Sääuutiset ja blogi> Kaksi lumimyräkkää iskee Suomeen: Näille alueille lunta jopa 15–30…
Uutiset |

Kaksi lumimyräkkää iskee Suomeen: Näille alueille lunta jopa 15–30 senttimetriä, osaan maata myös vettä ja räntää

Lumisade heikensi ajokeliä Ylöjärvellä.
Lumi- ja räntäsateet huonontavat ajokeliä viikonloppuna ja ensi viikolla. Maan etelä- ja keskiosassa osa sateista on vettä. Arkistokuva: Ari Branthin

Suomeen on tulossa lumimyräkkä sekä lauantaina että maanantaina, osassa maata sateita tulee myös vetenä ja räntänä. Eniten lunta on tulossa itään ja pohjoiseen – Pohjois-Karjalassa ja maan pohjoisosassa lunta voi sataa kahden myräkän aikana yhteensä 15–25 senttimetriä, Keski-Lapissa jopa 25–30 senttimetriä. Myös tuuli voimistuu. Myräköiden välissä sunnuntaipäivää vietetään kuitenkin laajalti poutaisessa ja osassa maata aurinkoisessakin säässä, lämpötilakin nousee paikoin yli 5 plusasteeseen. Myös ensi viikolle on näkyvissä monenlaista säätä.

Sää on viikonloppuna ja ensi viikolla vaihtelevaa.

– Laajat sadealueet liikkuvat Suomen yli lauantaina ja maanantaina, lisäksi ensi viikolla maan etelä- ja keskiosan yli saattaa liikkua uusia lumisadealueita. Etelässä päivälämpötilat pysyvät plussalla, maan keskiosassa tilanne vaihtelee ja pohjoisessa pysytään päivisinkin pakkasen puolella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Eniten lunta on tulossa lauantaina ja maanantaina itään ja pohjoiseen.

– Kolmen vuorokauden lumikertymä lauantaista maanantaihin on ennusteen mukaan Pohjois-Karjalassa ja maan pohjoisosassa 15–25 senttimetriä, Keski-Lapissa jopa 25–30 senttimetriä, Joanna Rinne kertoo.

Näin viikonloppu etenee: Lauantaiksi lumipyryä, räntää ja vettä – sunnuntaina nähdään paikoin aurinkoa

Sää pilvistyy perjantain mittaan lännestä alkaen. Samalla etelänpuoleinen tuuli voimistuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana Suomeen leviää sateita lännestä. Aivan etelässä lämpötila pysyy nollan vaiheilla yölläkin, muuten maan etelä- ja keskiosassa ollaan −5 ja 1 asteen välillä. Lapissa pakkasta on yöllä enimmäkseen 5–15 astetta.

– Sateet tulevat aluksi lumena, mutta muuttuvat maan etelä- ja keskiosassa lauantaina lännestä alkaen rännäksi ja vedeksi. Lauantain aikana sadealue levittäytyy koko Suomeen. Tuuli on puuskaista koko maassa. Etenkin lounaisilla merialueilla jopa myrskypuuskat ovat mahdollisia, Joanna Rinne ennustaa.

Sateet huonontavat ajokeliä. Lumikertymät ovat osassa maata reiluja.

– Lunta tulee lauantain aikana Suomessa laajalti 5–10 senttimetriä, pohjoisessa jopa 10–15 senttimetriä. Maan etelä- ja keskiosassa, etenkin etelä- ja länsirannikolla, osa sateista tulee kuitenkin vetenä.

Katso videolta ennuste maanantaille asti!

Päivälämpötila on lauantaina maan etelä- ja keskiosassa 1–4 astetta, Lapissa enimmäkseen −5 ja 2 asteen välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sunnuntain vastaisen yön aikana sateet väistyvät Suomen itäpuolelle. Yölämpötila on maan etelä- ja keskiosassa laajalti nollan tuntumassa, mutta Pohjanmaan suunnalla pakkasta on useampi aste. Lapissa on pakkasta 5–15 astetta.

– Sunnuntai on poutainen päivä, osassa maata myös aurinkoinen. Paikoin taivaalla on kuitenkin pilvilauttaa. Sunnuntain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 2–6 astetta, pohjoisessa on pakkasta laajalti 1–6 astetta, Joanna Rinne sanoo.

Maanantain vastaisena yönä maan etelä- ja länsiosassa lämpötilat ovat 1–3 plusasteessa. Pohjois-Karjalan suunnalla on pakkasta 1–3 astetta ja pohjoisessa pakkasta on enimmäkseen 5–15 astetta.

Maanantaina uusi lumimyräkkä tuo Lappiin jopa 10–20 senttimetriä lunta – osaan maata vettä ja räntää

Maanantaina Suomen yli liikkuu matalapaineen keskus ja siihen liittyvä laaja sadealue. Sateita tulee lumena, räntänä ja vetenä.

– Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa pääosin vetenä, pohjoisessa lumena. Lapissa uutta lunta tulee 10–20 senttimetriä. Tuuli on jälleen puuskaista koko maassa, Joanna Rinne ennustaa.

Maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötila on maanantaina 1–5 plusastetta, pohjoisessa laajalti 1–5 pakkasastetta. 

Miltä näyttää ensi viikon jatko?

Tiistai on tämän hetken ennusteen mukaan poutainen ja enimmäkseen aurinkoinen päivä.

– Keskiviikkona ja torstaina maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu näillä näkymin lumisateita, mutta pohjoisessa on aurinkoista. Etelässä päivälämpötilat pysyvät koko ensi viikon ainakin asteen tai pari plussalla, mutta maan keskiosassa päivälämpötilat jäävät ajoittain pakkaselle päivästä riippuen. Loppuviikolla sää pilvistyy ja Suomen yli liikkuu lisää sateita. Samalla sää lauhtuu ainakin osassa maata, Joanna Rinne kertoo.

Kylmiä öitä on odotettavissa ensi viikollakin.

– Tiistaista alkaen maan etelä- ja keskiosassa on öisin enimmäkseen 1–10 pakkasastetta, paikoin mahdollisesti enemmänkin, pohjoisessa on öisin enimmäkseen 15–30 pakkasastetta. Viikonloppuna myös yölämpötilat saattavat ainakin osassa maata lauhtua, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 18.3.2023 klo 11.50

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat