Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Selvästi tavanomaista kylmempää ainakin pari viikkoa…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Selvästi tavanomaista kylmempää ainakin pari viikkoa – näin edetään kohti joulua!

Lumihiutaleita ja joulun tunnelmaa.
Viikon ennusteessa on pakkasia ja lumisateita. Arkistokuva: Maija Savolainen, Nurmes

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tällä ja ensi viikolla reilusti ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempänä, mutta viikkojen sisällä on vaihtelua pakkaslukemissa. Ajoittain edessä on sakeitakin lumisateita. Tämän hetken ennusteen mukaan kylmin tilanne voi purkautua ennen joulua.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 26. marraskuuta.

– Sää jatkuu tuoreen kuukausiennusteen mukaan selvästi tavanomaista kylmempänä kahden viikon ajan. Joulukuun puolivälin tienoilla ennusteen epävarmuus kasvaa kuitenkin jo merkittävästi, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 26.11.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

27.11.–3.12.

(Viikko 48)

Sää on 1–7 astetta tavanomaista kylmempää. Lumisateita tulee monin paikoin. Viikon sademäärä on kuitenkin kuukausiennusteen mukaan melko lähellä keskimääräistä tai vähän keskimääräistä pienempi.Hyvä

4.–10.12.

(Viikko 49)

Sää jatkuu keskimääräistä kylmempänä koko maassa. Sademäärä on lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista pienempi.Kohtalainen

11.–17.12.

(Viikko 50)

Säätyyppi saattaa muuttua lauhempaan suuntaan, mutta edelleen osassa maata voi olla vähän keskimääräistä kylmempää. Sateita saattaa tulla vähän tavanomaista enemmän.Heikko

18.–24.12.

(Viikko 51)

Suomen säässä ei tapahdu edelliseen viikkoon verrattuna suurta muutosta. Viikon keskilämpötilat ovat melko lähellä tavanomaisia, sademäärät mahdollisesti paikoin vähän tavanomaista suurempia.Heikko

25.–31.12.

(Viikko 52)

Lämpötilojen osalta ennusteessa ei näy merkittävää poikkeamaa tavanomaiseen. Sademäärä voi olla hieman keskimääräistä suurempi.Heikko

Marraskuun 27. päivä alkanut viikko: Pakkasia ja lumisateita – jopa 6–7 astetta keskimääräistä marras–joulukuun vaihdetta kylmempää

Sää on Suomessa kuluvalla viikolla ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää.

– Suurin poikkeama tavanomaisesta on maan länsiosassa, missä on 6–7 astetta kylmempää kuin tavanomaisesti. Suurimmassa osassa maata poikkeama on 1–5 astetta, Joonas Koskela kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suomi kuuluu pohjoisen korkeapaineen alueen ja eteläisten matalapaineiden väliin.

– Tämän vuoksi kylmä, enimmäkseen koillisenpuoleinen ilmavirtaus jatkuu. Valtaosa sateista jäänee matalapaineiden takia Suomen eteläpuolelle, mutta lumisateita on odotettavissa viikon kuluessa meilläkin. Viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan melko lähellä tavanomaista tai vähän tavanomaista pienempi.

Tiistain ja keskiviikon aikana kaakosta saapuva lumipyry leviää Suomeen ja huonontaa ajokeliä laajalti. Pakkaset heikkenevät maanantain lukemista lumipyryn ajaksi, mutta sää kylmenee uudelleen loppuviikon mittaan.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kylmä ilmamassa kattaa tällä viikolla Pohjois-Euroopan lisäksi Britteinsaaret ja suuren osan Keski-Eurooppaa.

– Euroopassa vain Välimerellä on tavanomaista lämpimämpää. Matalapaineiden liikkuessa edelleen varsin eteläisellä reitillä on sademäärä suuressa osassa Eurooppaa kuluvalla viikolla selvästi keskimääräistä suurempi. Sateen olomuoto vaihtelee veden ja lumen välillä. Päivälämpötila on Euroopan alueella, etenkin Keski-Euroopan pohjoisosassa ja idässä laajalti nollassa tai pakkasella. Öisin pakkasia on suurimmassa osassa Euroopan mannerta, Joonas Koskela sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Joulukuun 4. päivä alkava viikko: Edelleen selvästi keskimääräistä kylmempää säätä Suomeen

Kuukausiennusteen valossa suursäätilassa ei tapahdu kovin merkittävää muutosta joulukuun ensimmäiselle täydelle kalenteriviikolle siirryttäessä.

– Korkeapaineen alue pysyy Suomen pohjoispuolella ja ilmavirtauksen todennäköisin suunta on idän ja pohjoisen väliltä. Sää jatkuu selvästi keskimääräistä kylmempänä – poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on Suomessa 3–5 astetta. Kuukausiennusteen perusteella viikon sademäärä jää koko Pohjois-Euroopan alueella tavanomaista pienemmäksi, mutta lumisateita on silti odotettavissa ajoittain eri puolille Suomea, Joonas Koskela kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Euroopan alueella matalapaineiden painopiste on 4. joulukuuta alkavalla viikolla selvemmin Atlantilla ja Itä-Euroopan yllä.

– Selvästi tavanomaista sateisempia alueita on ennusteen mukaan Espanjassa, Portugalissa, Britteinsaarilla ja Ranskan länsiosassa sekä mantereen kaakkoisosassa. Varsinkin Itä-Euroopan voimakkaat matalapaineet voivat vetää kylmää ilmaa pohjoisesta myös keskisen Välimeren seudulle saakka.

Joulukuun 11. päivä alkava viikko: Viikon keskilämpötilat Suomessa tavanomaisia tai vähän keskimääräistä kylmempiä

Joulukuun 11. päivä alkavalla viikolla ennusteen epävarmuus kasvaa jo selvästi.

– Näyttää siltä, että Pohjois-Euroopan yllä ollut tavanomaista kylmemmän ilman alue heikkenee selvästi. Sää voi kuitenkin jatkua hieman keskimääräistä kylmempänä, mutta poikkeama ei kuitenkaan ole suuri, Joonas Koskela sanoo.

Viikon sademäärä on ennusteen mukaan Suomessa vähän keskimääräistä suurempi.

– Atlantilla oleva matalapaineen alue siirtyy näillä näkymin pohjoisemmaksi, mikä voisi mahdollistaa lauhemmat ja kosteammat ilmavirtaukset Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan. Euroopassa sateita tulee tavanomaista enemmän mantereen länsiosassa ja Britteinsaarilla. Sää muuttuu suurimmassa osassa Eurooppaa myös tavanomaista lämpimämmäksi.

Joulukuun 18. ja 25. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää joulun tienoo?

Tämän kuukausiennusteen mukaan 18. joulukuuta alkavan viikon säätyyppi on edeltävän viikon kaltainen.

– Atlantilla oleva matalapaineen alue voi tuoda tavanomaista runsaampia sateita Britteinsaarten ja Keski-Euroopan pohjoisosan yli Pohjois-Eurooppaan. Suomen yllä sademäärän poikkeama on kuitenkin melko pieni. Välimerellä on tavanomaista vähäsateisempaa. Samalla Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä Britteinsaarille ja osaan Skandinaviaakin voi levitä keskimääräistä lauhempaa ilmaa. Lämpötilaennusteessa ei näy Suomessa merkkejä tavanomaisesta poikkeavasta säästä, jonka vuoksi joulun säästä on vielä vaikea tehdä suurempia johtopäätöksiä, Joonas Koskela toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat jouluaaton tienoilla maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen −2 ja 2 asteen välillä, idässä 0–4 pakkasastetta ja pohjoisessa 0–8 pakkasastetta.

Valkean joulun esiintyvyys tilastojen mukaan 1991–2020.
Valkean joulun esiintyvyys tilastojen mukaan 1991–2020.

Joulukuun 25. päivä alkavalla vuoden viimeisellä viikolla Pohjois-Eurooppa saattaa kuulua matalapaineen alueeseen, mutta ennuste on jo hyvin epävarma.

– Sademäärä voi Suomessa olla hieman keskimääräistä suurempi, mutta lämpötilojen osalta ennusteessa ei näy merkittävää poikkeamaa. Muualla Euroopassa sää voi olla jo laajalti selvästi keskimääräistä lämpimämpää ja varsinkin läntisessä Euroopassa myös tavanomaista sateisempaa, mutta ennustettavuus on heikko, Joonas Koskela sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Talven pitkä ennuste julki: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 27.11.2023 klo 19.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat