Sääuutiset ja blogi> Aamusumuja, matalapaineita ja sateita – viikon puolivälin jälkeen puuskainen…
Uutiset |

Aamusumuja, matalapaineita ja sateita – viikon puolivälin jälkeen puuskainen tuuli voimistuu koko maassa

Ruskan värit tuovat eloa harmaisiinkin syyspäiviin.
Lähipäivinä sumua voi muodostua öisin ja aamuisin. Kuva: Pertti Karjalainen, Kajaani, 18.9.2022

Lokakuun ensimmäinen täysi viikko alkaa rauhallisessa syyssäässä. Vähitellen matalapainetoiminta kuitenkin vilkastuu Suomessa, ja sää muuttuu tuuliseksi ja sateiseksi. Aamusumuja on päivittäin eri puolilla maata.

Lokakuun alkupuolen sää on hyvin syksyinen: tulossa on sekä paikoin auringonpaistetta että pilviä, sadetta ja tuulta. Lämpötila ei paljon muutu verrattuna kuluneeseen syys–lokakuun vaihteeseen.

Millainen on tyypillinen lokakuun sää? Lue lisää Sääpediasta: Suomen sää lokakuussa tilastojen mukaan

Päivä päivältä sateisempaa

Maanantaina matalapaine lähestyy jo Suomea kaakosta, mutta maan itä- ja eteläosassa pilvisyys vasta lisääntyy ja tuuli voimistuu kohtalaiseksi.

Lännessä pilvisyys vaihtelee, ja Pohjois-Suomessakin pilvipeite rakoilee. Lapin ja Koillismaan paikalliset sateet heikkenevät päivän kuluessa. Tuuli pysyy maan länsi- ja pohjoisosassa enimmäkseen heikkona.

Sateet jäävät maanantaina vähiin.
Sateet jäävät maanantaina vähiin. Kuva: Foreca

Lämpötila on päivällä laajalti 8–14 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa 3–7 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistain vastaisena yönä kaakon sateet leviävät jo itäiseen Suomeen. Yölämpötila on lähes koko maassa 2–7 plusastetta, mutta Lapin pohjoisosassa voi laskea paikoin nollan vaiheille.

Tiistaina sadealue yltää maan itäosasta paikoin Uudellemaalle ja Koillismaalle asti. Lännessä sää muuttuu varsinkin sisämaassa aurinkoiseksi lounaasta Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan, mahdollisesti myös Meri-Lappiin yltävällä alueella. Muualla Lapissa sää jatkuu pilvisenä, ja Itä-Lapissa sataa paikoin vettä.

Tiistaina Suomi jakautuu poutaiseen länteen ja sateiseen itään.
Tiistaina Suomi jakautuu poutaiseen länteen ja sateiseen itään. Kuva: Foreca

Maan etelä- ja keskiosassa pohjoisen ja koillisen välinen tuuli on monin paikoin kohtalaista, mutta heikkenee. Pohjoisen enimmäkseen idänpuoleinen tuuli on heikkoa tai kohtalaista.

Päivälämpötila on tiistaina lännen aurinkoisilla alueilla 9–13 astetta, muualla maassa pääasiassa 5–10 astetta. Kilpisjärven seudulla on viileämpää.

Keskiviikon vastaisena yönä sateet jo heikkenevät. Lämpötila laskee 0–6 plusasteeseen.

Keskiviikkona enimmät sateet leviävät Suomeen lännestä.
Keskiviikkona enimmät sateet leviävät Suomeen lännestä. Kuva: Foreca

Keskiviikkona matalapaine saapuu lännestä ja tuo maan etelä- ja keskiosaan sateita. Pohjoisen sateet jäävät selvästi paikallisemmiksi, mutta Käsivarren Lapissa voi illalla sataa jopa räntää tai lunta. Pilvisyys on runsasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tuuli on heikkoa tai kohtalaista ja puhaltaa enimmäkseen kaakon ja lounaan väliltä. 

Päivälämpötila on keskiviikkona suuressa osassa maata 5–10 astetta, lounaassa 10–14 astetta ja Pohjois-Lapissa 2–6 astetta.

Loppuviikolla voimistuvaa tuulta

Viimeisimpien ennusteiden mukaan Suomen säähän vaikuttaa jo torstaina seuraava, edellisiä syvempi matalapaine. Puuskainen tuuli voimistuu koko maassa. Vielä on epävarmaa, kuinka voimakkaaksi tuuli lopulta yltyy; merialueilla myös myrskytuulet ovat mahdollisia. Ennuste tarkentuu lähipäivinä.

Tuulinen ja sateinen päivä Pohjanlahden rannalla.
Puuskat voivat olla torstaina kovia sekä rannikolla että maa-alueilla. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 18.9.2022

Sadetta tulee torstaina todennäköisesti suurimmassa osassa maata, ja Käsivarren Lapissa voi tulla myös räntää tai lunta. Tämä kuitenkin riippuu paljon matalapaineen lopullisesta reitistä. Jos matalapaineen keskus kulkeekin etelämpää maan keskiosan yli, Lappiin voi virrata pohjoisesta kylmempää ilmaa ja lumisateen mahdollisuus kasvaa laajemmalla alueella. 

Sää jatkunee vielä perjantaina ja viikonloppuna melko tuulisena ja epävakaisena. Lämpötilat pysyttelevät päivisin edelleen enimmäkseen 5 ja 15 plusasteen välillä.

Lue seuraavaksi: Tällaista säätä ennakoidaan lokakuulle – katso tuore kuukausiennuste!

Anna Latvala 
meteorologi

Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien sää!

Päivitetty 2.10.2022 klo 20.27

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat