Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikon sää: Jopa hellettä, ukkossateita ja aurinkoa – tältä näyttää…
Uutiset |

Viikon sää: Jopa hellettä, ukkossateita ja aurinkoa – tältä näyttää juhannuksen ennuste

Kesäyön tyyni järvi.
Moni toivoo juhannusviikonlopun öiksi kaunista säätä. Arkistokuva: Juhani Peltonen, Littoistenjärvi

Juhannus lähestyy ja sääennusteiden seuranta käy kuumana. Minkälaisessa säässä juhannusta edeltävät päivät vietetään, ja minkälaista säätä on ennustettu itse juhannukselle? Ennuste ulottuu kyllä juhannukselle asti, mutta sään ennustettavuus on toinen asia.

Juhannuksen sää kiinnostaa monia. Vietetäänkö juhannusta sateisessa vai aurinkoisessa säässä? Onko sää kylmää vai lämmintä? 

Juhannuksen sääennusteiden monet kasvot

Nykyiset ennusteet ulottuvat juhannukselle asti, mutta ennusteiden vaihtelu kertoo siitä, miten hyvin sää on ennustettavissa, eli miten paljon epävarmuutta sääennusteessa on.

ECMWF:n (Euroopan keskipitkien sääennusteiden laitos) tämänhetkisissä ennusteissa ennustettavuutta osoittavat käyrät näyttävät, että sääennusteet ovat melko luotettavia juhannusviikon keskiviikolle 19.6. asti. Sen jälkeen ennustettavuus heikkenee selvästi.

Juhannusviikonlopun sääennusteissa on näkynyt vaihtoehtoja ääripäästä toiseen. Viimeisen viikon aikana ennustemallit ovat ennustaneet Suomeen juhannukselle esimerkiksi 30 asteen helteitä pilvettömällä säällä, eteläänkin alle +10 asteen päivälämpötiloja ainakin yhtenä juhannusviikonlopun päivistä, rankkasadealueita useamman kappaleen verran sekä varsin leppoisaa, keskilämmintä, osin aurinkoista säätä.

Ennusteet ovat siis vaihdelleet selvästi tavallistakin enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Nyt juhannuksen sääennusteet ovat pysyneet jo parin päivän ajan melko yhtenäisinä. Ennustettu sää on välimuoto äärimmäisemmistä vaihtoehdoista. Juhannuksen sääennusteesta kerrotaan tarkemmin viikon ennusteen lopuksi.

Viikon alussa säärintama mutkittelee Suomen yllä

Maanantaina ja tiistaina Suomen yllä liikkuu säärintama, joka tuo osaan Suomea sateista säätä. Suuremmassa osassa maata sää on kuitenkin pilvisyydeltään vaihteleva, varsin aurinkoinenkin, ja kuurosateita tulee rintamasateiden ulkopuolella vain paikoin. Saderintaman yhteydessä sateita voi tulla yli 15 millimetriä vuorokaudessa, paikoin jopa rankasti eli yli 20 millimetriä vuorokaudessa.

Maanantaiaamuna sateita liikkuu maan pohjoisosan yllä, kun taas muualla maassa on vielä monin paikoin aurinkoista ja poutaista. Päivän edetessä pohjoisessa sateet vähenevät, mutta maan etelä- ja länsiosaan leviää etelästä kuurosateita ukkosineen. Sateet runsastuvat päivän edetessä. Muualla maassa sää pysyy poutaisena ja aurinkoisena. 

Lämpötila nousee maan etelä- ja keskiosassa 20–24 asteeseen, etelässä ja kaakossa paikallisesti jopa hellelukemiin. Pohjoisessa lämpötila on enimmäkseen 15–20 asteessa.

Yön aikana sadealue jatkaa matkaansa niin, että tiistaipäivään mennessä sateita tulee enimmäkseen maan itä- ja pohjoisosassa. Sadealueen jälkeen maan etelä- ja keskiosassa sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen, yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia. Pohjoisessa sadealueen edellä on pääosin pilvistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosan aurinkoisilla alueilla 20–25 astetta, lämpimintä on kaakossa. Idän ja pohjoisen sateisilla alueilla päivälämpötila on enimmäkseen 15–20 astetta.

Keskiviikko ja torstai tuovat Lappiin jopa rankkasateita

Keskiviikkona ja torstaina sadealue jää pyörimään Lapin päälle. Lapissa sadetta voi tulla rankastikin, ja kahdessa vuorokaudessa keskiviikosta torstaihin laajalti yli 30 millimetrin verran. Kovimmat sateet osuvat Keski- ja Pohjois-Lappiin.

Sääennuste 19.–20.6.2024.
Sääennuste 19.–20.6.2024. Kuva: Foreca

Muualla maassa sää on laajalti aurinkoinen, vaikka paikallisia sadekuuroja voi vielä siellä täällä tulla.

Päivälämpötilat jäävät edellispäivien Suomen lämpimimmistä lukemista. Päivälämpötila on koko maassa enimmäkseen 15 ja 20 asteen välillä, pohjoisessa Lapissa voi torstaina olla viileämpääkin. 

Juhannusviikonlopun sää näyttää melko kesäiseltä

Juhannusviikonlopun sää näyttää tämänhetkisten ennusteiden valossa vaihtelevalta; viikonloppuun mahtuu niin aurinkoa kuin runsaita sateitakin. Mahdollisten sateiden reitit ja ajoitukset eivät vielä ole tarkemmin ennustettavissa. Päivälämpötilat olisivat etelässä parinkympin tienoilla, maan keskiosassa 15–20 asteessa ja Lapissa olisi 10–15 astetta.

Näin toteutuessaan päivälämpötilat olisivat etelässä tavanomaisen tuntumassa tai hieman sitä lämpimämpiä, muualla maassa ne kallistuisivat ajankohdan keskiarvon viileälle puolelle. 

Ennusteen muuttumisen todennäköisyys on kuitenkin vielä suuri, eikä vielä pystytä sanomaan, mihin suuntaan muutokset voisivat ennustetta viedä.

Lue myös: Hurja helleasetelma avautumassa Eurooppaan juhannusviikolla: "Suomella jännät paikat"

Joanna Rinne
meteorologi

Katso yli 100 paikan ennusteet:

Päivitetty 17.6.2024 klo 12.02

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat