Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumiryöppy jatkuu, pakkanen paukkuu: Talvimyrsky iskemässä Suomeen alkuviikolla…
Uutiset |

Lumiryöppy jatkuu, pakkanen paukkuu: Talvimyrsky iskemässä Suomeen alkuviikolla – ”Lunta tulee taas etenkin etelään ihan kunnolla”

Havis Amanda lumimyrskyssä
Tämän hetken ennusteiden mukaan Suomeen on tulossa ensi viikon alussa talvimyrsky. Arkistokuva: Joanna Rinne, Helsinki, 12.1.2021

Joulukuu on edennyt keskimääräistä kylmempänä ja lumisateisena. Lisää lunta on tulossa loppuviikolla ja ensi viikolla. Tämän hetken ennusteissa näkyy ensi viikon alkuun talvimyrsky, joka toisi paikoin runsaita lumisateita ja maan etelä- ja keskiosaan hyvin puuskaista tuulta. Sää kylmenee niin, että pohjoisessa jopa yli 30 pakkasasteen lukemat voivat olla paikoin mahdollisia.

Viikko on tuonut Suomeen runsaita lumisateita. Suomen suurimmat lumensyvyydet on mitattu perjantaina kaakossa, missä on siis paikoin enemmän lunta kuin Lapissa.

Lumisateita tulee osassa maata myös viikonloppuna. Sää on lisäksi kylmenemässä – ensi viikon sää onkin ennusteiden mukaan selvästi ajankohdan keskiarvoja kylmempää. Myös runsaita lumisateita on näkyvissä edelleen: etelässä lunta voi tulla perjantaista ensi viikon keskiviikkoon ulottuvalla ajalla paikoin jopa yli 25 senttimetriä. Tämän hetken ennusteissa näkyy ensi viikon alkuun talvimyrsky.

– Ensi viikon alkaessa Suomeen liikkuu etelästä matalapaineen keskus, johon liittyy laajoja lumisadealueita. Lunta tulee taas etenkin etelään ihan kunnolla erityisesti maanantain ja tiistain aikana. Maanantaina tuuli saattaa voimistua eteläisillä merialueilla myrskyksi asti. Tuuli on hyvin puuskaista myös maan etelä- ja keskiosassa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lue myös: Jäätävä kuukausiennusteen alku: Jopa 6–8 astetta keskimääräistä kylmempää – tältä näyttää jouluviikko nyt

Viikonloppuna lumisateita osassa maata, sää kylmenee

Perjantain kylmin lämpötila kello 13.30 mennessä on Vihdissä eteläisessä Suomessa aamupäivällä mitattu −16,0 astetta. Perjantaina ja lauantaina nähdään paikoin aurinkoa, vaikka sää onkin monin paikoin pilvinen. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Hajanaisia lumisateita tulee siellä täällä pitkin Suomea. Lumikertymät jäävät perjantaina pääosin 2–5 senttimetriin. Sateet ovat melko paikallisia, joten kertymät vaihtelevat alueittain. Lauantain vastaisena yönä mereltä leviää sateita etelärannikolle. Näistä sateista lunta voi paikallisesti tulla yli kymmenenkin senttimetriä. Pakkasta on enimmäkseen 5–10 astetta, pilvipeitteen rakoillessa paikallisesti enemmänkin, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta lähipäivien ennuste!

Sunnuntaiksi säässä ei tapahdu suuria muutoksia, mutta Lapissa pilvipeite rakoilee enemmän ja pakkanen kiristyy.

– Samalla maan etelä- ja keskiosassa lumisateet vähenevät, mutta niitä tulee silti yhä paikallisesti. On odotettavissa, että sunnuntain tai ensi viikon aikana mitataan uusia talven toistaiseksi kylmimpiä lukemia. Maan pohjoisosassa jopa 30 pakkasasteen ylittävät lukemat voivat olla mahdollisia.

Talven toistaiseksi kylmin lämpötila on Sodankylän Vuotson havaintoasemalla 21. marraskuuta mitattu −26,0 astetta.

Talvimyrsky mahdollinen ensi viikon alussa – lumisateet jälleen paikoin runsaita

Maanantain, tiistain ja keskiviikon aikana Suomeen leviää etelästä laaja matalapaineen keskus ja siihen liittyviä sateita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Maanantaina tuuli voi eteläisillä merialueilla voimistua jopa myrskyksi, ainakin myrskypuuskia on odotettavissa koillistuulessa eteläisillä merialueilla. Tuuli on hyvin puuskaista myös maan etelä- ja keskiosassa, Joanna Rinne ennustaa.

Katso videolta tuuliennuste!

Maan etelä- ja keskiosassa runsaimmat lumisateet tulevat tämän hetken ennusteen mukaan maanantaina ja tiistaina, Lapissa puolestaan keskiviikkona.

– Etelässä kolmen vuorokauden lumisademääräksi maanantaista keskiviikkoon ennustetaan 10–20 senttimetriä ja osassa Pohjois-Lappia 10–15 senttimetriä. Muualla maassa lumikertymä on viiden senttimetrin luokkaa. Pakkaslukemat vaihtelevat maanantaista keskiviikkoon maan etelä- ja keskiosassa 10 asteen molemmin puolin. Lapissa voi maanantaina olla pakkasta selvästi yli 20 astetta, sen jälkeen kireimmät pakkaset lauhtuvat, Joanna Rinne toteaa.

Lumi kinostui kaduille Helsingissä Toini-pyryssä.
Lumi kinostui kaduille Helsingissä Toini-pyryssä tammikuussa 2021. Arkistokuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 12.1.2021

Ensi viikon loppupuolella sää on ennusteiden mukaan pilvipainotteista. Lumisademäärät ovat alkuviikkoa vähäisempiä.

Etelässä paikoin harvinaisen paljon lunta, yhdellä paikkakunnalla poikkeuksellinen tilanne

Lumensyvyyksiä tarkasteltaessa eniten lunta on perjantaina 9. joulukuuta ollut Kymenlaaksossa Virolahdella Koivuniemen havaintoasemalla, 34 senttimetriä. Pyhtäällä sekä Kouvolassa on mitattu 33 senttimetriä lunta. Pohjoisempana 32 senttimetrin lumensyvyys on ollut perjantaina Suomussalmella sekä Enontekiöllä ja Utsjoella.

Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan jos vertaillaan havaintohistorian muita 9. joulukuuta olleita lumensyvyystilanteita, niin perjantaiaamun lumensyvyyshavaintojen perusteella maan eteläosassa on ajankohtaan nähden paikoin harvinaisen paljon lunta. Yhdellä havaintoasemalla eli Virolahden Koivuniemen havaintoasemalla lumensyvyys on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuri.

Sääilmiö on poikkeuksellinen, kun se esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

Maan keskiosassa lumensyvyydet ovat lähellä pitkän ajan keskiarvoja tai hieman niiden yläpuolella, maan pohjoisosassa on yleisesti ajankohtaan nähden hieman tavanomaista vähemmän lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Katso tammi–maaliskuun pitkä ennuste: ”Talven ennusteessa on ristiriitaisia signaaleja”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 9.12.2022 klo 20.47

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat