Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumipyry uhkaa loppuviikolla: Lunta voi tulla paikoin yli 10 senttimetriä…
Uutiset |

Lumipyry uhkaa loppuviikolla: Lunta voi tulla paikoin yli 10 senttimetriä – ”Kevään eteneminen seisahtuu hetkeksi”

Lunta pyrytti Jyväskylässä 14. huhtikuuta 2020.
Ennusteissa on viileää säätä ja myös lumisateita. Arkistokuva: Maarit Siitonen, 14.4.2020

Tämän viikon sää on ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempää, kun Suomeen virtaa kylmää ilmaa Jäämereltä. Öisin ja aamuisin pakkasta voi olla ajoittain maan etelä- ja keskiosassa jopa 5–10 astetta, Lapissa paikoin yli 20 astetta. Pohjoisessa ja idässä on viikon mittaan päivisinkin pakkasia. Räntä- ja lumisateet ovat mahdollisia paikoin eteläisessä Suomessa asti. Loppuviikon ennusteissa on näkynyt lumipyry, joka voi tuoda lunta jopa yli 10 senttimetriä, todennäköisimmin itäiseen Suomeen. Ennuste on kuitenkin yhä epävarma.

Sää on nyt kylmenemässä selvästi. Lisäksi loppuviikon ennusteissa on vilahdellut lumipyry, mutta se, mihin lumipyry osuu ja millä aikataululla se etenee, on vielä vaihdellut ennusteissa. Maanantaina tehdyn ennusteen mukaan lunta olisi tulossa etenkin itäiseen Suomeen. Öisiä pakkasia on tällä viikolla eteläisessä Suomessa asti.

– Kevään eteneminen seisahtuu hetkeksi, kun Suomeen virtaa kylmää ilmaa Jäämereltä. Viikon loppupuolella Lapissa on parinkymmenen asteen yöpakkasia. Tämän hetken ennusteen mukaan perjantai-illaksi Itä-Suomeen saapuu lumipyry, toteaa Forecan päämeteorologi Kristian Roine.

Näin sääviikko etenee: Viilenevää ja paikoin vesi- ja lumikuuroja

Tiistaina pilvisyys on runsasta. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun seudulla tulee jokunen vesikuuro, muualla maan pohjoisosassa tulee lumikuuroja.

Päivälämpötila vaihtelee tiistaina etelän vajaasta 10 plusasteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 5 pakkasasteeseen.

Ennuste iltapäiville 16.–17.4.2024.
Ennuste iltapäiville 16.–17.4.2024.

– Keskiviikkona vesikuurot ovat mahdollisia vielä maan etelä- ja länsiosassa. Muualla maassa sää poutaantuu ja pilvipeite voi hieman rakoilla. Sää viilenee. Päivälämpötila on maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 0–5 plusastetta, idässä ja pohjoisessa on 0–7 pakkasastetta, Kristian Roine sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta vesi-, räntä- ja lumisateiden ennuste lauantaille asti!

Öisin ja aamuisin paikoin jopa yli 20 pakkasastetta

Torstain vastainen yö ja torstaiaamu ovat maan keski- ja pohjoisosassa kylmiä.

– Maan keskiosassa pakkasta on aamulla kymmenisen astetta, Lapissa jopa yli 20 astetta, Kristian Roine ennustaa.

Torstaina sää muuttuu selkeämmäksi maan keski- ja pohjoisosassa. Etelässä pilvisyys on kuitenkin runsaampaa. Lounaisrannikolla voi tulla jokunen räntäkuuro, mutta pääosin sää on poutaista.

Päivälämpötila on torstaina maan länsiosassa paikoin 5 asteen tienoilla, idässä ja pohjoisessa jäädään monin paikoin vähän pakkasen puolelle.

Ennuste iltapäiville 18.–20.4.2024.
Ennuste iltapäiville 18.–20.4.2024.

Lumipyry mahdollinen loppuviikolla – lunta voi tulla jopa yli 10 senttimetriä

Myös perjantain vastainen yö ja perjantaiaamu ovat kylmiä. Lapissa pakkasta on ennusteen mukaan paikoin yli 20 astetta, maan etelä- ja keskiosassakin paikoin jopa 5–10 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantaina sää jatkuu lännessä ja pohjoisessa aurinkoisena ja poutaisena.

Maan itäosassa voimistuu perjantaina kylmä koillistuuli. Kaakosta lähestyy Suomea voimakas ja vaikeasti ennustettava matalapaine lumisateineen. Pyryn ennusteet ovat vielä vaihdelleet. Osassa ennusteita lumisateet ovat osuneet kunnolla etenkin itäiseen Suomeen, kun taas osassa ennusteita enimmät lumisateet ovat jääneet Venäjän puolelle. Maanantaina tehty tuore ennuste näyttää, että pyry osuisi Suomen alueelle.

– Ennusteen mukaan perjantaina illalla kaakosta leviää Itä-Suomeen lumisateita, samalla tuuli voimistuu ja pilvisyys lisääntyy myös muualla maassa. Lunta sataa tämän hetken ennusteen mukaan yön kuluessa itäisimmässä Suomessa jopa yli 10 senttimetriä. Heikompia lumisateita yltää näillä näkymin Kaakkois-Suomesta Keski-Suomen maakuntaan ja Kainuuseen ulottuvalle alueelle. Lumisateiden tarkka reitti ja ajoitus kuitenkin tarkentuvat vielä lähipäivinä, Kristian Roine toteaa.

Nyt näyttää, että lauantaina idän lumisateet heikkenevät ja väistyvät koilliseen.

– Sää on lauantaina koko maassa tuulista ja kylmää. Aurinko näyttäytyy lähinnä Pohjanmaalla ja Länsi-Lapissa. Päivälämpötila on maan länsiosassa 0–5 plusastetta, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen 0–5 pakkasastetta, Kristian Roine ennustaa.

Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Alkuun hyytävää ilmaa Jäämereltä – katso vapun yli ulottuva ennuste

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 15.4.2024 klo 19.35

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat