Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Supertaifuuni Goni voimistui nopeasti – jyrää Filippiineille jopa nelosluokan hurrikaania vastaavalla voimalla
  Uutiset |

  Supertaifuuni Goni voimistui nopeasti – jyrää Filippiineille jopa nelosluokan hurrikaania vastaavalla voimalla

  Supertaifuuni Goni etenee kohti Filippiinejä.
  Supertaifuuni Goni etenee kohti Filippiinejä. Kuva: Foreca

  Supertaifuuni Goni moukaroi Filippiinejä sunnuntain ja maanantain aikana.

  Tyynellämerellä kohti Filippiinejä liikkuva supertaifuuni Goni on voimistunut nopeasti. Filippiineillä taifuunin nimeksi on annettu Rolly.

  Perjantaina päivällä Suomen aikaa taifuuni vastaa voimakkuudeltaan nelos- ja viitosluokan rajalla olevaa hurrikaania viisiportaisella Saffirin–Simpsonin asteikolla.

  – Taifuuni on pienikokoinen, mutta voimakas. Kymmenen minuutin keskituuli on yli 50 m/s, puuskat ovat pahimmillaan 70–80 m/s ja taifuuni voi yhä hieman voimistua. Se liikkuu meren yllä jonkin aikaa viitosluokan hurrikaania vastaavana myrskynä ennen heikkenemistään takaisin nelosluokkaan. Goni jyrää Filippiinien suurimman saaren Luzonin yli Suomen aikaa sunnuntaina päivällä, Filippiinien aikaa sunnuntaina illalla ja maanantain vastaisena yönä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Taifuuni iskee maihin todennäköisesti nelosluokan hurrikaania vastaavalla voimalla. Taifuunin keskus kulkee melko läheltä Filippiinien pääkaupunkia Manilaa.

  – Näyttää siltä, että taifuuni ei heikkene merkittävästi myrskyn lähestyessä maata. Aallokko on korkeaa ja rannikolla merenpinta nousee. Rankkasateita tulee etenkin Manilan ympäristössä, paikoin yli 250 mm vuorokaudessa. Maaston korkeuserot vielä lisäävät tulvimista, sanoo Anna Latvala.

  Katso videolta, miten supertaifuuni Goni etenee!

  Rantautumisen jälkeen taifuuni heikkenee nopeasti. Filippiinien ylityksen jälkeen myrsky jatkaa matkaansa kohti Vietnamia ja tuo sinne runsaita sateita ensi viikon loppupuolella. Vietnamissa on viime aikoina kärsitty runsaista sateista ja pahoista tulvista. Viimeksi taifuuni Molave iski Vietnamiin aiemmin tällä viikolla. Ennen Vietnamia Molave runteli myös Filippiinejä.

  Lue myös: Mitä ovat taifuunit?

  Seuraava taifuuni on jo kehittymässä Tyynellämerellä. Myrsky on saanut nimekseen Atsani.

  – Atsani voimistuu ensi viikon alussa ja kulkee pohjoisempaa reittiä kuin Goni. Tämänhetkisissä ennusteissa se joko väistää Filippiinit tai osuu Filippiinien pohjoisosaan, toteaa Anna Latvala.

  Lue myös: Lapissa −17 astetta ja vielä kylmempää tulossa – lämpötilaero etelään yli 25 astetta

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa