Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Revontulet todennäköisiä viikonloppuna koko maassa
Uutiset |

Revontulet todennäköisiä viikonloppuna koko maassa

Vappuyön revontulia.
Revontulien todennäköisyys on suuri perjantain ja lauantain välisenä yönä sekä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kuva: Vili Lindegren, Västanfjärd, 1.5.2024

Lähiöinä kannattaa katsoa taivaalle, sillä revontulia voi näkyä eteläisessä Suomessa asti.

Viime päivinä auringossa on tapahtunut useita voimakkaita roihupurkauksia, kertoo Ilmatieteen laitos sivuillaan. Ilmatieteen laitos arvioi, että viikonloppuna revontulia näkyy todennäköisesti koko Suomessa.

Roihupurkauksiin liittyen Maahan olisi osumassa viikonloppuna vähintään neljä koronan massapurkausta. Ensimmäinen massapurkaus osunee Maahan jo perjantain ja lauantain välisenä yönä ja saattaa aiheuttaa voimakkaan geomagneettisen myrskyn. Osa myöhemmin lähteneistä massapurkauksista näyttää olleen edeltäjiään nopeampia, joten massapurkaukset saattavat pakkautua yhteen ja osua Maahan yhtenä tai useampana ryhmänä, mikä saattaa voimistaa niiden geomagneettista vaikutusta entisestään.

Revontulien todennäköisyys on Ilmatieteen laitoksen mukaan suuri perjantain ja lauantain välisenä yönä sekä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä revontulien todennäköisyys on kohtalainen.

Todennäköisyydet koskevat Suomen etelä- ja keskiosaa, sillä Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

Loppuviikon yöt selkeitä suuressa osassa maata

Illan ja yön pimeä aika on jo lyhentynyt, mikä haittaa revontulien näkymistä, mutta pilvisyyden puolesta revontulia voisi näkyä laajaltikin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lauantain vastaisena yönä suuressa osassa maata on selkeää, mutta maan itäosan yli kulkee paikoin runsaampaa pilvisyyttä. Sunnuntain vastaisena yönä sää on selkeä tai selkenee yöksi suuressa osassa maata, mutta Lapissa pilvisyys runsastuu yön mittaan lännestä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Revontulien katsomista varten kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä yölämpötila on perjantain ja lauantain välisenä yönä maan etelä- ja keskiosassa 1–4 plusastetta ja Lapissa 1–9 pakkasastetta. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lämpötila on etelässä 1–3 plusastetta ja maan keski- ja pohjoisosassa enimmäkseen −4 ja 2 asteen välillä.

Lue seuraavaksi: Lämpimän ilman aalto puskee kohta Suomeen – jopa helle mahdollista ensi viikolla

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat