Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lämpimän ilman aalto puskee kohta Suomeen – jopa helle mahdollista…
Uutiset |

Lämpimän ilman aalto puskee kohta Suomeen – jopa helle mahdollista ensi viikolla

Helatorstaina 2021 Suomessa mitattiin vuodenaikaan nähden jopa poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Lämpö helli myös vaasalaisia.
Ensi viikon ennusteissa näkyy kesäisiä lukemia. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 13.5.2021

Sääennusteet väläyttelevät nyt isoa lämpenemistä ensi viikolle. Jopa yli 25 asteen lämpötilat voivat olla ensi viikon mittaan paikoin mahdollisia, joskaan eivät vielä varmoja. Yli 20 asteen lukemia saattaa olla paikallisesti jopa Lapissa asti.

Tällä viikolla sää on ollut Suomessa koleaa, mutta nyt ennusteissa on näkyvissä muutos. Ensi viikon aikana Suomen ylle vahvistuu korkeapaine.

– Suomeen leviää ensi viikolla etelästä kesäisen lämmintä ilmaa. Lämpötilat nousevat laajalla alueella reilusti 20 asteen yläpuolelle. On hyvinkin mahdollista, että ensi viikolla mitataan Suomen tämän vuoden ensimmäiset hellelukemat, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Viikonloppuna etelässä paikoin yli 15 astetta – äitienpäivänä pääosin pilvipoutaa, mutta sateitakin liikkeellä

Ennen kesäistä lämpöä on vielä edessä vähän viileämpi viikonloppu, vaikkakin lämpötilat jo nousevatkin viikon koleimmista lukemista.

Perjantaina Suomen yllä liikkuu pilvisyys- ja sadealue, etenkin pohjoisessa sateita on tullut osin lumena ja räntänä. Sadealue etenee perjantain mittaan maan pohjoisosan yltä kohti etelää. Maan keski- ja eteläosassa sateet ovat enimmäkseen vettä, paikoin idässä voi tulla räntää. Luoteistuuli on koko maassa puuskaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantain vastaisena yönä lämpötila on etelässä ja maan keskiosassa 1–4 plusastetta, Lapissa on pakkasta 1–9 astetta.

Lauantaina maan itäpuoliskolla koko Suomen pituudelta pilvisyys on runsaampaa, muualla maassa on selkeää.

– Pilvisillä alueilla vähäinen paikallinen sade on mahdollista, mutta enimmäkseen sää on poutainen. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosan aurinkoisilla alueilla 9–14 astetta, Lapin aurinkoisilla alueilla 5–10 astetta ja idän pilvisillä alueilla 3–7 astetta. Luoteistuuli on yhä puuskaista maan etelä- ja keskiosassa sekä Itä-Lapissa, Joanna Rinne kertoo.

Sunnuntain vastaisena yönä lämpötila on etelässä 1–3 plusastetta, maan keski- ja pohjoisosassa ollaan enimmäkseen −4 ja 2 asteen välillä.

Ennuste iltapäiville 11.–12.5.2024.
Ennuste iltapäiville 11.–12.5.2024.

Sunnuntaina eli äitienpäivänä Suomen yli liikkuu runsaan pilvisyyden vyöhyke kaakkoon.

– Äitienpäivän sää on pääosin pilvinen, mutta paikoin pilvipeite pääsee rakoilemaan. Suuressa osassa maata on poutaista, mutta Pohjanmaan tienoille leviää kuurosateita, jotka päivän mittaan liikkuvat kohti kaakkoa. Tuuli on jo heikkoa koko maassa, Joanna Rinne sanoo.

Päivälämpötila on sunnuntaina etelässä 13–16 astetta, maan keskiosassa 10–15 astetta ja pohjoisessa 7–15 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ensi viikolla jopa kesäistä lämpöä – hellerajakin voi mennä rikki

Ensi viikolla Suomen ylle vahvistuu vähitellen korkeapaine.

– Sää lämpenee meillä selvästi. Maanantaina ja tiistaina sää on osin pilvinen, mutta muuttuu aurinkoisempaan suuntaan. Yksittäiset kuurosateet ovat mahdollisia, mutta enimmäkseen sää on poutainen. Maanantaina 20 asteen yläpuolelle saatetaan nousta jo maan eteläosassa, tiistaina maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on laajalti 20–22 asteessa. Pohjoisessa pilvisillä alueilla lämpötila on 10 asteen tienoilla, mutta auringonpaisteessa noustaan jopa 15 asteen yläpuolelle, Joanna Rinne ennustaa.

Ennuste iltapäiville 13.–15.5.2024.
Ennuste iltapäiville 13.–15.5.2024.

Tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikosta alkaen korkeapaine pääsee kunnolla vaikuttamaan Suomen säähän.

– Sää on laajalti aurinkoinen, mutta Lapissa pohjoista kohti mentäessä pilvisen sään mahdollisuus kasvaa. Suuressa osassa maata lämpötila nousee 20–24 asteeseen ja on todennäköistä, että helleraja rikkoutuu ainakin joinakin ensi viikon päivistä paikallisesti, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

– Mahdollisuuksia paikalliselle 25 asteen ylittymiselle on pitkin maan etelä- ja keskiosaa ja ehkä jopa Oulun korkeudella, mutta lämpimimpien paikkojen sijainnit tulevat olemaan kiinni pienistä paikalliseroista säässä, joten tarkat lämpimimmät alueet eivät vielä ole ennustettavissa. Aivan meren rannalla viileä meri estää todennäköisesti korkeimpien lämpötilojen esiintymisen. Lämmin sää jatkuu tämänhetkisten ennusteiden mukaan mahdollisesti koko ensi viikon ajan, Joanna Rinne toteaa.

Viime vuonna hellettä mitattiin ensimmäisen kerran 22. toukokuuta. Silloin päivän korkein lukema oli Kankaanpäässä Niinisalon lentokentällä mitattu 25,1 astetta. Viime vuonna toukokuussa oli hellettä myös toisena päivänä, kun 24. toukokuuta Hattulassa oli 25,1 astetta. Ilmatieteen laitoksen pitämien pitkän ajan säätilastojen mukaan toukokuussa mitataan hellettä jossain päin Suomea keskimäärin kolmena päivänä.

Toukokuun lämpöennätys Suomessa on 30. ja 31. toukokuuta 1995 Lapinjärvellä mitattu 31,0 astetta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Revontulet todennäköisiä viikonloppuna koko maassa

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 10.5.2024 klo 16.11

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat