Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikon alkupuolella jopa 22–24 astetta: ”Iloitkaa alkuviikosta ja varautukaa kosteampaan loppuviikkoon”
  Uutiset |

  Viikon alkupuolella jopa 22–24 astetta: ”Iloitkaa alkuviikosta ja varautukaa kosteampaan loppuviikkoon”

  Aurinkoa ja sadetta.
  Viikon mittaan on luvassa niin aurinkoa kuin sateitakin. Kuvat: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 18.5.2022 ja Matti Hietala, Vaasa, 12.6.2021

  Tällä viikolla viikon alku on laajalti poutainen ja osassa maata jo kesäisen lämmin – lämpötilat kipuavat paikoin 22–24 asteen lukemiin. Viikon edetessä sää kuitenkin viilenee ja muuttuu sateisemmaksi. Tämän hetken ennusteissa on myös kaatosateita.

  Suomi on alkuviikolla korkeapaineen vaikutuspiirissä. Viikon puolivälin vaiheilla meille saapuu matalapaine.

  – Viikon lämpimimmät hetket ovat alkuviikolla maanantaista keskiviikkoon, Lapissa osittain vielä torstainakin. Sen jälkeen säätyyppiin on tulossa mahdollisesti pitkäkestoisempi muutos. Se tarkoittaisi matalapainevoittoista ja viileämpää säätä, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Alkuviikolla vuoden tähän asti korkeimpia lämpötiloja

  Alkuviikolla mittaillaan vuoden toistaiseksi korkeimpia lämpötiloja. Lämmintä ilmaa virtaa Suomeen etelästä.

  Jo maanantaina Kouvolassa oli 21,7 astetta. Alkuviikolla Suomessa on päivä päivältä hieman lämpimämpää ilmamassaa. Tiistaina ja mahdollisesti keskiviikkonakin korkeimmat lämpötilat ovat 22–24 asteessa. Pohjois-Lappi saattaa yllättää lämpötiloillaan vielä torstaina.

  Vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on tiistaina Luhangassa mitattu 24,2 astetta.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Toukokuinen auringonpaiste.
  Luonto on herännyt kukkimaan ja vihertämään. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 18.5.2022

  Yöt ovat vielä melko kylmiä.

  – Vaikka päivälämpötilat ovat aika korkeita, niin on siinä ja siinä, täyttyykö termisen kesän määritelmä. Eteläisen Suomen osalta määritelmä näyttäisi jo täyttyvän, Markus Mäntykannas sanoo.

  Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi 10 asteen yläpuolella.

  Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa kesä, syksy, talvi tai kevät

  Keskiviikkona Suomea on lähestymässä matalapaine sateineen lännestä.

  – Vielä matalapaineen etureunassa Suomeen nousee aavistuksen lämpimämpää ilmaa, mutta taivaalla alkaa olla pilviä. Ilmamassan puolesta lämpötila voi nousta paikoin 23 asteeseen tai vähän ylikin, mutta pilvet sanelevat sen, kuinka korkealle lämpötilat lopulta kohoavat, Markus Mäntykannas toteaa.

  Lapissa asti voidaan kuitenkin monella paikalla hätyytellä tai jopa ylittää 20 astetta keskiviikkona.

  Länteen saapuu keskiviikkoiltapäivän mittaan jo hajanaisia sateita.

  – Kovin voimakkailta sateet eivät näytä, mutta ne laskevat tehokkaasti lämpötilaa. Paikoin sateessa voi olla noin 10 astetta kylmempää kuin aurinkoisella alueella, Markus Mäntykannas ennustaa.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Keskiviikkona Suomea lähestyy lännestä matalapaine sateineen. Maan länsiosassa sää viilenee ja vähän voi sadella vettä. Idässä ja pohjoisessa pilvisyys lisääntyy, mutta vielä on poutaista. Aurinkoisimmilla alueilla lämpötila kohoaa yhä kesäisiin, 20 asteen lukemiin.
  Keskiviikkona Suomea lähestyy lännestä matalapaine sateineen. Maan länsiosassa sää viilenee ja voi sadella vähän vettä. Idässä ja pohjoisessa pilvisyys lisääntyy, mutta sää on vielä poutaista. Aurinkoisimmilla alueilla lämpötila kohoaa yhä kesäisiin, 20 asteen lukemiin.

  Torstaina kaatosateet mahdollisia

  Tämän hetken ennusteen mukaan torstaiksi Suomeen olisi tulossa hyvin voimakkaan näköinen sadealue.

  – Etelästä on rankkoja sateita lähestymässä, mutta niiden ajoitus ja reitti ovat vielä epävarmoja. Sateet saavat alkunsa lännen viileämmän ja idän lämpimämmän ilmamassan rajavyöhykkeellä ja ammentavat energiansa tästä lämpötilaerosta. Tämän hetken ennusteen mukaan tulossa on ihan kunnon kaatosadepäivä, suuria sadekertymiä, Markus Mäntykannas toteaa.

  Tummat pilvet varjostavat Mäntyharjua.
  Loppuviikko on alkuviikkoa sateisempi. Kuva: Maarit Siitonen, Mäntyharju, 15.5.2022

  Lämpimin ilmamassa kiertyy torstaina Itä- ja Pohjois-Lappiin.

  – Ennusteessa näkyy näille alueille enimmillään 21 astetta, mutta esimerkiksi Utsjoki on ollut ajoittain tällaisissa tilanteissa sellainen paikka, mikä on voinut yllättää ennustettuja korkeammilla lämpötiloilla, Mäntykannas sanoo.

  Mitä tapahtuu viikon lopussa?

  Loppuviikolla on liikkeellä lisää sateita. Sää on alkuviikkoa viileämpää.

  – Iloitkaa alkuviikosta ja varautukaa kosteampaan loppuviikkoon. Sää viilenee, sillä tuulet kääntyvät perjantaina puhaltamaan enemmänkin pohjoisen puolelta. Näyttää siltä, että matalapaine jää pyörimään Suomen läheisyyteen. Loppuviikon tilanne on kuitenkin vielä hyvin hankalasti ennustuva. Matalapaineen lopullista reittiä ei pystytä vielä sanomaan, Markus Mäntykannas toteaa.

  Sää on viikon loppupuolella enimmäkseen pilvistä.

  – Sateita tulee jossain päin maata viikonlopun ajan. Lämpötilat näyttävät aika viileiltä sateisilla ja pilvisillä alueilla, missä on 10–15 astetta. Jos kuitenkin aurinko pääsee paikoin paistamaan, niin 20 asteen tienoilla olevat lukemat ovat edelleen mahdollisia. Yölämpötilat kohoavat, kun pilvisyys lisääntyy, Markus Mäntykannas sanoo.

  Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

  23.5.2022: Päivitetty maanantain korkeimpia lämpötiloja.
  24.5.2022: Päivitetty ennustetta ja lisätty tiistain korkein lämpötila.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Päivitetty 24.5.2022 klo 22.53

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat