Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lähipäivinä sataa, paistaa, ukkostaa ja lämpenee – ”Juhannuksen…
Uutiset |

Lähipäivinä sataa, paistaa, ukkostaa ja lämpenee – ”Juhannuksen ennusteet ovat vielä heitelleet”

Tummuvia pilviä meren yllä Uudessakaupungissa.
Lähiaikojen ennusteissa on niin aurinkoa kuin sateitakin. Paikoin myös ukkostaa. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 8.6.2024

Sää jatkuu vaihtelevana aurinkoisen sään ja sateiden vuorotellessa, mutta lämpötilat kohoavat hieman viikonlopun ja juhannusviikon alun aikana. Juhannuksen säässä on vielä useita eri vaihtoehtoja.

Toukokuun lopun ja kesäkuun alun lämpimän jakson jälkeen sää on ollut viime aikoina viileämpää, ajoittain on tullut myös sateita. Sää myös jatkuu vaihtelevana, mutta on hieman lämpenemässä.

Juhannuksen säätä ei pystytä epävakaisessa säätyypissä vielä varmuudella sanomaan, sillä ennusteet ovat vaihdelleet suuresti.

– Juhannusviikon ja myös juhannuksen sää on epävakaista ja huonosti ennustettavissa. Juhannuksen ennusteet ovat vielä heitelleet viileästä ja kaatosateisesta poutaiseen ja helteiseen. Tuoreimpien ennusteiden mukaan todennäköisin olisi näiden välimuoto: Suomen yli liikkuisi sadealueita, mutta osassa maata ja ajoittain sää olisi myös aurinkoista. Lämpötilat riippuvat paljon pilvisyydestä ja sateisuudesta. Sateissa lämpötila jäisi koko maassa selvästi alle 20 asteen, kun taas aurinkoisella säällä olisi luvassa laajalla alueella yli 20 asteen lämpötiloja, vaikka ei välttämättä hellelukemia, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Tänä viikonloppuna sadetta, ukkosia ja aurinkoa

Pohjoisen Euroopan ja osin Keski-Euroopan päällä on laaja matalapaineen keskus, joka on viime päivinä tuonut ajankohtaan nähden viileää ja sateista säätä niin Suomeen kuin useisiin muihinkin Euroopan maihin laajalla alueella. Kaakkoisessa Euroopassa on kuitenkin ollut erittäin kuumaa. Esimerkiksi Kreikassa, Kyproksella ja Turkissa on mitattu yli 40 asteen lämpötiloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suomen ennusteissa näkyy niin sateita kuin aurinkoakin.

Perjantaina sadekuuroja tulee paikoin etenkin maan länsi- ja pohjoisosassa, mukana on myös ukkosia. Rakeitakin on perjantaina tullut paikoin. Päivälämpötila on enimmäkseen 15–21 astetta.

– Perjantaina illalla sadekuurojen määrä vähenee, vaikka paikoin sadekuuroja tulee yölläkin. Lauantain vastaisen yön lämpötilat ovat enimmäkseen 2–12 astetta, selkeillä alueilla voi olla paikallisesti jopa hallaa koko maassa, Joanna Rinne sanoo.

Hallalla tarkoitetaan pakkasta maanpinnalla.

Katso videolta viikonlopun ennuste!

Lauantaina maan etelä- ja keskiosassa sää on laajalti aurinkoinen tai pilvisyys vaihtelee. Pohjoisessa pilvisyys on runsaampaa, vaikka sielläkin aurinko näyttäytyy paikoin. Sateitakin on kuitenkin paikoin myös lauantain ennusteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sadekuuroja tulee paikoin maan länsi- ja pohjoisosassa, runsaimmin iltapäivällä. Myös ukkonen jyrähtelee. Päivälämpötila on lauantaina Lapin eteläpuolella enimmäkseen 15–18 astetta ja Lapissa 12–17 astetta.

Sunnuntain vastaiseksi yöksi sää poutaantuu jälleen suuressa osassa maata, Lapissa sadekuuroja tulee vielä paikoin.

Sunnuntaiksi sää lämpenee jonkin verran.

– Pilvisyys vaihtelee sunnuntaina puolipilvisestä pilviseen. Suuressa osassa maata on poutaa, vaikka paikoin tulee sadekuuroja. Lisäksi maan länsiosaan leviää päivän mittaan etelän puolelta sadealue. Päivälämpötila on enimmäkseen 18–22 astetta, Joanna Rinne ennustaa.

Juhannusviikon alussa lämpenevää ja paikoin sateita – juhannuksen säässä vielä monia vaihtoehtoja

Juhannusviikolla pohjoisen Euroopan matalapaine näyttää heikkenevän ja eteläisen Euroopan korkeapaine vahvistuvan.

– Eri sääennustemallit ja sääennustemalliajot vaihtelevat kuitenkin voimakkaasti siinä, miten ja millä ajoituksella suursäätilan muutos tapahtuu. Siksi Suomenkin ennusteessa on ollut suuria eroja ensi viikolla siinä, milloin sää on aurinkoisempaa ja milloin sateisempaa ja ollaanko meillä lämpimämmän vai viileämmän ilmamassan vaikutusalueella, Joanna Rinne sanoo.

Tämän hetken ennusteen mukaan maanantaina maan länsi- ja pohjoisosassa on pilvisempää, muualla maassa pilvisyys vaihtelee. Sateitakin on liikkeellä.

– Hajanainen sadealue liikkuu maan länsi- ja pohjoisosan yllä. Päivälämpötila on aurinkoisemmilla alueilla enimmäkseen 21–24 astetta, pilvisillä alueilla enimmäkseen 16–21 astetta. Maanantaina iIlalla myös maan eteläosaan leviää etelästä sateita.

Ennuste iltapäiville 17.–19.6.2024.
Ennuste iltapäiville 17.–19.6.2024.

Tiistaista eteenpäin Suomessa vaihtelevat näillä näkymin aurinkoisempi sää ja pienempikokoiset pilvisyys- ja sadealueet.

– Sateiden ja pilvien reitit ja ajoitukset ennustuvat ensi viikolle asti jo varsin huonosti. Tämä näkyy erityisesti paikallissääennusteiden suurena vaihtelevuutena ennen kuin sääennusteet tarkentuvat. Päivälämpötilat vaihtelevat pääosin 15–23 asteen välillä. Yli 20 asteen päivälämpötiloja voi ajoittain olla koko maassa, vaikka yleisemmin maan eteläpuoliskolla, Joanna Rinne sanoo.

Juhannuksen sääennusteet ovat siis vielä vaihdelleet suuresti. Juhannusaattoa vietetään perjantaina 21. kesäkuuta ja juhannuspäivää lauantaina 22. kesäkuuta.

– Ennusteet ovat vielä olleet hyvinkin erimielisiä siitä, minkälaista säätä meillä on juhannuksena odotettavissa. On todennäköistä, että juhannuksen ennusteet muuttuvat vielä tulevinakin päivinä. Juhannuksen sateiden ja lämpötilojen ennusteiden tarkentumista joudutaan siis vielä odottelemaan, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste muuttui: Tältä näyttää juhannusviikko nyt – kaakkoiseen Eurooppaan uusi ja hälyttävä hellepiikki

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 15.6.2024 klo 10.30

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat