Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ukkosmyräkät voivat tänäänkin aiheuttaa vahinkoa näillä alueilla – kesäkuussa salamoinut jo reilusti yli keskiarvon
  Uutiset |

  Ukkosmyräkät voivat tänäänkin aiheuttaa vahinkoa näillä alueilla – kesäkuussa salamoinut jo reilusti yli keskiarvon

  Voimakas ukkosrintama saapui Helsingin Kulosaareen klo 14 maissa. Ukkospilven etuosassa näkyy näyttävä vyörypilvi. Ukkosrintaman ylitykseen liittyi myrskypuuskia.
  Voimakas ukkosrintama saapui Helsingin Kulosaareen klo 14 maissa. Ukkospilven etuosassa näkyy näyttävä vyörypilvi. Ukkosrintaman ylitykseen liittyi myrskypuuskia. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 23.6.2021

  Kesäkuun aikana on salamoinut jo reilusti yli keskiarvon. Salamahavaintoja oli keskiviikkoiltapäivään mennessä kertynyt noin 52 000 kappaletta, kun koko kesäkuun keskiarvo on noin 35 000. Räväkkä salamointi jatkuu vielä lähipäivinäkin, joten kokonaisuudessaan kesäkuusta on muodostumassa hyvin välkehtivä kuukausi.

  Lähipäivinä salamoinnin painopiste siirtyy maan länsiosasta ja Kainuusta etelämmäs. Erityisesti maan etelä- ja itäosassa ukkoskuuroja kehittyy ja paikoin ne voivat yhä olla voimakkaita, joskin ukkosenergia on lähipäivinä hiipumaan päin.

  Helle kulminoitui kesäkuun osalta eilen tiistaina, kun lämpötila kohosi Parikkalassa 33,6 asteeseen eli lähelle kaikkien aikojen kesäkuun ennätyslukemaa, 33,8 astetta. Keskiviikkona lämpötila on ylimmillään kohonnut Lappeenrannan lentoasemalla 32,7 asteeseen.

  Voimakas ukkospilvijono saapui Etelä-Suomeen

  Pohjoisen Itämeren ja Viron yllä kehittyi keskiviiikkona puoleltapäivin erittäin voimakas ukkospilvijono, joka pyyhkäisi Uudenmaan yli klo 14–15 maissa. Helsingin edustalla merialueella (Helsingin majakka) havaittiin 29,7 m/s puuskatuuli ja Kirkkonummella 29 m/s. Ukkossysteemi jatkaa matkaansa kohti koillista.

  Kuva: Sanna Salmela, Helsinki, Kalasatama, 23.6.2021
  Vyörypilvi on saapumassa Helsinkiin Suomenlahden yltä. Kuva: Sanna Salmela, Helsinki, Kalasatama, 23.6.2021

  Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Keski-Suomessa ja mahdollisesti myös Etelä-Savossa on iltapäivän tunteina odotettavissa voimakasta salamointia, rankkaa sadetta ja paikoin hyvin voimakkaita tuulen puuskia. Turvallisinta rajuilmalla on sisätiloissa tai autossa.

  Massiivinen vyörypilvi matkasi Helsingin yli keskiviikkoiltapäivänä. 
  Massiivinen vyörypilvi matkasi Helsingin yli keskiviikkoiltapäivänä. Kuva: Aleksi Jokela, Helsinki, Pohjoisranta, 23.6.2021

  Ukkossysteemin liikettä seuraat parhaiten Forecan reaaliaikaisestia sade- ja ukkostutkasta.

  Lue myös: Mitä tarkoittaa helle Suomessa?

  Rytinä painottuu etelään ja itään, ilma hiostavan kuumaa

  Tänään keskiviikkona sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan etelä- ja itäosaan sekä Kainuun alueelle.

  Ilmakehän kinematiikka ei todennäköisesti enää suosi yhtä voimakkaita ja järjestäytyneitä ukkoskuurosoluja kuin kahtena peräkkäisenä päivänä, mutta osa kuuropilvistä voi aiheuttaa paikallista vahinkoa. Etenkin haja-asutusalueilla maan etelä- ja itäosassa sähkökatkot ovat mahdollisia.

  Keskiviikon ukkoskuuroihin liittyy muun muassa seuraavia haittaa aiheuttavia ilmiöitä maan etelä- ja itäosassa sekä Kainuun eteläosassa:

  • rankkaa sadetta (sadekertymä yli 20 mm tunnissa)
  • myrskypuuskia (yli 21 m/s)
  • rakeita
  • intensiivistä salamointia

  Lämpötila kohoaa tänään vielä aurinkoisimmilla alueilla Etelä- ja Itä-Suomessa 30 asteen vaiheille tai vähän sen yläpuolelle, mutta kesäkuun kaikkien lämpötilaennätyksen, 33,8 astetta, rikkoutumiselle tuskin enää on edellytyksiä. 

  Vaikka lämpötila onkin suuressa osassa maata eilistä matalampi, ilma voi tuntua hyvin hiostavalta runsaamman ilmankosteuden vuoksi. Länsirannikolla ja Lapissa lämpötila jää pääosin alle 20 asteen.

  Ukkoskuuroihin voi hetkellisesti liittyä hyvin rankkaa sadetta, joka aiheuttaa taajamatulvia ja lisää liikenteessä vesiliirron riskiä.
  Ukkoskuuroihin voi hetkellisesti liittyä hyvin rankkaa sadetta, joka aiheuttaa taajamatulvia ja lisää liikenteessä vesiliirron riskiä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 22.6.2021

  Kesäkuussa salamoinut jo reilusti yli tilastollisen keskiarvon

  Keskiviikkoiltapäivään, 23. kesäkuuta mennessä, Suomessa on havaittu jo noin 52 000 salamaniskua. Tästä salamamäärästä suurin osa kertyi kahden viimeisen päivän rajuilmoista: maanantaina salamahavaintoja oli 15 477 ja eilen tiistaina 19 932. Kahden päivän aikana salamoi siis koko kesäkuun tilastollisen keskiarvon, 35 000, verran.

  Kesäkuussa 2021 havaitut salamaniskut ajanjaksolla 1.-23.6.2021 (klo 7.30 aamuun mennessä). Runsaiten on salamoinut Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Kainuussa. Läntisellä Uudellamaalla ja monin paikoin Lapissa salamointi on jäänyt toistaiseksi vähiin.
  Kesäkuussa havaitut salamaniskut ajanjaksolla 1.-23.6.2021 (havainnot klo 15.55 mennessä ke-iltapäivänä 23.6.2021). Runsaiten on salamoinut Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Kainuussa. Läntisellä Uudellamaalla, länsirannikolla ja Karjalan alueella sekä monin paikoin Lapissa salamointi on jäänyt toistaiseksi vähiin. Kuva: Foreca

  Määrät eivät ole ennätyksellisiä, eivätkä edes poikkeuksellisia, sillä esimerkiksi heinäkuussa 2010 salamaniskuja paikannettiin vuorokaudessa kovimpien ukkosmyräköiden yhteydessä jopa 42 000 kappaletta.

  Tilastollisesti vuoden vilkkain ukkoskuukausi on heinäkuu, jolloin Suomessa paikannetaan keskimäärin noin 60 000 salamaniskua.

  Kuluneen vuoden vilkkaimmat ukkospäivät Suomessa
  Havaitut maasalamatPäivämäärä
  19 93222.6.2021
  15 47721.6.2021
  4 93519.5.2021
  3 80823.6.2021 klo 15.55 mennessä

  Lue seuraavaksi: Näin lasket salamaniskun etäisyyden

  Uutista päivitetty 23.6. klo 15.55. Päivitetty salamamäärää sekä kerrottu Uudellemaalle saapuneesta voimakkaasta ukkosrintamasta ja lisätty ukkosrintamasta kuvia.

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 23.6. klo 16.31

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa