jälkeenkin, mutta tuuli kääntyy puhaltamaan lännempää. Tuuli on enimmäkseen kohtalaista, paikoin se voi voimistua navakaksikin. Puuskat ovat ajoittain kovia.

  Lapissa lämpötilat pysyvät ensi viikolla yleisesti nollan yläpuolella, mutta ajoittain voi olla heikkoa pakkasta. Maan etelä- ja keskiosassa on päivisin enimmäkseen 5–10 astetta eikä lämpötila juuri laske öisinkään.

  – Voimakas länsivirtaus johtuu nyt siitä, että matalapaineiden reitti kulkee Jäämeren ja Norjanmeren pohjoisosan yllä ja Länsi-Eurooppaan on vähitellen vahvistumassa korkeapaine. Näiden välille muodostuva länsituuli puhaltaa Suomeen Skandien yli ja ajoittain on föhn-tuultakin, kertoo Anna Latvala.

  Kuukausiennuste: Marraskuun alkupuolisko on lauha

  Tuoreessa kuukausiennusteessa marraskuun ensimmäinen viikko näyttääkin ajankohtaan nähden lämpimältä ja myös keskimääräistä sateisemmalta, etenkin maanantain runsaiden sateiden takia. Ensi viikon keskilämpötila on Suomessa pääasiassa 2–4 astetta ajankohdan keskimääräisten lukemien yläpuolella. Tilastojen mukaan loka–marraskuun vaihteessa keskimääräinen ylin lämpötila on maan eteläosassa laajalti 4–6 astetta, maan keskiosassa 0–6 astetta ja pohjoisessa -4 ja 0 asteen välillä.

  Marraskuun toisella kokonaisella kalenteriviikolla korkeapaine vahvistuu Britteinsaarten ja Skandinavian seudulla. 

  – Sää muuttuu Suomessakin kuivempaan suuntaan, mutta on edelleen keskimäärin lämpimän puolella. Jos Suomi jää korkeapaineen itäreunan tuntumaan, virtaus on kuitenkin ainakin ajoittain pohjoisesta ja päivien välillä voi olla paljonkin vaihtelua, sanoo Anna Latvala.

  Marraskuun puolivälin jälkeen säätilanne näyttää kuukausiennusteessa melko keskimääräiseltä ajankohtaan nähden.

  – Vähän tavallista lauhempi sää voi kuitenkin jatkua, toteaa Anna Latvala.

  Lue myös: Lapissa −17 astetta ja vielä kylmempää tulossa – lämpötilaero etelään yli 25 astetta

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 30.10. klo 17.25

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa