Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Matkailijat huomio: Kovan lämpöaallon alue laajenee Euroopassa – voimakkaista…
Uutiset |

Matkailijat huomio: Kovan lämpöaallon alue laajenee Euroopassa – voimakkaista ukkosmyräköistä jopa punaisia varoituksia

Kuumaa säätä Roomassa Italiassa.
Tälläkin viikolla osassa Eurooppaa on kovaa hellettä. Arkistokuva: Pixabay

Erittäin kuuma sää jatkuu tällä viikolla kaakkoisessa Euroopassa ja leviää myös esimerkiksi Italiaan. Paikoin lämpötilat kohoavat yli 40 asteeseen, Italiassa voi olla ylimmillään jopa 42–44 astetta. Lounaisessa, läntisessä ja keskisessä Euroopassakin ollaan paikoin yli 30 asteen lukemissa. Osassa Eurooppaa varoitetaan myös voimakkaista ukkosista ja runsaista sateista.

Viime viikolla kaakkoisessa Euroopassa ja itäisellä Välimerellä mitattiin paikoin jopa 40–45 asteen lämpötiloja. Tällä viikolla kuumuus leviää laajemmalle alueelle Euroopassa.

– Välimeren keskiosassa ja Balkanilla on korkeapaine ja erittäin lämmintä ilmamassaa leviää alueelle Afrikan puolelta. Lämpötila kohoaa korkeapaineen alla vähäsateisessa ja aurinkoisessa säässä. Tämän hetken ennusteen mukaan 35 astetta ylittyy laajalla alueella Italiassa, Kreikassa, Balkanin maissa ja Turkissa, yli 35 astetta on paikoin Unkarissa asti. Tällä samalla alueella ylittyy paikoitellen myös 40 astetta. Tämänhetkisen ennusteen mukaan kaikista korkeimmat lämpötilat kohoavat Italiassa ja Turkissa 42–44 asteeseen, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kuumaa on myös lännempänä Euroopassa.

– Espanjassa ja Ranskassa on nyt aluksi paikoin 30–35 astetta, Ranskan paahteisimmat alueet ovat maan kaakkoisosassa. Sitten sää viilenee hetkeksi, mutta viikonloppuna Espanjan ja Portugalin eteläosassa saatetaan mennä paikoin yli 35 asteeseen. Erot ovat aika isoja tuolla alueella, kun esimerkiksi Pohjois-Espanjassa voi paikallisesti olla välillä alle 20 astetta, Anna Latvala sanoo.

Ennusteiden mukaan yli 30 astetta on tällä viikolla hetkittäin osassa Saksaa ja Puolaa asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ukkoset rytisevät osassa Eurooppaa – paikoin tulee runsaita sateita

Lämmön lisäksi Euroopassa on tällä viikolla edessä kovia ukkosia ja paikoin rankkoja sateita. Esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Puolassa varoitetaan tiistaina ukkosista, Saksassa varoitukset ovat laajalti jopa punaisella eli korkeimmalla varoitustasolla. Paikoin varoitetaan myös runsaista sateista.

– Kylmän ja lämpimän ilmamassan rajamaille Länsi- ja Keski-Eurooppaan muodostuu nyt voimakkaita ja rajuja ukkosia sekä rankkasateita. Esimerkiksi Ranskassa kolmen päivän sadekertymä tiistaista torstaille on paikoin jopa 40–80 millimetriä ja 50 millimetriä voi paikallisesti ylittyä Pohjois-Espanjassa ja Saksassakin. Ukkosia on liikkeellä käytännössä koko viikon ajan, loppuviikosta myös Itä- ja Kaakkois-Euroopassa, Anna Latvala kertoo.

Katso videolta lähipäivien ennuste Eurooppaan!

Kova kuumuus voi jatkua Euroopassa paikoin ensi viikollakin – Lähi-idässä jopa 45–50 astetta

Näyttää siltä, että viikonloppuna tilanne helpottaa kuumimpien lukemien osalta jo Keski-Euroopassa ja vähitellen myös Italiassa.

– Lännestä tuleva matalapaine laskee lämpötilaa ja tuo paikoin sateita. Kaakkoisen Euroopan helleaalto voi kuitenkin jatkua vielä seuraavallakin viikolla, Anna Latvala toteaa.

Lähi-idässä on tällä viikolla vielä Euroopan lukemiakin kuumempaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Esimerkiksi Irakissa lämpötilat kohoavat todennäköisesti jopa 45–50 asteeseen, Anna Latvala ennustaa.

Lue seuraavaksi: Juhannuksen tienoon ennuste: Paikoin 20–23 asteen lukemia – osassa maata karut alle 10 astetta ja sateita

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 18.6.2024 klo 19.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat