Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Loppuviikollakin ajoittain sadetta ja tuulta – mitä säässä tapahtuu…
Uutiset |

Loppuviikollakin ajoittain sadetta ja tuulta – mitä säässä tapahtuu ensi viikolla?

Tuulta ja aaltoja Kustavissa.
Sateita ja tuulista säätä on tulossa myös loppuviikolla. Kuitenkin myös aurinkoa nähdään. Kuva: Keijo Väänänen, Kustavi, 5.10.2022

Sää jatkuu vielä paikoin tuulisena, mutta kovimmat tuulet hellittävät vähitellen loppuviikon aikana, ensin Lapissa ja lopulta myös maan eteläosassa. Myös sateita on lähipäivinä liikkeellä, mutta sateet vähenevät sunnuntaiksi. Lämpötiloissa ei tapahdu suuria muutoksia. Sää jatkuu melko tuulisena vielä ensi viikollakin. Myös lisää matalapaineita on tulossa Suomeen.

Torstaina 6. lokakuuta merialueilla on mitattu myrskypuuskia. Tuuli on ollut puuskaista myös paikoin maa-alueilla. Kello 14.30 mennessä merellä kovin puuska on ollut Pietarsaaren Kallanin ja Kemin majakan havaintoasemilla mitattu 24,0 m/s. Keskituulessa kovin lukema merellä on Kökarin Bogskärin havaintoasemalla mitattu 19,1 m/s. Päivän kovimmat tuulet ovat puhaltaneet kuitenkin Pyhätunturilla, missä keskituuli on ollut 22,2 m/s ja kovin puuska 28 m/s.

– Tällaiset lukemat eivät kuitenkaan ole mitenkään epätavallisia tunturien lakialueilla, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Suurin sadekertymä keskiviikkoillasta torstain alkuiltapäivään on ollut Puolangan Paljakan 24,3 millimetriä.

– Lumisateet ovat jääneet tähän mennessä tuntureille, kun sateet tulivat aiemmin arvioitua vetisempinä myös Käsivarren Lapissa. Sateet pyyhkäisevät torstaina Suomen yli vähitellen itään. Vaikka kovimmat puuskat hellittävätkin päivän mittaan, sää pysyy kuitenkin tuulisena, Anna Latvala sanoo.

Tuulinen sää vaikuttaa myös yölämpötiloihin. Etelässä ja lounaassa ollaan perjantain vastaisena yönä lähellä 10 asteen lukemia. Maan keskiosasta Pohjois-Pohjanmaalle lämpötilat ovat 5–10 astetta ja Lapissa 0–5 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Loppuviikollakin vielä paikoin kovia puuskia – myös sateita liikkeellä

Sateita on ennustekartoilla myös loppuviikon mittaan. Ajoittain nähdään kuitenkin myös aurinkoa.

– Perjantaina maan etelä- ja keskiosaan leviää lännestä sateita, jotka ovat paljolti kuuroittaisia. Illalla nämä sateet yltävät jo Etelä-Lappiin asti. Lounaanpuoleinen tuuli on edelleen kohtalaista tai navakkaa. Varsinkin maan etelä- ja länsiosassa on myös kovia puuskia, Anna Latvala sanoo.

Päivälämpötila on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa 10–15 astetta, pohjoisessa 7–12 astetta ja Käsivarren Lapissa vähän alempi.

– Lauantain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassa yölämpötila on reilut 10 astetta, pohjoisessa 5–10 astetta ja Keski- ja Pohjois-Lapissa 0–6 astetta. Kilpisjärvellä voi olla hieman pakkastakin.

Katso videolta loppuviikon sade- ja tuuliennuste!

Lauantaina etelässä ja maan keskivaiheilla liikkuu sateita kohti itää, Lapissa tulee jokunen sadekuuro. Sateiden jäljessä sää muuttuu jälleen selkeämmäksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kohtalainen tai navakka lounaistuuli puhaltaa edelleen, mutta tällä kertaa kovimmat puuskat painottuvat maan etelä- ja itäosaan, Anna Latvala ennustaa.

Lauantaiksi päivälämpötilat laskevat perjantain lukemista parilla asteella. Maan etelä- ja keskiosassa on 10–13 astetta, pohjoisessa 5–10 astetta ja Kilpisjärven seudulla voi olla vähän viileämpää.

Sunnuntain vastaisena yönä lämpötilat ovat laajalti 2–6 astetta, Lapissa −3 ja 3 asteen välillä.

– Tämän hetken ennusteen mukaan pilvisyys vaihtelee sunnuntaina. Suuressa osassa maata päivä on poutainen ja aurinkoakin näkyy, sadekuurot jäävät paikallisiksi. Tuuli on kohtalaista, mutta ei enää niin voimakasta kuin aiemmin.

Päivälämpötila on sunnuntaina etelässä 10–13 astetta, maan keskiosasta Etelä-Lappiin 6–10 astetta ja Pohjois-Lapissa 1–6 astetta. Kylmintä on jälleen Kilpisjärvellä.

Mitä tapahtuu ensi viikon säässä?

Myös ensi viikolle ennakoidaan matalapaineita ja ajoittain tuulista säätä.

– Ensi viikollakin sää jatkuu melko tuulisena. Seuraava laajempi matalapaine voi tulla Suomeen jo maanantaina tai tiistaina. Sateita sekä sadekuuroja tulee pitkin maata. Tämänhetkisessä ennusteessa uusi matalapaine olisi tulossa loppuviikolla, Anna Latvala kertoo.

Ensi viikolla päivälämpötilat vaihtelevat etelän 10 asteen vaiheilta pohjoisen 2–10 asteeseen. Viileintä on paikoin Lapin pohjoisosassa.

Lue seuraavaksi: Syyslomakausi lähestyy: Kuukausiennuste otti lämpimämmän ja sateisen suunnan – Etelä-Euroopassa lokakuun alussa vielä paikoin yli 30 asteen lukemia

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 7.10.2022 klo 09.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat