Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore ennuste: Näin kesämyräkkä ravistelee Suomea – tuulituhot mahdollisia
Uutiset |

Tuore ennuste: Näin kesämyräkkä ravistelee Suomea – tuulituhot mahdollisia

Tuulista on länsirannikolla.
Tuulet voimistuvat viikonlopun aikana. Sunnuntaina erityisesti maan länsiosassa voimakkaat tuulen puuskat voivat aiheuttaa pientä vahinkoa, maanantaina voimakkaimmat tuulet ovat pohjoisessa. Arkistokuva: Keijo Väänänen, Kustavi

Viikonloppuna kannattaa pidellä hatuista kiinni, sillä tuuli on yltymässä. Suomeen on saapumassa kesämyräkän mukana runsaitakin sateita ja ajoittain tuulen puuskat ovat maa-alueillakin niin voimakkaita, että pienialaista tuulituhoa voi syntyä. Tuulisinta on sunnuntaina lännessä ja maanantaina pohjoisessa. Tuulen puuskat voivat paikoin lähennellä myrskylukemia (21 m/s).

Britteinsaarille on lauantaiaamuna syntynyt matalapaineen osakeskus, joka liikkuu kohti Skandinaviaa ja samalla se syvenee eli voimistuu. Matalapaine liikkuu kahden erilaisen ilmamassan rajamaastossa: matalan länsipuolella on Atlantin merellistä ja viileää ilmaa, itäpuolella puolestaan hyvin helteinen sektori. Osassa keskistä ja itäistä Eurooppaa lämpötila kohoaa matalapaineen itäpuolella lauantaina yli 30 asteeseen.

Suuret lämpötilaerot saavat matalapaineen yltymään kesämyräkäksi, kun se matkaa viikonlopun aikana Britteinsaarilta kohti Skandinavian pohjoisia osia ja Jäämerta. Ilmamassojen rajavyöhykkeelle syntyy runsaita sateita ja ukkosiakin. Rajujakin ukkoskuuroja on muodostumassa, mutta näillä näkymin ne jäävät pääosin Suomen etelä- ja kaakkoispuolelle Baltiaan ja Venäjälle.

Kuluvana viikonloppunakin on useita kesätapahtumia, joihin nopeasti vaihteleva sää voi vaikuttaa. Esimerkiksi Turun Ruisrockissa kannattaa varautua runsaaseen sateeseen sunnuntaiaamuna ja voimakkaisiin tuulen puuskiin sunnuntai-iltapäivästä alkaen.

Katso videolta viikonlopun sää -ja tuuliennuste:

Lauantaina kuurosateita

Lauantaiaamun aikana kuurosateita on kehittynyt varsinkin Suomenlahdella ja etelärannikon tuntumassa, myös ukkosta on ollut ilmassa. Iltapäivällä kuurosateiden painopiste siirtyy maan keskiosaan ja paikoitellen kuullaan ukkosen jyrähtelyä. Aurinkoisimmat seudut löytyvät kuurosaderintaman jälkipuolella etelä-, lounais- ja länsirannikoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötila on suuressa osassa maata lähellä 20 astetta – maan etelä- ja keskiosassa jäädään aavistuksen tästä rajapyykistä, kun taas pohjoisessa se ylittyy niillä alueilla, missä aurinko paistaa kunnolla pilviverhon läpi.

Seuraa reaaliaikaista sadetutkaa!

Maan eteläosassa on tullut lauantaiaamuna sade- ja ukkoskuuroja. Kuvassa upea kaksoissateenkaari.
Maan eteläosassa on tullut lauantaiaamuna sade- ja ukkoskuuroja. Kuvassa upea kaksoissateenkaari. Kuva: Tanja, Kerava, 6.7.2024

Sunnuntaina runsaita sateita ja kovia puuskia – tuulituhot mahdollisia

Sunnuntain vastaisena yönä kesämyräkän vaikutukset alkavat tuntua Suomessa, kun lounaasta saapuu maahamme runsaita sateita. Sunnuntaiyönä ja -aamuna taivas aukeaa maan länsiosassa, iltapäivään mennessä saderintama on saavuttanut jo itäisen ja pohjoisenkin Suomen.

Saderintaman itäpuolella kohti pohjoista nousee etelämpää Euroopasta hyvin lämmintä ilmaa, ja heti Suomen rajojen itäpuolella lämpötila kohoaa jopa 30 asteeseen. Saderintaman itäreunassa kehittyy myös voimakkaita ukkosia, ja ne saattavat liikkua iltapäivällä hyvin lähellä kaakkoisrajaa. Jos ne yltävät Suomen kaakkois- tai itärajalle, voi ukkoskuuroihin liittyä ärhäköitä ukkospuuskia.

Saderintaman jälkipuolella maan länsiosassa sää muuttuu sunnuntai-iltapäivänä aurinkoiseksi. Auringonpaisteessa lämpötila kohoaa lähelle 20 astetta, samaten myös Pohjois-Lapissa 20 asteen lukemat ovat mahdollisia ennen sateen alkamista. Runsaimmassa sateessa värjötellään 15 asteessa tai sen alapuolella.

Tarkista 10 vuorokauden paikkakuntakohtainen ennuste täältä!

Sunnuntaina iltapäivällä ja illalla kovia (yli 14 m/s) tuulen puuskia koetaan laajoilla alueilla sisämaassakin. Lounais- ja länsirannikolla sekä paikoin muuallakin voimakkaimmat puuskat voivat yltyä lähelle myrskylukemia (21 m/).
Sunnuntaina iltapäivällä ja illalla kovia (yli 14 m/s) tuulen puuskia koetaan laajoilla alueilla sisämaassakin. Lounais- ja länsirannikolla sekä paikoin muuallakin voimakkaimmat puuskat voivat yltyä lähelle myrskylukemia (21 m/s).

Sateen lisäksi sunnuntaina kannattaa huomioida puuskainen lounaistuuli. Erityisesti läntisillä merialueilla ja länsirannikolla tuulen puuskat voivat olla myrskylukemissa, yli 21 m/s. Laajalti maan etelä- ja länsiosassa esiintyy kovia puuskia, yli 14 m/s, myös sisämaassa. Turun alueelle ennustetaan myöhään iltapäivällä 16–18 m/s puuskia, mikä voi esimerkiksi Ruisrockin festarialueella lennättää telttoja ja aiheuttaa muutakin pientä tuulivahinkoa.

Sunnuntaina tuulen puuskat voivat muuallakin läntisessä Suomessa aiheuttaa paikallista tuulituhoa. Kun tuulen puuskat ovat kesällä yli 14 m/s, voi puista katketa suuriakin oksia ja kun puuskat lähestyvät 20 m/s rajaa, kokonaisia puita voi kaatua. Roudattomana aikana tuulituhoja syntyy herkemmin kuin talviaikana, koska roudan puuttuessa ja painavan lehtimassan aikana puut kaatuvat herkemmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maanantaina voimakkaiden tuulen puuskien painopiste siirtyy maan pohjoisosaan. Erityisesti Perämereltä kohti Itä-Lappia yltävällä alueella kovimmat puuskahuiput voivat olla noin 20 m/s.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Kesäisiä sadekuuroja ja hiljalleen lämpimämpää säätä

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 6.7.2024 klo 11.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat