Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Sateen ropinaa ja voimistuvaa tuulen huminaa – ukkoskuurot mahdollisia monin paikoin
  Uutiset |

  Sateen ropinaa ja voimistuvaa tuulen huminaa – ukkoskuurot mahdollisia monin paikoin

  Miten lasketaan salamaniskun etäisyys?
  Loppuviikolla jyrisee monin paikoin. Kuva: Foreca

  Sateita on saatu reippaasti heinäkuun mittaan. Sateita ja ukkosta on yhä odotettavissa sekä myös voimistuvaa tuulta.

  Viikko heinäkuuta takana ja paikka paikoin on saatu jo puolet heinäkuulle tavanomaisista sademääristä. Helsinki-Vantaan havaintoasemalle sateita on osunut jo heinäkuun keskimääräisen sademäärän verran.

  Keskiviikon aikana lännessä, etelässä ja pohjoisessa on liikkeellä voimakkaita sadekuuroja ja siellä täällä ukkostaa. Loppuviikon aikana lounaasta rullaa meille koko maan mitalta lisää sateita kuin liukuhihnalla. Viikonloppuna myös tuuli on voimistumassa.

  Päivisin lämpötila nousee enimmäkseen 14–19 asteeseen, paikoin Käsivarressa sekä Pohjois-Lapissa päivälämpötila voi osana päivistä jäädä 10 asteen tuntumaan. Lauantaina idän ja Kainuun suunnalla lämpötila saattaa nousta 20 asteen tuntumaan sateiden edellä, sunnuntaina paikoin etelässä sateiden jälkipuolella.

  Lue lisää: Sade alkaa pääosin kolmella eri tavalla – näin syntyvät konvektiivinen sade, rintamasade ja orografinen sade

  Torstaina on monin paikoin sadekuurojen mahdollisuus ja ukkostakin esiintyy.
  Torstaina on monin paikoin sadekuurojen mahdollisuus ja ukkostakin esiintyy. Kuva: Foreca

  Sataa ja paistaa

  Torstaina sadekuuroja tulee päivän aikana laajalti koko maassa ja pilvisyys vaihtelee. Monin paikoin ehtii olla myös aurinkoista, mutta sateiden lähestyessä pilvisyys lisääntyy. Ukkonen on mahdollista monin paikoin, etenkin lännessä ja pohjoisessa.

  Illalla maan itä- ja eteläosassa sadekuurot heikkenevät ja yöksi sää muuttuu enimmäkseen poutaiseksi. Lapin ja lännen suunnalla sadekuuroja jää yöksi henkiin ja ukkonen voi paikoin jyristä yön aikana.

  Torstain tapaan sadekuuroja tulee monin paikoin ja seassa on ukkosta.
  Torstain tapaan sadekuuroja tulee monin paikoin ja seassa on ukkosta. Kuva: Foreca

  Perjantaiaamulla etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa voi syntyä sadekuuroja, joissa ukkonenkin on mahdollista. Pohjoisessa sekä maan keskivaiheilla liikkuu sadekuuroja, joissa myös ukkoset heräilevät aamun mittaan.

  Päiväksi sadekuurot ukkosineen yleistyvät jälleen laajalti koko maassa. Päivällä on monin paikoin puolipilvistä tai melko pilvistä, aurinkoisinta on rannikolla, Lapin pohjoisosan suunnalla on pilvisempää.

  Illalla sadekuurot heikkenevät ja samalla sää muuttuu selkeämmäksi, Lapissa sataa paikoin ja pilvisyys on pitkälti runsaanpuoleista. Yöllä lounaasta alkaen pilvisyys alkaa jo lisääntyä lähestyvän sateen edellä.

  Paikallinen mutta voimakas kuuropilvi ylitti Helsingin.
  Sadekuurot voivat paikallisesti tipauttaa niskaan runsaasti vettä kerrallaan. Kaupunki- ja taajama-alueille osuessaan paikallisen tulvimisen mahdollisuus kasvaa. Kuva: Markus Mäntykannas, 18.5.2020

  Viima voimistuu viikonloppuna

  Lauantaina meitä lähestyy jälleen uusi matalapaine. Lounaasta alkaen leviää reipasta sadetta ja runsasta pilvisyyttä etelään sekä maan keskivaiheille. Lapissa sataa paikoin ja sää on laajalti pilvinen. Aamulla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on enimmäkseen poutaista ja myös aurinkoista, mutta päivällä pilvisyys lisääntyy ja sadekuurojakin voi esiintyä.

  Illalla pohjoisen kuurosateet heikkenevät ja Lapissa pilvipeite voi ehtiä paikoin hieman rakoilemaan. Sekä pohjoisen paikallisissa sateissa että lounaasta leviävän sateen yhteydessä ukkonen on mahdollista. 

  Lounaasta leviävä sadealue liikkuu lauantain aikana vähitellen koilliseen, mutta kohta, josta se Suomen poikki tulee kulkemaan, on vielä epävarma. Illaksi sadetta voi siis mahdollisesti yltää myös pidemmälle maan pohjoisosan ylle. 

  Lue lisää: Tuulenpuuskat – miksi ilma ei virtaa tasaisesti?

  Lauantai-iltaa ja sunnuntai yötä kohti tuuli voimistuu. Länsi- ja etelärannikon läheisyydessä myrskypuuskien riski kasvaa.
  Lauantai-iltaa ja sunnuntaiyötä kohti tuuli voimistuu. Länsi- ja etelärannikon läheisyydessä myrskypuuskien riski kasvaa. Kuva: Foreca

  Voimakaspuuskainen tuuli alkaa voimistua lauantai-iltaa kohti etelässä ja lännessä, kun matalapaine siirtyy lounaasta kohti sisämaata. Samalla myrskypuuskien mahdollisuus kasvaa länsi- ja etelärannikolla.

  Yön mittaan matalapaine jatkaa matkaansa maan poikki kohti koillista ja tuuli voimistuu idässä, mahdollisesti myös pohjoisessa. Matalapaineen lounaasta kohti koillista kulkevalla reitillä tuuli voi ensi alkuun olla heikkoa ennen kuin voimakkaan puuskainen tuuli yltyy nopeasti.

  Sunnuntaiksi voimakkaimmat puuskat painottunee itään.
  Sunnuntaiksi voimakkaimmat puuskat painottunevat itään. Kuva: Foreca

  Sunnuntain sateisimmat ja tuulisimmat alueet riippuvat lauantaina saapuvan matalapaineen lopullisesta reitistä. Tämän hetken ennusteiden perusteella matalapaine siirtyy jo sunnuntain aikana maan pohjoisosan itäpuolelle ja runsaat sateet olisivat sunnuntaina painottumassa pohjoisen suunnalle, voimakkaimmat puuskat idän sekä mahdollisesti Kainuun suunnalle. Lännenpuoleiseksi kääntyvä tuuli on laajalti kohtalaista tai paikoin navakkaa, Lapissa koillisesta luoteeseen kääntyvä tuuli on kohtalaista.

  Sää on sadealueen jälkipuolella yhä epävakaista, joten runsaiden sadekuurojen ja ukkosen mahdollisuus on yhä laajalti olemassa koko maan pituudelta. Etelässä ja maan keskivaiheilla pilvisyys vaihtelee, pohjoisessa on enimmäkseen pilvistä. Iltaa kohti sää voi jo etelässä ja maan keskivaiheilla muuttua poutaisemmaksi lounaasta alkaen.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 15.7. klo 21.00

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa