Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Jäätävä kuukausiennusteen alku: Jopa 20–30 pakkasastetta – tältä…
Kuukausiennuste |

Jäätävä kuukausiennusteen alku: Jopa 20–30 pakkasastetta – tältä näyttää jouluviikko nyt

Talvinen maisema ja pakkasta Paltamossa.
Pohjoisessa pakkanen on paukkunut jo 20–30 asteessa, paikoin on ollut yli 30 pakkasastettakin. Arkistokuva: Pekka Hatunen

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan loppuvuoden sää on Suomessa keskimääräistä kylmempää. Joulukuun 12. päivä alkavan viikon keskilämpötilojen ennakoidaan olevan jopa 6–8 astetta tavanomaista kylmempiä. Lunta tulee paikoin runsaasti, lisäksi tuuli purevoittaa ajoittain pakkasta. Entä miltä näyttää jouluviikon tilanne?

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 8. joulukuuta julkaiseman kuukausiennusteen perusteella sää jatkuu Suomessa keskimääräistä kylmempänä ainakin loppuvuoden ajan.

– Kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden kylmälle säälle ei näy tämän vuoden aikana loppua. Kylmä ilmamassa Pohjois-Euroopan päällä pitää pintansa. Sää on siis hyvinkin talvinen. Kuukausiennusteen perusteella joulu on todennäköisesti valkea koko maassa. Joulunajan säästä ei kuitenkaan vielä tiedetä tarkemmin – kuukausiennuste ottaa kantaa ainoastaan viikkokeskiarvoihin, ei viikon sisäisiin säätapahtumiin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 8.12.2022)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
12.–18.12.Viikon keskilämpötila on Suomessa jopa 6–8 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on maan eteläpuoliskolla melko keskimääräinen, maan pohjoispuoliskolla sataa ajankohdan keskiarvoja vähemmän.Hyvä
19.–25.12.Keskimääräistä kylmempi sää jatkuu. Sademäärät ovat lähellä ajankohdan keskiarvoja, kuitenkin hieman keskiarvojen kuivemmalla puolella.Kohtalainen
26.12.–1.1.Viikko on ajankohdan keskiarvoja kylmempi, sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamia.Heikko
2.–8.1.Sää on todennäköisesti yhä hieman keskimääräistä kylmempää, sateisiin ennuste ei ota kantaa.Heikko

Joulukuun 12. päivä alkava viikko: Jopa 6–8 astetta keskimääräistä kylmempää – tuulta, lumituiskua ja paukkupakkasia

Kuukausiennusteen perusteella 12. joulukuuta alkava viikko on koko Fennoskandiassa ajankohdan keskiarvoja kylmempi. Päivittäissääennusteiden mukaan Suomeen ennakoidaan alkuviikolle jopa myrskyisiä tuulia, paikoin runsaita lumisateita ja osaan maata kireitä pakkasia. Pakkasta on jopa 10–30 astetta, paikoin yli 30 astettakin. Kylmintä on pohjoisessa. Tuuli purevoittaa alkuviikolla pakkaslukemia.

– Suomessa viikko on kuukausiennusteen perusteella keskilämpötilaltaan jopa 6–8 astetta kylmempi kuin tavanomaisesti tähän aikaan. Korkeapaine Islannin ja Grönlannin seudulla on vahva, ja se työntää Atlantilta liikkuvat matalapaineet enimmäkseen Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Osa matalapaineiden sateista ulottuu kuitenkin Suomen etelä- ja keskiosaan, paikoin tulee reippaita lumisateita. Kuukausiennusteen mukaan viikko on silti sademäärältään maan etelä- ja keskiosassa lähellä ajankohdan keskiarvoa. Pohjoisessa sateita tulee ennusteen perusteella ajankohdan keskiarvoja vähemmän, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Tilastollisesti Suomessa vuorokauden alin lämpötila on keskimäärin joulukuun puolivälissä lähes koko maassa pakkasen puolella, lounaissaaristossa paikoin lähellä nollaa. Vuorokauden ylin lämpötila on joulukuun puolivälissä keskimäärin maan etelä- ja länsiosassa laajalti −2 ja 2 asteen välillä, rannikoilla paikoin hieman lauhempi. Idässä vuorokauden ylin lämpötila on keskimäärin 0–4 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 0–6 pakkasastetta.

Lue myös: Lumiryöppy jatkuu, pakkanen paukkuu: Talvimyrsky iskemässä Suomeen alkuviikolla – ”Lunta tulee taas etenkin etelään ihan kunnolla”

Joulukuun 12. päivä alkava viikko on ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi Suomen lisäksi laajalti Pohjois- ja Keski-Euroopassa. Etelä-Euroopassa sekä itäisessä Ukrainassa puolestaan on ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää.

Eteläisessä ja paikoin itäisessä ja läntisessä Euroopassa sateita tulee tavanomaista enemmän.

Joulukuun 19. päivä alkava viikko: Jouluviikkokin keskimääräistä kylmempi

Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa viikkokeskilämpötilaltaan ajankohtaan nähden kylmänä myös 19. joulukuuta alkavalla viikolla eli jouluviikolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Eroa keskimääräistä kylmempään suuntaan on koko maassa noin kolme astetta. Sademäärät ovat ennusteen perusteella lähellä ajankohdan keskiarvoja, hieman sen kuivemmalla puolella, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muun Euroopan osalta joulukuun 19. päivä alkavan viikon ennakoidaan olevan ajankohtaan nähden kylmä Pohjois-Euroopassa sekä osassa Keski-Eurooppaa, kun taas Etelä-Euroopassa on ajankohtaan nähden lämmintä.

Sateita tulee etenkin paikoin Keski-, Länsi- ja Etelä-Euroopassa hieman tavanomaista enemmän.

Joulukuun 26. päivä ja tammikuun 2. päivä alkavat viikot: Mitä tapahtuu vuodenvaihteen ympäristössä?

Kuukausiennusteen mukaan 26. joulukuuta alkavalla viikolla sää jatkuu keskimääräistä kylmempänä Suomessa ja laajemmin Pohjois-Euroopassa. Etelä-Euroopassa on hieman keskimääräistä lämpimämpää.

– Tammikuun 2. päivä alkavalla viikolla poikkeamista kertovat värit ovat jo heikenneet kuukausiennusteessa, mutta ajankohtaan nähden kylmä sää saattaa jatkua Suomessa. Sateisiin ennuste ei ota enää vahvaa kantaa, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Katso tammi–maaliskuun pitkä ennuste: ”Talven ennusteessa on ristiriitaisia signaaleja”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 12.12.2022 klo 09.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat