Sääuutiset ja blogi> Lumipyryä, kaatosadetta ja yli 20 asteen lämpötiloja – mitä Suomessa…
Blogi |

Lumipyryä, kaatosadetta ja yli 20 asteen lämpötiloja – mitä Suomessa tapahtuu?

Sateenkaari ja syksyn sävyjä.
Sateet antavat pian tietä lämpimälle säälle. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 4.9.2022

Euroopassa vaikuttaa laaja matalapaine, johon yhdistyivät myös hurrikaani Leen jäänteet. Suursäätilanne on suosinut Suomessakin mielenkiintoisten säätilanteiden muodostumista.

Kuluvasta sääviikosta ei tapahtumia puutu. Myrskytuulet, yli 20 senttimetrin hangen tuonut pyry, ukkoset, kaatosade, yli 20 asteen lämpötilat ja yöpakkaset muutaman päivän sisällä kuulostavat omituiselta yhdistelmältä, mutta kaikkia näitä löytyy pelkästään Suomen alueelta.

Mikä saa sään näin poukkoilemaan?

Taustalla lämpötilaero

Sään kannalta ei voi tarpeeksi korostaa sitä, että Suomi on pitkä maa leudon meri-ilmaston ja ankaran mannerilmaston välissä. Eri puolilla maata sääolot voivat samaan aikaan olla hyvin erilaiset, varsinkin tähän aikaan vuodesta.

Näin syyskuun loppupuolella syksy on jo vääjäämättä vallannut arktisen alueen. Auringonsäteilyn määrä vähenee päivä päivältä, ja talvi tekee tuloaan. 

Suomen eteläinen osa kuitenkin keikkuu vielä kesän rajamailla. Etelä- ja Keski-Euroopassa päivälämpötilat vastaavat suomalaista kesäsäätä, ja ajoittain lämmintä ilmaa leviää Suomenkin puolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötilaerot ruokkivat matalapainekehitystä: mitä enemmän lämpötila muuttuu lyhyellä matkalla vaakasuunnassa, sitä enemmän energiaa matalapaineelle on tarjolla. Syksyllä lämpötilaerot alkavat kasvaa, ja myrskykausi käynnistyykin silloin Suomessa ja jatkuu läpi talven.

Lue myös: Suomessa koettavat myrskyt ovat Atlantin peruja, eniten myrskyää joulukuussa

Atlantilta suuri matalapaine Eurooppaan

Pohjois-Atlantilla on viime päivinä pyörinyt laaja matalapaineen alue, jossa on useita erillisiä osakeskuksia. Mukaan liittyi myös hurrikaani Leen jäänne.

Matalapaineen reuna levisi Suomeen tiistaina, jolloin sää muuttui myrskyiseksi. Matalan osakeskuksista kaksi kulki maan yli itään, ja paikallisia ukkosia oli tiistaina ja keskiviikkona maan eteläosasta jopa Etelä-Lappiin asti. Vettä tuli varsinkin pohjoisessa runsaasti. Keski- ja Pohjois-Lappiin virtasi kylmää ilmaa voimakkaan tuulen kera, sade muuttui lumeksi ja alueella suorastaan pyrytti.

Ensilumesta ei tällä kertaa jäänyt mitään epäselvyyttä: esimerkiksi Kittilän Kenttärovalla oli keskiviikkona aamuyhdeksältä 23 senttimetrin lumikerros.

Brittensaarten ympäristössä on laaja matalapaine, jonka länsipuolella Länsi-Eurooppaan virtaa kylmää ilmaa pohjoisesta ja itäpuolella lämmintä ilmaa työntyy Suomeen asti.
Pohjois-Atlantilla ja Länsi-Euroopassa on laaja matalapaine. Torstaina ja perjantaina sen länsipuolella Länsi- ja Lounais-Eurooppaan virtaa kylmää ilmaa pohjoisesta. Itäpuolella puolestaan lämmintä ilmamassaa leviää kohti pohjoista. Kuva: Foreca

Säätilanne ei tuonut Suomeen pelkästään sadetta ja tuulta.

Sama iso matalapainesysteemi työntää nyt etelämpää hyvin lämmintä ilmaa kohti Suomea, jolloin perjantaina lämpötila nousee 20 asteen tuntumaan Oulun korkeudella asti ja Lapissakin paikoin 15 asteen vaiheille. Keskellä kesää vastaava ilmamassa nostaisi lämpötilan 25–30 asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Merivesi myös tavallista lämpimämpää 

Meri ja ilmakehä vuorovaikuttavat keskenään, joten merelläkin on merkitystä sään kannalta. Itämeren pintalämpötila on tällä hetkellä suurelta osin 2–5 astetta ajankohdan keskimääräistä korkeampi. Pohjois-Atlantilla on enimmäkseen 1–4 astetta lämpimämpää.

Lämmin pintavesi lisää vesihöyryn haihtumista ilmakehään. Varsinkin silloin, kun ilma on myös tavallista lämpimämpää, se pystyy kuljettamaan enemmän vesihöyryä. Lopputuloksena voi sopivissa oloissa olla vielä runsaampaa vesisadetta – tai lumisadetta. 

Syysmyrsky Ailan tuulta ja aallokkoa Lohtajalla.
Myrsky nosti tällä kertaa merkitsevän aallonkorkeuden Selkämerellä ja Suomenlahdella enimmillään 3–4 metriin. Arkistokuva: Matti Hietala, Lohtaja

Tämän viikon säässä siis yhdistyivät suuret lämpötilaerot Suomen alueella sekä Euroopan laaja matalapaine ja siihen liittyvät voimakkaat tuulet, ja lämmin meri saattoi vielä tuoda oman lisämausteensa sääsoppaan.

Lue seuraavaksi: Näin Varpu-myrsky eteni: Pirkanmaalla puuskissa jopa lähes 30 m/s – Lapissa pyrytti lunta jo paikoin 25 senttimetriä

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 21.9.2023 klo 10.58

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat