Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nyt se alkoi: Erikoisen lämmin syyskesäinen jakso – “Lämpimämpää kuin paikoin Keski- ja Etelä-Euroopassa”! Katso yli sadan paikkakunnan ennuste
  Uutiset |

  Nyt se alkoi: Erikoisen lämmin syyskesäinen jakso – “Lämpimämpää kuin paikoin Keski- ja Etelä-Euroopassa”! Katso yli sadan paikkakunnan ennuste

  Ruskaa Lohtajalla.
  Sää lämpenee. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 7.9.2018

  Loppuviikko on Suomessa vuodenaikaan nähden lämmin. Paikoin mitataan jopa lähes kesäisiä 20 asteen lämpötiloja.

  Suomeen virtaa nyt ja loppuviikolla voimakkaasti lämmintä ilmaa etelästä. Jo keskiviikkona on päästy yli 19 asteeseen useammilla paikkakunnilla etelästä Tampereen korkeudelle asti. 

  – Lämpötila voi nousta etelästä Pohjois-Pohjanmaalle asti paikoin lähelle 20 asteen lukemia. Sen sijaan muualla Euroopassa viilenee monin paikoin. Suomen korkeimmat päivälämpötilat ovat korkeampia kuin paikoin Keski- tai jopa Etelä-Euroopassa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Esimerkiksi Saksan eteläosassa, kuten Münchenissä, lämpötilat ovat lauantaina 8–13 asteessa. Pohjois-Espanjassa on lauantaina 14–20 astetta, korkeimmilla alueilla alempiakin lämpötiloja. Madridissakin käydään lähipäivinä 20 asteen alapuolella. Ranskassa on lauantaina melko laajalla alueella 12–18 astetta, lämpimintä on Välimeren rannikon lähettyvillä.

  Länsi-Suomessa salamointi mahdollista torstaina

  Myös yöt ovat Suomessa loppuviikolla ajankohtaan nähden lauhoja. Osassa maata, varsinkin maan etelä- ja keskiosassa, yön alinkin lämpötila jää kymmenen asteen vaiheille tai sen yläpuolelle.

  – Samalla lämpimän ilman mukana tulee kuitenkin kosteutta. Varsinkin öisin ja aamuisin on paikoin sumua tai sumupilveä, sanoo Anna Latvala.

  Loppuviikon mittaan on kuitenkin tulossa myös joitain sateita. Torstain aikana Skandinavian yli on kulkemassa matalapaine.

  – Myös Suomen yli liikkuu hajanaisia sateita, joita tulee yleisimmin lännessä ja pohjoisessa. Lännessä ukkonenkin on mahdollista. Keskimäärin Suomessa ukkoset jäävät syyskuussa jo vähäisiksi, varsinkin kuun lopussa havaittu salamamäärä on keskimääräisenä vuonna hyvin pieni, toteaa Anna Latvala.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 24.9.2020.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 24.9.2020. Kuva: Foreca

  Pilvisyys on torstaina vaihtelevaa, Lapissa pilvisyys lisääntyy. Illalla Käsivarren Lapissa voi sataa hetkellisesti lunta tai räntää. Tuuli on vielä enimmäkseen kohtalaista, mutta jo heikompaa kuin viikon alussa.

  Päivälämpötilat ovat torstaina maan etelä- ja keskiosassa 16–20 astetta, Oulun korkeudella 12–16 ja Lapissa 6–10 astetta, Käsivarressa hieman vähemmän.

  Perjantain vastaisena yönä lämpötilat pysyvät Lapissakin nollan yläpuolella, lähinnä Kilpisjärven seudulla voi olla paikoin heikkoa pakkasta.

  Katso yli sadan paikkakunnan seitsemän päivän ennusteet:

  Perjantaina hajanaisia sateita tulee pitkin maata. Pilvisyys on aluksi melko runsasta, mutta muuttuu jo osassa maata päivällä vaihtelevaksi. Ilma on jo sen verran lämpimämpää, että sateet tulevat Kilpisjärvenkin seudulla vetenä. Tuuli on edelleen enimmäkseen kohtalaista, paikoin heikkoa.

  – Pilvisyys ja sateet estävät perjantaina paikoin lämpötilan nousua, mutta päivälämpötila on siitä huolimatta maan etelä- ja keskiosassa 15–19 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 13–17 ja Lapissa enimmäkseen 10–15 astetta. Tuttuun tapaan Käsivarressa sää jää viileämmäksi, ennustaa Anna Latvala.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 25.9.2020.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 25.9.2020. Kuva: Foreca

  Upea ulkoiluviikonloppu maan etelä- ja keskiosaan

  Lauantaina sateet painottuvat pohjoiseen, maan etelä- ja keskiosassa on monin paikoin aurinkoista. Lämpötilat ovat päivällä maan etelä- ja keskiosassa 17–20 astetta ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 12–18 astetta. Lapissa päivälämpötilat vaihtelevat Käsivarren 3–7 asteesta kaakon 10–13 asteeseen.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 26.9.2020.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 26.9.2020. Kuva: Foreca

  Sunnuntaina runsain pilvisyys ja paikalliset sateet painottuvat tämänhetkisessä ennusteessa Lapin sekä Koillismaan seudulle.

  – Lämpötila on Oulun eteläpuolella enimmäkseen 17–20 astetta, lännessä voi mahdollisesti mennä hieman 20 asteen yläpuolellekin, sanoo Anna Latvala.

  Oulun pohjoispuolella lämpötila vaihtelee Pohjois-Pohjanmaan 12–18 asteesta Pohjois-Lapin 4–10 asteeseen.

  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 27.9.2020.
  Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 27.9.2020. Kuva: Foreca

  Myös ensi viikko näyttää ajankohtaan nähden tavallista lämpimämmältä.

  – Tämän hetken ennusteessa maanantai muistuttaa vielä paljolti sunnuntaita, mutta korkeimmat lämpötilat jäänevät hitusen alemmiksi. Sen jälkeen päivien ylimmät lämpötilat alkavat laskea, mutta keskilämpötila pysyy vielä ajankohtaan nähden lämpimänä varsinkin yölämpötilojen ansiosta, toteaa Anna Latvala.

  Muualla Euroopassa viilenevää, Alpeille jopa puoli metriä lunta

  Muun Euroopan osalta Skandinaviassa sekä Keski-Euroopassa, paikoin etelämpänäkin, on matalapainesäätä. Varsinkin Euroopan keskivaiheille jää pyörimään matalapaine, joka tuo luoteesta viileää ilmaa. Sää on sateista. Alpeilla tulee perjantain ja sunnuntain välillä paikoin kymmeniä senttejä, jopa puoli metriä lunta. Myös Pyreneillä lumikertymä voi nousta paikoin kymmeniin sentteihin.

  – Vesisadetta puolestaan tulee Adrianmeren itäpuolella laajalti 50–150 mm, paikallisesti jopa yli 200 mm kolmen päivän aikana perjantaista sunnuntaihin. Italiassa Napolin seudulla ja siitä etelään sadekertymä voi myös olla laajalti 100–150 mm, paikallisesti enemmänkin, toteaa Anna Latvala.

  Myös tuulet voimistuvat matalapaineiden yhteydessä laajalla alueella sekä Atlantilla että Välimerellä. Puuskat ovat paikoin 25–30 m/s ja varsinkin Välimerellä Ranskan edustalla yli 30 m/s.


  Lue myös: Kuukausiennuste muuttui: Kartat helottavat punaoransseina – “Syksyn alku voi viivästyä”

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 23.9. klo 17.15

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa